Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • opakovaná mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, od februára mám problém s opakujúcom sa mykózou (každý mesiac), predtým som ju nikdy nemala, moj gynekolog ma liečil všeljakými čípkami a masťami ale vždy sa vráti, naposledy mi vynadal, že robím niečo ja zle. Skúšala som všetko, zatiaľ nič nezaberá, beriem wobenzym, probiotiká, držím protiplesňovú diétu. Som z toho už nešťastná, čo mám robiť?
    dakujem, M.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    okrem bežných opatrení je vhodná dokladná a dlhodobá liečba (minimálne 3 týždne), kúpte si aspoň dve balenia Canestenu krém a využívajte ich. Ak by to nepomohlo, vhodná je zaisťovacia liečba mycomax 1 tableta po menštruácii dlhodobo aj rok.

Podobné otázky

  • Opakovaná mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Chcem Vás požiadať o radu,aj keď viem,že by bolo vhodné ísť na vyšetrenie. Ale skúsim. Trápia ma opakovane mykozi ,pred štyrmi rokmi som počas tehotenstva s nimi bojovala skoro každý mesiac takže tehotenstvo na ktoré som sa tak tešila bolo veľmi nepríjemné. Pani Dr mi dávala všetko možné ale vždy sa mi vrátila. Momentálne mám nového dr a ten mi povedal na to ,že sú ženy ktoré to majú často a ženy ktoré vôbec. A keď mi pomáha volne dostupný liek tak sa mam preliecit. Lenže mňa to už nebaví,teraz sa mi to vrátilo po mesiaci. Používam klotrimazol 200 a candibene masť. Na chvíľku pomôže. Brala som aj candistop od augusta a myslela som ,že už bude dobre ale stále sa to objaví. Moje problémy sú také, že mi akoby opuchne všetko dole a boli a mam taky vodnatý výtok. Kúpila so si candivac je to 3 mesačná kura ale este som nezačala. Viete mi prosím poradiť čo by mi mohlo dlhodobejšie pomôcť? Ešte ma napadlo,ci to nemôže byť aj niečo so stolicou,niaky bacil alebo co v črevách alebo ja už neviem. Ako postupovať a co ešte vyskúšať. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa Vám po liečbe uľaví, ale potom sa problémy vrátia, tak je liečba účinná a dochádza k reinfekcií.
    Kúpte si Jenamazol 2 balenia a preliečte sa aspoň 14 dní, potom si dlhodobo dávajte vaginálne probiotiká. Dobré je nosiť bavlnenú bielizeň, nejesť a nepiť sladké, poučívať intímne mydlo s kyslím pH, jesť živé jogurty. Stav by sa mal postupne zlepšova´t, ale budte trpezlivá.

  • opakovana mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už asi 2 roky ma trápi opakovaná mykóza ktorá sa vráti vždy po pohlavnom styku s priatelom /styk som mala len s nim/, už som mala predpísané asi všetky dostupné tabletky z lekárne a stále sa mi to vracia vždy po styku/ a partner nikdy neejakuluje do mňa/, hustý biely výtok. Užívam probiotiká do posvy aj na užívanie, nejem sladkost, nenosim tanga..už neviem čo mám robiť, môj gynekolog vôbec nenavrhuje aby sa liečil nejako aj partner. K akému doktorovi by mal isť? Ďakujemi

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    partner sa liečiť nemusí, mykoza nie je pohlavne prenosná nákaza v pravom slova zmysle. Na druhej strane nič za to nedáte ak mu kúpite Canesten vaginálny krém a bude si tým potierať žaľuď penisu.
    Príčinou sú skor zmeny, ktoré sposobí pohlavný styk, zvýšneé prekrvenie sliznice, alkalizácia sekrétu a tým premnoženie kvasiniek.
    Doporučil by som u Vás dlhodobú protikvasinkovú liečbu, aspoň 14 dní Canesten krémom (alebo podobným) - potom dlhodobo probiotiká do pošvy - je potrebné posilniť imunitu pošvy aby sa candida nepremnožovala.

  • Mykóza a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či má opakujúca sa mykóza nejaký vplyv na otehotnenie?