S bruškom v lete?

MUDr. Peter Brenišin | 10. máj 2010

Niektoré ženy pri plánovaní gravidity možno myslia aj na to, ktorými fázami tehotenstva budú v jednotlivých ročných obdobiach prechádzať – hoci ani tu nie je filozofia budúcich mamičiek jednotná.

Už ste počuli, ako sa jedna žena zdôveruje druhej, že si tehotenstvo naplánovala tak, aby porodila ešte pred letom? Čo môže viesť budúce mamičky k tomu, že si plánujú tehotenstvo podľa ročných období? Skúsme sa nad touto otázkou zamyslieť spoločne s gynekológom a pôrodníkom MUDr. Petrom Brenišinom.

Ročné obdobia a gravidita
Vraví sa – koľko ľudí, toľko chutí. A hoci sú ročné obdobia len štyri, každé z nich si nájde svojich fanúšikov i odporcov – sú ľudia, ktorí neznášajú zimu, ale sú aj takí, ktorí sa na ňu celý rok tešia.

Niet div, že niektoré ženy pri plánovaní gravidity možno myslia aj na to, ktorými fázami tehotenstva budú v jednotlivých ročných obdobiach prechádzať – hoci ani tu nie je filozofia budúcich mamičiek jednotná. Jedna si povie „Mám rada leto, tak sa mi budú ranné nevoľnosti ľahšie znášať“, druhá dospeje k názoru „Také nádherné ročné obdobie si predsa rannými nevoľnosťami nepokazím“.

Samozrejme, budúci rodičia určite zohľadňujú hlavne to, kedy sú obaja na privítanie budúceho potomka pripravení, ale zapracovať môžu aj iné faktory – kedy bude môcť ísť bábätko prvýkrát von na vychádzku, aký dátum narodenia by bol vhodný pre budúci optimálny nástup do školy, v akom znamení by sa mal potomok narodiť a podobne. Podrobný prieskum ešte asi nikto neurobil, ale výsledky by boli určite veľmi zaujímavé.

Keďže za oknami bytov „zúri leto“, poďme sa spoločne zamyslieť nad pocitmi a stavmi, ktoré tehotná žena v tomto ročnom období prežíva.

Tehotenstvo je fyziologický stav, ale...
...ale predsa sa s ním v povedomí verejnosti spája množstvo menších či väčších nepríjemností, ktoré ženy musia v tomto období znášať – žalúdočné alebo kožné problémy, problémy s krvným tlakom, opuchy, nespavosť či nadmerná spavosť a mnohé ďalšie.

Vieme, že za týmito „nepríjemnosťami“ stoja zmeny, ktorými sa ženský organizmus nastavuje na čo najlepšie prispôsobenie sa požiadavkám, ktoré naň gravidita kladie. Príroda to totiž zariadila tak, že v snahe zachovať prežitie jednotlivých živočíšnych druhov – a to aj nášho ľudského – sa veľmi nezamýšľa nad tým, či je nám tehotenstvo príjemné alebo nie, ale snaží sa urobiť všetko preto, aby sa narodil nový zdravý jedinec.

To, ako bude žena znášať tehotenstvo práve v lete, závisí od viacerých faktorov – v akom štádiu tehotenstva sa nachádza, do akej miery je citlivá na zmeny počasia a dôležité je aj to, či má leto rada alebo nie, a ak áno, do akej miery jej bude tehotenstvo brániť v obľúbených letných aktivitách.

Úplne sa to zovšeobecniť nedá, no ak má žena leto rada, je dosť reálny predpoklad, že tehotenstvo pre ňu v tomto období nebude žiadnou záťažou, ale bude si ho skôr užívať. Vychádzame pritom z predpokladu, že ľudia majú radi práve to ročné obdobie, ktoré im najviac prospieva. Ak však žena leto „neznáša“, napr. pre horúčavy (alebo preto, že sa bojí búrok), je dosť možné, že toto krásne ročné obdobie v súvislosti s tehotenstvom doslova len pretrpí.

Ako vplýva leto na graviditu?
Jednoduchá otázka, ťažká odpoveď. Je to ako keby ste sa pýtali, koľko drinkov človek znesie – u každého je to iné a iné to môže byť aj u toho istého človeka pri pôsobení rôznych okolností.

Takže – ak hľadáme odpoveď na položenú otázku, musíme zohľadniť tri faktory:
- letné počasie a jeho účinky na ľudský organizmus,
- zmeny prebiehajúce v organizme tehotnej ženy,
- rozpoloženie samotnej tehotnej ženy, dané jej povahou, okolím a podmienkami, v ktorých žije.

Letné počasie
V posledných rokoch zaznamenávame veľmi teplé letá, meteorológovia nás ohurujú zvyšujúcim sa počtom tropických dní (a nocí) a ubúdajúcim množstvom Dobsonových jednotiek, ktoré signalizujú úbytok „dobrého“ ozónu v atmosfére.

1.Vysoké teploty cez deň
Vplyvom vyšších teplôt sa cievy v tele rozťahujú, čím spravidla dochádza k poklesu krvného tlaku. Prejavuje sa zvyčajne pocitom únavy, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, niekedy až mdlobami.

Často tu spolupôsobí aj dehydratácia – buď vďaka pracovnému tempu alebo žalúdočným problémom žena neprijíma dosť tekutín (resp. ich môže dokonca aj strácať). Príjem tekutín musí byť dostatočný, pretože len tak sa dokáže zabezpečiť správne cirkulovanie krvi v tele, a tým aj okysličenie všetkých orgánov. Môžeme si to predstaviť tak, že „hustá“ krv tečie o čosi pomalšie a ťažšie sa dostáva práve do jemných kapilár (aj v mozgu), čo sa môže prejaviť práve náchylnosťou na mdloby. Pochopiteľne, treba myslieť aj na obličky, ktoré si pri svojej náročnej činnosti dostatok tekutín ozaj zaslúžia.

Osobitnú pozornosť treba venovať ženám, ktoré trpia vysokým tlakom či opuchmi, pretože tu sa môže stav zhoršiť. Ak je potrebné v horúcich dňoch niekam cestovať, určite je fajn, ak je v aute klimatizácia. Častou chybou je však nastavenie klimatizácie na podstatne nižšiu teplotu než je vonku – neodporúča sa väčší rozdiel teplôt ako 6 °C.  Taktiež po nastúpení do auta treba teplotu, ktorú chcete klimatizáciou dosiahnuť,  postupne znižovať.

V opačnom prípade sa nevhodne nastavená klimatizácia snaží interiér auta čo najrýchlejšie ochladiť silnými prúdmi studeného vzduchu z vetracích otvorov, čo môže zapríčiniť napr. prechladnutie, ochorenie hrdla, ochorenie močových ciest a pod.

2.Vysoké teploty v noci
Vyskytujú sa hlavne vtedy, keď sú aj denné teploty dosť vysoké a zem je prehriata, takže ani v noci nedochádza k dostatočnému ochladeniu. Toto obdobie je vysloveným trápením pre ľudí, ktorí nevedia spať bez paplóna alebo bez periny. No možno sa dá zvyčajná prikrývka zameniť za plachtu, prázdnu obliečku alebo tenšiu deku natiahnutú do obliečky a vankúšik namiesto paplóna medzi kolená.

Problémom v týchto obdobiach môže byť nespavosť, ale aj zhoršené problémy s dýchaním, hlavne u žien v posledných mesiacoch tehotenstva. Ochladzovať sa ľadovými nápojmi alebo studenou sprchou nie je príliš vhodné, vhodnejšia je skôr sprcha príjemne vlažná a oceníte možno aj tie luxusné saténové obliečky, ktoré vám ktosi podaroval a doteraz ste ich ešte nikdy nepoužili. Je dobré mať poruke viacero nočných košieľ či súprav na prezlečenie tej prepotenej.

Ak máte klimatizáciu, nemali by ste ju nastavovať na príliš nízke teploty v porovnaní s tými, ktoré sú vonku. Pri opustení klimatizovanej miestnosti sa môže objaviť niekedy až nevoľnosť, keď prejdete do časti bytu s „normálnou“ teplotou. Na druhej strane, dlhodobý pobyt v klimatizovaných miestnostiach môže spôsobiť problémy s dýchacími cestami.

3.Výkyvy teplôt
Pred pár rokmi sa ešte veľa o meteosenzitivite nehovorilo, ale dnes sa jej venuje pomerne veľká pozornosť – dokonca sa pri každodennej predpovedi počasia dozviete, aká záťaž na ľudský organizmus je predpovedaná na ďalší deň.

Zmeny teplôt samy osebe by nemali mať až taký dosah na ľudský organizmus – v našich zemepisných šírkach sme predsa len zvyknutí na určitý teplotný rozdiel medzi zimou a letom, medzi dňom a nocou. Negatívne sa zmeny teplôt prejavujú predovšetkým vtedy, ak ide o veľký rozdiel v krátkom časovom období (včera takmer mráz, dnes tropický deň) a ak sa tieto rozdiely rýchlo za sebou striedajú.

Asi horšie ako samotné zmeny teplôt však pôsobia zmeny atmosférického tlaku, s ktorými sa meniace denné a nočné teploty spájajú. Pôsobia hlavne na meteosenzitívnych ľudí, ktoré tieto zmeny oveľa výraznejšie vnímajú. Najčastejšie sa prejavujú poklesom alebo vystúpením krvného tlaku či bolesťami hlavy.

4.Búrky
Pre niekoho úchvatné prírodné divadlo, pre iného dôvod na paniku. S ohľadom na zmeny v atmosfére a ovzduší, nepríjemné pocity sa dostavujú (ak nepočítame strach) hlavne pred búrkou – býva dusno, ťažko sa dýcha, niektorí si pripadajú ako „pritlačení k zemi“. Nepríjemne pôsobí „tma“ (aj keď je to len jeden oblak), ktorá sa na nás odkiaľsi valí.

Po búrke sa však všetko vyjasní, čo nám hneď zlepší náladu. Čo je však ešte dôležitejšie, vyčistil sa vzduch, ktorý – vďaka bleskom – vonia „dobrým“ ozónom, lepšie sa dýcha, ľahšie sa nám pohybuje. Celý svet je akýsi krajší, čistejší, vyumývaný, čo na poriadkumilovnú ženskú dušu pôsobí pozitívne.

Samozrejme, netreba zabúdať aj na iné riziká, ktoré so sebou búrky prinášajú – keďže sa nikdy nedá predpovedať, či príde obyčajná letná búrka alebo nejaká smršť, je lepšie, ak je tehotná žena v tom čase niekde v bezpečí – veď samotný úľak môže tehotenstvo výrazne ohroziť.

Ak sa však máte termín pôrodu práve v období častých búrok a obávate sa výpadku elektrickej energie v čase, keď práve budete rodiť, bojíte sa zbytočne – nemocnica má pre tieto prípady vlastné záložné zdroje na výrobu elektrickej energie.

5.Leto a trávenie
Áno, leto je obdobie, keď sa častejšie stretávame s tráviacimi problémami. Spravidla súvisia s neopatrnou konzumáciou potravín, ktoré nemusia byť stopercentne čisté, či môžu byť kontaminované nejakou „nákazou“. Termín salmonelóza je známy asi každému.

Preto treba venovať mimoriadnu pozornosť skladovaniu potravín a manipulácii s nimi. Ak spracovávate napr. kuracie mäso, všetky nádoby, nástroje, pult a drez starostlivo umyte čistiacim prostriedkom. Nezabudnite ani na vlastné ruky – a utrite si ich radšej do papierovej utierky než do opakovane použitého látkového uteráka či utierky.

Okrem toho, že zeleninu a ovocie pred konzumáciou umyjeme v tečúcej vode, zásadne ich nekrájame na tej istej doske a tým istým nožom, ktoré sme pred chvíľou použili pri spracovaní mäsa – pomôcky a ruky predtým dôkladne umyjeme čistiacim prípravkom, ideálne je však používať jednu súpravu na mäso, druhú na zeleninu.

Akýkoľvek problém s trávením, ktorý by ste si privodili v podobe zvracania či hnačky, zbytočne vyčerpáva organizmus, zapríčiňuje jeho dehydratáciu a brzdí prísun potrebných látok pre vývoj plodu i pre fungovanie tehotnej ženy.

Pozornosť venujte správnej konzumácii potravín – je napr. všeobecne známe, že zapíjať čerešne či slivky vodou nie je veľmi vhodné. Obsahujú totiž látky, ktoré v kombinácii s vodou v tele doslova „napučia“ a pôsobia ako preháňadlo. Zmrzlinu (ak ju musíte mať), nakupujte radšej zabalenú – z mraziaceho boxu. A niektoré potraviny by ste mali zo svojho jedálnička na nejaký čas radšej vyradiť – majonézové omáčky, syry z nepasterizovaného mlieka, vajíčka namäkko, na hniličku či volské oká.

6.Slnko, slnko, slniečko...
Kam nechodí slnko, tam chodí lekár – hovorí známe príslovie. Iné zas vraví – aj dobrého veľa škodí. Takže – vyberte si. O účinkoch slnečného žiarenia na ľudskú pokožku sa veľa popísalo, no tehotenstvo je aj v tomto období špecifické. Vplyvom slnečného žiarenia sa totiž môžu na pokožke tehotnej ženy vytvoriť rozsiahle pigmentové škvrny, ktoré sa nemusia po skončení tehotenstva vždy stratiť.

Samotné slnenie nie je pre tehotnú ženu veľmi vhodné, pretože okrem efektu opálenia nemožno zabudnúť na pôsobenie tepla. Na druhej strane treba pamätať, že slnečné žiarenie preniká aj cez oblaky, cez vodu a dokonca aj cez niektoré látky. Opáliť sa môžete aj pod slnečníkom, pretože žiarenie sa taktiež odráža od vody a okolitých predmetov.
Ak sa pobytu na slnku nemôžete vyhnúť, zvoľte si ľahké a vzdušné oblečenie, ktoré pokryje väčšiu časť tela, zvyšok si chráňte opaľovacím prípravkom, pričom počas dňa náter zopakujte. Natrieť sa treba aj pod odevom. Nezabudnite na prikrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a pravidelný prísun tekutín. Dôležitá je aj obuv – má byť vzdušná, ale bezpečná. Mala by mať pevnú pätu, aby nedošlo k vyvrtnutiu nohy alebo dokonca k pádu.

Takže toľko o tom, čo môže tehotnej žene priniesť letné obdobie. Hoci sme sa zamerali skôr na možné problémy, pri troche opatrnosti a starostlivosti si môže tehotná žena užiť skutočne krásne leto, na ktoré bude vždy rada spomínať, pretože čas, keď žena čaká dieťa, patrí k najkrajším obdobiam v jej živote. V ďalšom čísle budeme pokračovať zmenami, ktoré prebiehajú v organizme tehotnej ženy a ich špecifikami v letnom období.

Oslovili sme niekoľko mamičiek, ktoré budú (alebo boli) počas leta v rôznych obdobiach tehotenstva. Ako si chcú užívať „prázdninové“ obdobie? Tešia sa alebo majú z leta obavy?

„Tehotenské“ leto si zopakujem už druhýkrát, ale tento raz si ho užijem! "

„Ani jedno z tehotenstiev som neplánovala a vidíte, opäť mi to vyšlo na leto... Keď som čakala Romanku, tak som mala zo všetkého obavy, nikam som už výrazne „bruškatá“ nechcela chodiť, takže som sa zožierala medzi štyrmi stenami a naším balkónom. Tentokrát si to chcem užívať do poslednej chvíle. Zatiaľ nemám žiadne problémy, takže plánujem byť s dcérkou a s rodičmi na chate, ocino bude chodiť za nami a ja si budem užívať sladké ničnerobenie. Chcem si čítať oddychovú literatúru, nechať sa obskakovať maminkou a tešiť sa na bábo. Pekný plán, nie?“
Tamara, 7. mesiac tehotentva + 3-ročná Romanka

Teším sa na naše prvé prázdniny v trojici

„V lete budem prežívať druhý trimester tehotenstva. Keď pominú (pretože by vraj mali) ranné nevoľnosti, chceli by sme ísť s manželom na krátku dovolenku. Len tu po Slovensku – nič náročné. Trošku sa zrelaxovať a „teškať sa“ z chvíľ v trojici. Verím, že to bude úžasné. A najmä sa teším ako budem môcť svetu ukazovať svoje bruško!!! Priznávam sa, že som horúčavy nie veľmi dobre znášala ani ako „netehuľka“, ale som pripravená nejako to prežiť. Zopár rád som už dostala od kamošiek i mamy a určite mi v mnohom poradí aj moja nová kamoška MAMA a ja!“
Silvia, 4. mesiac tehotenstva

Leto? Už nikdy viac, prosím!

„Filip sa nám narodil v auguste a myslím si, že kombinácia záver tehotenstva a leto je azda najhoršia. Keď som rodila bolo horúco, v pôrodnici ani následne na oddelení sa vzduch vôbec nehýbal, bola som spotená, ubolená, nevrlá a maximálne vystrašená prvorodička. Nemám na to dobré spomienky, a preto si chcem leto užiť s naším drobcom aj s manželom naplno. No nie rodením, ale plodením. Ďalšie bábo radšej porodím hoci aj na Vianoce, len už nie v lete, prosím!“
Petronela, Filipko 22 mesiacov

Aj keď som sa obávala, dovolenka bola super!

Záverečný trimester druhého tehotenstva pripadol práve na leto čoho som sa spočiatku obávala, ale moje „tehotné“ leto prebehlo bez väčších problémov. Nad dovolenkou pri mori som váhala síce trochu dlhšie, aj som sa radila s niekoľkými gynekológmi a keďže moj zdravotný stav bol dobrý, ani jeden sa k nej nevyjadril negatívne. Dostala som len zopár rád týkajúcich sa letu, že mám z času na čas urobiť pár cvikov nohami, prejsť sa po lietadle, aby sa nespomalila cirkulácia krvi a radšej sa tentokrát nešmýkať na tobogáne.

Dovolenkovanie s bruškom resp. brušiskom, keďže som bola na konci siedmeho mesiaca mám stále čerstvo v pamäti. Boli sme s partnerom a vtedy dvaapolročným synom Šimonom v talianskej Calábrii, kde teploty dosahovali na obed 40 °C, ale napodiv, aj keď som skôr fanúšik miernejšieho podnebia, prežila som to úplne v pohode. Let som tiež zvládla bez problémov, keďže som po celý čas naháňala Šimona po lietadle, nehrozilo mi ani to spomínané spomalenie krvného obehu. Jediným problémom bola nespavosť, ale tá ma trápila aj doma takže, to nebolo kvôli zmene prostredia či teplu. More, pláž, dlhý popoludňajší spánok a výborné ľahké jedlo boli pre mňa príjemnou zmenou. Prímorskú dovolenku určite odporúčam každej budúcej mamičke, ktorej to zdravotný stav v tehotenstve dovoľuje.

Krásne bruškaté leto vám želá Patrícia

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: