Špinenie v tehotenstve: Dôvod na paniku?

Redakcia | 15. február 2019
Špinenie v tehotenstve: Dôvod na paniku?

Pokiaľ sa objaví špinenie, či dokonca slabšie krvácanie, nemusí to byť dôvod na paniku, no lekára treba navštíviť čo najskôr. Veľmi záleží aj od toho, v ktorom štádiu tehotenstva sa špinenie objaví.

Špinenie v tehotenstve

U niektorých žien sa objavuje špinenie alebo slabšie krvácanie v čase, kedy by mala prísť menštruácia. Nejde o skutočnú menštruáciu, pretože krvácanie pochádza z krčka, no ženy, ktoré mávajú slabšiu menštruáciu, si s ňou môžu toto slabé krvácanie pomýliť. Takáto pseudomenštruácia sa môže objavuje zvyčajne v začiatkoch tehotenstva.

Implantačné špinenie
Prečítajte si tiež:

Implantačné špinenie

V prvom mesiaci tehotenstva sa môže objaviť aj tzv. nidačné krvácanie, pretože súvisí s nidáciou, čiže uhniezdením vajíčka v endometriu maternice. Táto výstelka od poslednej menštruácie narástla, aby sa do nej mohlo vajíčko „zaboriť“, preto niekedy dôjde k ľahkému krvácaniu.

Krvácanie alebo špinenie vo vyšších mesiacoch tehotnosti môže znamenať, že placenta sa začína odlučovať predčasne, čo môže ohroziť nielen plod, ale aj samotnú tehuľku.

Krvácanie alebo špinenie pri začatí pôrodnej činnosti môže vzniknúť aj z otvárajúcej sa bránky krčka maternice.

Krvácanie v tehotenstve nepodceňujte!

Ku krvácaniu, ktoré ale nemusí byť vždy viditeľné, môže dôjsť aj pri prasknutej mimomaternicovej tehotnosti – spravidla dochádza ku masívnemu krvácaniu do brušnej dutiny, ktoré je sprevádzané bolesťami v podbrušku a môže viesť až k ohrozeniu života tehuľky.

S krvácaním sa stretávame aj pri zápaloch, vriedkoch na krčku maternice a podobne. V tehotenstve netreba krvácanie nikdy podceňovať, pretože môže ísť o znak hroziaceho potratu alebo vážneho ochorenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: