Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ďakujem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Veľmi pekne Vám ďakujem za rady... napísali ste mi, ze si nemám robit výplachy posvy - moj gynekológ mi to nariadil ako liecbu - rosalgin - 7 dní za sebou a potom preventívne 2x do mesiaca, ked som mu povedala ze na 4 den sa mi to ovela viac zhorsilo - ten povodny stav - nechápal....a tvrdil, ze to nie je mozne.....
    Bavlnenu bielizen pouzívam, dokonca prádlo periem v detskom prasku a nedávam aviváz...
    Viete mi odporučit nejaky konkrétny lubrigacný gel s tea tree olejom?
    Este raz dakujem a vase príspevky ohladom "prístupu k otehotneniu" mi velmi pomohli a rozhodla som sa, ze nechám zivot plynút a uvidím, kedy a co mi priniesie :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rosalgin - je vhodný, myslel som výplachy s mydlom alebo čistou vodou, ale ak Vás dráždi rosalgin, tak ho nepoužívajte do pošvy ale iba vonkajší oplach.
    Konkrétny gel neviem, je ich spústa, spýtajte sa v lekárni.
    Ak necháte život plynúť, tak Vám prinesie haranta hneď :)

Podobné otázky

  • močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pan doktor mám zápal močových ciest beriem Biseptol 400 každé 12hod po dva tabletky chcela by som sa spýtať že vy môžme brať aj GYNIMUN INTIM CARE vaginálne kapsuly ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hoci Biseptol nezvykne narušiť prirodzenú pošvovú floru, určite Vám vaginálne probiotiká a prebiotiká odporúčam pri močovej infekcii.

  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.

  • Vysoký stupeň lézii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ako by ste postupovali ak cytológia sa preukáže vo vysokom stúpni lézii ? Aký je správny postup ? Ako sa liečiť a pod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá takto odpovedať, je tam viacero faktorov.
    V každom prípade je indikované podrobné tzv. kolposkopické vyšetrenie (pomocou špeciálneho mikroskopu sa pozrie lekár na krčok maternice) a môže odobrať vzorku z najviac podozrivého miesta, táto vzorka sa vyšetrí mikroskopicky a podľa toho sa ďalej postupuje.
    Ak sa naozaj dokáže lézia vysokého stupňa aj v odobranej vzorke, väčšinou sa vykonáva tzv. konizácia - odber časti krčku maternice. Tu je strašne dôležité, aby u mladej ženy konizáciu robil skúsený lekár, pretože ak zaberie príliš veľký kus, hrozí potom vysoké riziko predčasného pôrodu ak bude žena neskôr tehotná.

  • H-SIl plus pozitivny HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Vyšla mi cytologia H-SIL vysokeho stupna plus pozitivny test na HPV.....druhy HPV je veľa aký konkretne typ možem mať ja ak mám lézie vysokého stupňa ? 16, 18 ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpovedať takto, pri lézií vysokého stupňa môžu byť viaceré typy HPV a ani to nemá pre Vás význam. Dôležité je aby sa teraz zvolil správny postup sledovania, prípadne liečby.

  • Výsledky po konizácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem, čo znamenajú výsledky histológie po konizácii a názory sa rôznia.
    Konizát:
    cervikálny viacvrstvový dlaždidový epitel bez dysplázie, kolumnárny endocervikálny epitel bez atypií, bez inazivnych nádorových zmien
    Obsah canalu:
    útržky viacvrstvového dlaždicového epitelu s prejavmi high-grade skvamóznej intraepitelovej lézie HSIL/CIN2, imunohistochemicky v teréna HSIL so silnou blokovou pozitívnou expresiou p16, zvýšená proliferačná aktivita Ki-67, mikroútržky endocervikálneho epitelu, bez atypií, bez invazívnych nádorových zmien
    obsah cavi uteri:
    útržky viacvrstvového dlaždicového epitelu s prejavmi high-grade skvamóznej intraepitelovej lézie HSIL/CIN2, imunohistochemicky v teréna HSIL so silnou blokovou pozitívnou expresiou p16, zvýšená proliferačná aktivita Ki-67, endometrium inaktívneho charakteru, bez hyperplázie, bez atypií, bez invazívnych nádorových zmien.
    Neviem ako závažný je tento nález a či je potrebná hysteroktómia. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložitá otázka.
    Máte vážne zmeny v bunkách, ktoré by mohhli v budúcnosti prerásť do rakoviny. Problém na tom je, že tieto zmeny sa našli v bunkách, ktoré sú ukryté vnútri kanálu krčka, nie na jeho povrchu. Tieto bunky sa horšie sledujú a aj pri odbere cytologie (steru) sa nemusia zachytiť.
    Najdôležitejšia je otázka, koľko máte rokov a či ešte plánujete mať deti.
    Ak už neplánujete, je odobratie maternice (hysterektomia) jedna z možností riešenia, pretože sa tým minimalizuje riziko vzniku rakoviny na nulu.