Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.
16,885 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Klacid SR

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Dostala som angínu a beriem antibiotika Klacid SR, chcela by som sa opýtať či znižujú účinnosť mojej antikoncepcie Maitalon.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    antibiotiká sa užívanú dlhšiu dobu a pravideľne, tým zvyšujú funkciu pečene, pomocou ktorej sa rozkladajú liečivá v tele, platí to pre antikoncepciu. Takže počas brania Klacidu može byť účinok Maitalonu znížený a preto sa doporučuje chrániť dodatočne počas Klacidu a ešte 7 dní po jeho doužívaní (kvoli možnej prebehnutej ovulácii). Pretože sme každý iný, a máme inak nastavenú funkciu pečeňových enzýmov, nedá sa presné riziko vypočítať.

Podobné otázky

  • Antibiotika

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Chcem sa informovať ohľadom zníženej účinnosti HAK počas súčasného užívania antibiotík. Užívam HAK Triquilar, ochorela som a užívala som antb Klacid SR, brala som ich 5 dní počas pauzy používania HAK a len dva dni som brala súčasne antibiotika aj HAK no rozdiel medzi užitím bol 8 hodín. 7 dní po dobratí antibiotík som sa ešte chránila no na 9. deň sme sa s priateľom milovali naplno ( spravil sa do mňa) tak sa chcem opýtať či by som sa mohla obávať tehotenstva?
    A choroba mi neprešla takže po 3 týždňoch beriem ďalšie antibiotika Megamox 375 tak by som sa chcela opýtať ako sa mám chrániť ďalej. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    správala ste sa veľmi zodpovedne a tehotnosť nehrozí. Cca týždeň po vysadení antibiotík je už riziko zlyhania antikoncepcie minimálne a nemusíta sa chrániť dodatočne.