9 mesiacov zázrakov s našou čitateľkou Ninou - 7. časť

Redakcia | 18. apríl 2010

Čo priniesol Nine siedmy mesiac tehotenstva, ako sa cíti, ale i to, čo jej lekár zakázal si môžete prečítať v ďalšej časti nášho seriálu.

Siedmy mesiac = prvé obmedzenie, prvá výbavička

Čo priniesol Nine siedmy mesiac tehotenstva, ako sa cíti, ale i to, čo jej lekár zakázal si môžete prečítať v ďalšej časti nášho seriálu. Pokiaľ ešte nemáte kompletnú výbavičku pre dieťatko, začítajte sa ďalej, a ak vás zaujíma ako sa cítia iné mamičky počas tehotenstva, počkajte si pár stránok. Aj na ne príde rad.

Nina B.
7. mesiac tehotenstva

„Siedmy mesiac mi zároveň priniesol aj prvé obmedzenie v stravovaní. Musela som sa vzdať sladkého, najmä mojej obľúbenej čokolády.“

Tehotenstvo očami budúcej mamičky Niny
Teraz sa už skutočne začínam cítiť ako tehuľka. Pociťujem tlačenie, silné napínanie pokožky na bruchu, občasné ťahanie, či tlak v podbrušku, hlavne keď to preženiem s námahou, preto si vtedy radšej sadnem a oddýchnem. Nohy mi oťažievajú stále častejšie a bolesti chrbta sa už tiež pravidelne hlásia. Sama cítim, že sa musím viac šetriť, viac oddychovať a odpočívať. Dá sa povedať, že sa opäť občas nechám rozmaznávať manželom a všetkými blízkymi rodinnými príslušníkmi, tak ako v prvom trimestri.

Energie ubúda a ja stále naberám na hmotnosti i veľkosti. Začínam sa pohybovať pomalšie a nemotornejšie. I preto sa venujem hlavne nenáročnej činnosti a predovšetkým dopĺňaniu výbavičky. Už tak impulzívne nekupujem maličké dupačky či iné krásne vyzerajúce bábätkovské drobnosti, ale zisťujem a kontrolujem si, čo všetko už máme a čo ešte musíme pre dieťatko dokúpiť... Ale sú to milé povinnosti. 

Siedmy mesiac mi zároveň priniesol aj prvé obmedzenie v stravovaní. Musela som sa vzdať sladkého, čo ma mrzí, lebo sladké mi ozaj chutí, teraz dokonca viac ako inokedy. Čokoláda bola takým mojím potešením. Výsledky glukózového tolerančného testu, ktoré ukázali, že mám zvýšený cukor, mi však toto potešenie zatrhli. Cukor bol našťastie zvýšený len do tej miery, že stačí obmedziť cukry v jedálničku, čiže tehotenská cukrovka sa ma ešte netýka a dúfam, že ani nebude. Úplne som teda vyradila čokoládu a obmedzila iné sladké dobroty. Doprajem si však, aspoň občas, „sladkosti“ s nízkym obsahom cukru, pretože sladkého sa neviem úplne vzdať. Jednoducho si ten cukor moje telo občas vyžiada.

Okrem toho mi ešte z krvi zistili chudokrvnosť – anemickosť, takže som začala pravidelne užívať železo. Našťastie však nič závažné...

7. mesiac tehotenstva z pohľadu odborníka
Píše gynekológ MUDr. Peter Brenišin

Siedmy mesiac znamená, že žena sa – obrazne povedané – zahryzla do poslednej tretiny svojho tehotenského koláčika. Je to koláčik sladký, pretože ide o najkrajšie očakávanie v živote ženy. V tomto období sa však môže tu i tam objaviť symbolické horké zrniečko obáv z blížiaceho sa pôrodu.

V tomto období už len málokto nespozná, že má pred sebou budúcu mamičku – bruško sa celkom pekne zväčšilo, aby mal jeho rastúci podnájomník dostatok miesta.

Samozrejme, zvyšujúca sa záťaž sa prejavuje rôznym spôsobom – u niektorých žien takmer vôbec, u iných sa môžu objaviť menšie či väčšie problémy. Nárast hmotnosti plodu i tehotnej ženy – to nie je len svalová hmota či tuk. Ide o zvyšovanie objemu tekutín, ktoré kolujú v tele – napríklad výrazne stúpa objem krvi, čo kladie zvýšené nároky na krvný obeh aj na obličky, ktoré musia deň čo deň prefiltrovať stále viac a viac krvi. Treba skonštatovať, že obličky patria k najviac zaťaženým orgánom matky v čase gravidity. Možno preto považovať takmer za zázrak, ako dokonale túto situáciu zvládajú. Hoci nároky na ich činnosť stúpajú prakticky zo dňa na deň, dokážu odlíšiť a pri filtrovaní zadržať v tele látky, ktoré by inak z tela odišli zároveň s ďalšími odpadovými látkami.

Časté návštevy WC
V tomto období (alebo v ďalších mesiacoch) sa môže dostaviť zvýšené nutkanie na močenie. Kým v počiatkoch tehotenstva bolo na príčine zvýšené prekrvenie panvy, v tomto období je to práve neustále rastúci plod, ktorý môže – niekedy až nepríjemne – tlačiť na močový mechúr, takže žena si každú chvíľu musí „odskočiť“ na toaletu.

Pokiaľ nemala podobné problémy pred graviditou, dá sa predpokladať, že ide len o dočasný stav (časté močenie sa môže prechodne objaviť aj krátko po pôrode), ktorý sa po narodení dieťatka zakrátko upraví. Určite však žena, u ktorej sa takýto problém vyskytol, neurobí chybu, ak sa s ním zdôverí svojmu lekárovi v poradni. Aj keď sa každý mesiac kontroluje moč, lekára to môže upozorniť na riziko infekcie, ktoré sa môže do močových ciest preniesť napr. z vonkajších pohlavných orgánov (čo nie je zriedkavosťou).

Čerstvý vzduch – to je to pravé!
Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu patrí neoddeliteľne k správnej životospráve budúcej mamičky. Predovšetkým pravidelné prechádzky pomáhajú „tehuľke“ jednak udržiavať kondíciu, ale tiež okysličiť organizmus, čo osoží aj dieťatku v brušku. Pri pobyte vonku treba dbať na pohodlné a zdravé oblečenie i na vhodnú obuv. V zime by ste nemali mrznúť a v lete by vás oblečenie malo chrániť pred silnými slnečnými lúčmi. Čo sa týka obuvi, vyberajte si takú, v ktorej sa budete pohybovať isto a bezpečne, ale ktorá je vhodná aj zo zdravotného hľadiska – primerane voľná, odpružená, s oporou pre klenbu. Na prechádzku zoberte aj svojho partnera – je celkom fajn mať ho pri sebe. Prechádzkové tempo pomáha prečistiť myšlienky, upokojiť, ľahšie sa tu diskutuje o rôznych veciach, ktoré si potrebujete vyriešiť alebo sa o nich len tak porozprávať. Nezanedbateľný je fakt, že vaše puto a spolupatričnosť sa takto krásne upevňujú, a to vašej psychike a nálade v tomto náročnom období len prospieva.

Jesť za dvoch?
Nezabúdajte aj na správne stravovanie – vôbec nie je potrebné jesť za dvoch, dôležité je skôr správne zloženie stravy. Ak vám nejaké jedlo vyslovene „nesadne“, tak sa nenúťte nasilu k jeho konzumácii – nebezpečnejšie je skôr obmedziť sa len na zopár obľúbených jedál, pretože to môže viesť k jednostrannosti vo výžive. Pokiaľ je strava dostatočne pestrá a vyvážená, nie sú zvyčajne potrebné žiadne potravinové doplnky. Niekedy vám však lekár predpíše preparáty, ktoré majú napr. zabezpečiť prísun železa. Verte, že každý lekár dobre zváži, či je potrebné tehotnej žene podávať nejaké lieky či potravinové doplnky, ak vám ich však odporúča, tak hlavne vo vašom záujme a v záujme vášho dieťatka. Konkrétne spomínané železo zabezpečí, že vaše červené krvinky budú dostatočne silné a veľké, aby uniesli kyslík pri jeho transporte z pľúc do celého tela – nielen vášho, ale aj do tela vášho dieťatka. Nezabúdajte, že tieto faktory ovplyvňujú aj vašu obranyschopnosť, čo nie je zanedbateľné napr. v chrípkovom období.

Strážte si svoju hmotnosť – určitý váhový prírastok je prirodzený a potrebný. Ak však vaša hmotnosť stúpa o čosi rýchlejšie, na príčine býva buď nedostatok disciplíny pri stravovaní alebo nejaký zdravotný problém – môže ísť o nechcené zadržiavanie tekutín v tele, tehotenskú gestózu a vzniká podozrenie aj na cukrovku.

Poradňa v 7. mesiaci
V poradni vám určite skontrolujú prírastok hmotnosti, krvný tlak i moč. Lekár skontroluje ozvy a uloženie bábätka.

Pozornosť musí venovať krvnému tlaku mamičky – práve v tomto období začína niektorým ženám stúpať, čo môže signalizovať začínajúcu preeklampsiu. V tejto súvislosti si treba všímať aj opuchy, ktoré sa objavujú prakticky u každej tehotnej ženy na dolných končatinách. Ak sú opuchy výraznejšie a nestrácajú sa ani po odpočinku, príp. sa rozširujú aj na iné časti tela, treba to konzultovať s lekárom v poradni. Už sme spomínali, že lekár kontroluje priebežne aj rast bábätka meraním vzdialenosti medzi sponou lonovej kosti a vrcholom maternice. Aj tentoraz túto vzdialenosť zaznamená vo vašom tehotenskom preukaze, na základe čoho posúdi, ako vaše dieťatko rastie. V 30. týždni vás čaká aj tretie ultrazvukové vyšetrenie. Je možné, že už ste ho absolvovali na sklonku predošlého mesiaca alebo ho podstúpite začiatkom tohto mesiaca – závisí to od toho, ako máte rozplánované návštevy poradne. Pri USG vyšetrení vám lekár skontroluje veľkosť plodu, množstvo plodovej vody, prekontroluje funkčnosť placenty – a možno vám aj povie (ak ste to doteraz nevedeli), v akej farbe máte chystať výbavičku.

Ako sa má bábätko?
Ak je všetko v poriadku, orgány dieťatka sa ďalej vyvíjajú – napr. výrazne rastie mozog. Prudkým vývojom prechádzajú i nervové vlákna, vďaka čomu sa dieťatko rýchlejšie učí – a to už teraz, v tele svojej matky. Samozrejme, vytváranie nervových spojení je veľmi dôležité a tento vývoj potrvá aj po narodení. Môžeme si to vysvetliť tak, že ak chce mozog dať pokyn nohám, aby kráčali vpred, túto správu musí niekto od mozgu k nohám dopraviť – nervové spojenia fungujú doslova ako superdiaľnice, ktorými sa tieto informácie bleskovo prenášajú nielen z mozgu k jednotlivým častiam tela, ale aj opačne. Začiatok tohto procesu už teda v zdarne začal a pokračuje.

Plod ďalej rastie – jeho váhové prírastky sú z mesiaca na mesiac výraznejšie. V závere tohto obdobia by sa malo priblížiť k 42 cm dĺžky tela a k hmotnosti v priemere okolo 1 700 až 1 900 g. Povrch tela plodu je pokrytý belavým mazivom. V tomto období mu už začína byť v maternici o čosi tesnejšie – no hoci mu vďaka nárastu veľkosti ubúda priestor na pohyb, zo svojej pohybovej aktivity vôbec neuberá. Matka cíti jeho pohyby veľmi zreteľne a vďaka nim dokáže aj vypozorovať, kedy dieťatko „spinká“ a kedy „bdie“.

Rastúce bruško núti mamičku k trochu inému držaniu tela – zväčšuje sa prehnutie v drieku, niektoré ženy sa začínajú trochu hrbiť v oblasti hrudnej chrbtice. Jemným cvičením a uvedomovaním si držania tela možno tieto problémy pomerne úspešne eliminovať.

MAMA a ja zisťovala (nielen) pre Ninu
Taktiež ešte nemáte kompletnú výbavičku pre dieťatko alebo máte pochybnosti, či je váš zoznam kompletný? Tak si poďte „odškratávať – vybavené“ spolu s nami!

Čo by ste mali mať pre drobčeka pripravené?
Na oblečenie
4 –  6 ks bavlnených košieľok (veľkosť 56 až 62)
6 bavlnených kabátikov
4 – 6 ks dupačiek (veľkosť 62, 68 a vyššie)
4 body (veľkosť 62 a vyššie)
3 páry ponožiek
2 ľahké bavlnené čiapočky
2 pyžamká (najlepšie spacie vaky – vrecová nočná košieľka)

Pre deti narodené v letných mesiacoch by ste mali mať pripravený:
klobúčik proti slnku
letné oblečenie (body s krátkym rukávom)
Ak sa dieťatko narodí v zime či chladnejších mesiacoch:
kombinézku
2 svetríky alebo kabátiky
2 teplé vlnené čiapočky
2 pančušky
rukavice

Pre novorodenca je najpraktickejšia bavlnená košieľka zaväzovaná na šnúrky na boku, pretože mu ju nemusíte prevliekať cez krehkú hlavičku. Tričko typu body určite oceníte po prvom mesiaci života, kedy už dieťa bude držať hlavičku pevnejšie a vy sa s ním naučíte obratnejšie manipulovať. Body sa zapína medzi nožičkami dieťaťa, čo je pri prebaľovaní výhodou.

 Tip MAMA a ja:  Pre malé dieťa vyberajte také body, ktoré má pri krku zapínanie, ľahšie sa vám bude prevliekať cez hlavičku. Nekupujte dopredu priveľa oblečenia, dieťa rýchlo rastie a môže sa stať, že vyrastie z niečoho skôr, ako to prvý raz použije.

 Čo nie? Novorodenec sa neskúsenej mamičke oblieka dosť ťažko, preto vám odporúčame nekupovať dupačky, ktoré nemôžete zapínať medzi nožičkami, lebo pri prebaľovaní (a to je zo začiatku veľmi časté) ich budete musieť  stiahnuť celé. Ideálne sú dupačky s rozopínaním medzi nohami i na vrchnej časti tela (ale uistite sa, že gombíky alebo zips nebudú dieťatko tlačiť).

Na prebaľovanie:
prebaľovací pult alebo plocha na prebaľovanie
minimálne 40 ks bavlnených plienok alebo jednorazové plienky
krém na ošetrenie zadočka
vlhké obrúsky (ako prvá pomoc pri prebaľovaní vonku)

 Tip MAMA a ja
Nekupujte si detskú kozmetiku zbytočne do zásoby, aj keď je za výhodnú cenu. Najskôr musíte zistiť, či vášmu dieťatku bude daná značka vôbec vyhovovať!

Na kúpanie a následné ošetrenie:
detská vanička
teplomer do vaničky
3 bavlnené osušky
detské mydlo
detský olej alebo mlieko
detský šampón
vata
detská kefa na vlasy
zaoblené nožnice na strihanie nechtov
gáza a lieh (na čistenie pupočnej ranky v prvých dňoch života)

Na spanie:
postieľka
matrac
3 plachty
1 perinka (vankúš sa nepoužíva pre dieťa mladšie ako 2 roky)
2 obliečky na perinu
nepremokavá priedušná látka pod plachtu (v zdravotníckych potrebách)

Na vychádzky:
hlboký kočík
deka (v zime fusak)
sieťka proti hmyzu
autosedačka (pre dieťa od 0 – 9 kg) na cesty autom

Ostatné:
- odsávačka mlieka, ak dojčíte (môžete si ju však zadovážiť aj po pôrode)
- 2 zavinovačky
- 6 podbradníkov
- odsávačka na hlieny
- teplomer na meranie teploty tela (v ideálnom prípade digitálny)

Ak nedojčíte
min. 8 fliaš s obsahom 250 ml na mlieko
2 fľaše s obsahom 125 ml na vodu alebo čaj
náhradné cumlíky (všímajte si veľkosť, použitie, prítomnosť ventilčeka a anatomický tvar)
hrniec na sterilizovanie varom alebo sterilizátor
kefa na čistenie fliaš
ohrievač fliaš (nie je nevyhnutný, ale oceníte ho hlavne v noci)

A ešte čosi...
Nemusíte mať všetko nakúpené a zložené doma. Kočík, postieľku či autosedačku si môžete nechať odložené v obchode. Seriózne ponúkajú možnosť uskladnenia, až kým sa vám dieťatko nenarodí. Nerobte naraz veľký nákup. V jeden deň sa vyberte kúpiť zopár vecí a na ďalší zase niečo ďalšie. Rozhodne si neorganizujete zdĺhavé nákupné maratóny, ktoré vás môžu výrazne unaviť. Zapojte do nákupov aj partnera.

Z tehotenského slovníka
Poloha plodu (situs) určuje vzťah pozdĺžnej osi plodu k pozdĺžnej osi maternice. V prvej polovici tehotenstva je poloha plodu rôzna a stále sa mení. Stabilizuje sa v poslednom trimestri.  Pozdĺžna poloha je stav, keď je pozdĺžna os plodu je rovnobežná s pozdĺžnou osou maternice. To môže byť poloha pozdĺžna hlavičkou (PPH) alebo poloha pozdĺžna koncom panvovým (PPKP). Priečna poloha je stav, keď je pozdĺžna os plodu kolmá na pozdĺžnu os maternice. Šikmá poloha je stav, keď os plodu a os maternice zvierajú ostrý uhol. Polohy šikmé sú prechodné a menia sa na konci tehotenstva na polohy priečne alebo pozdĺžne.

Odporúčanie MAMA a ja na 7. mesiac tehotenstva
Neležte na chrbte, ťažká maternica môže v tejto polohe tlačiť na dutú žilu, čo môže viesť k nepohodliu a mdlobám. Môže sa tiež zvýšiť riziko tvorby opuchov dolných končatín a objaviť sa dýchacie problémy. Lepšie je ležať a spať na boku.

 
Seriálové tehuľky 
V posledných číslach časopisu sme mali uverejnenú výzvu, aby nám napísali mamičky, ktoré „tehuľkujú“ spolu s naším seriálom. Tu sú ich príbehy, postrehy a skúsenosti.

Lívia P.: „Tretie tehotenstvo si užívam
Rozhodla som sa vám napísať o mojom tehotenstve. Som v 6 mesiaci, no toto je moje tretie tehotenstvo. K našim dvom drobcom – 5-ročnému Lukáškovi a 7-mesačnej Norike onedlho pribudne ďalšie dieťatko. Som mladá mamička, ale som rada, že budeme mať s mužom tretie dieťatko a veľmi sa naň tešíme. Už máme zariadenú aj detskú izbičku! Moje tehotenstvo prebieha bezproblémovo, nemávam ani nevoľnosti, len v 4. mesiaci som trošku pociťovala bolesti, ale len slabučké. Pravidelne chodím na kontroly, mám veľmi zodpovednú gynekologičku, ktorá ma svedomito sleduje. Toto tretie tehotenstvo si naozaj užívam, pretože to prvé, keď som čakala synčeka, bolo pomerne bolestivé, druhé tiež, hoci o čosi menej, ale toto je priam ukážkové. Jednoducho sa nám to vydarilo.

Prostredníctvom týchto riadkov by som rada poďakovala svojej gynekologičke, rodičom, sestre, švagrovi a predovšetkým môjmu manželovi a našim krásnym deťom!

Marta: „Nevedela som, ako môže bývať Nina taká unavená, až kým...“
Od začiatku som sledovala tehotenstvo s Ninou. Priznám sa prvé články som jej tak trochu závidela, lebo mne sa nedarilo otehotnieť pol roka. Viem, nie je to dlhá doba, ale už mám doma dvojročného chlapčeka a pri ňom som otehotnela na prvýkrát. Takže aj druhé tehotenstvo som brala ako samozrejmosť. Preto som bola prekvapená, že sa nám nedarí. Takže pri prvom článku som si aj poplakala. To som netušila, že čoskoro budem už aj ja tehuľka. :) Čítala som Ninine postrehy a nechápala som, ako môže byť taká unavená, veď ja som prvé tehotenstvo bola nabitá energiou, veselá a šťastná. Žiadna únava, žiadne nevoľnosti, len radosť z očakávaného dieťatka.

No a teraz? Ešte som ani nevedela, že som tehotná, ale každé poobedie som si musela s malým ľahnúť, večer som chodila tiež spávať s ním. Domácnosť viazla, chuť na sex nulová. Keď som si našla tie dve čiaročky na testíku, hneď som vedela, čo bolo príčinou.  Žiadna únava z počasia, ani jesenná, či už zimná depka, ale to tá malá fazuľka (ako ju manžel pomenoval) v mojom brušku. Vtedy som pochopila, že nie každé tehotenstvo je rovnaké a toto mi dá riadne zabrať. Nemýlila som sa. Bývalo mi príšerne zle, všetko mi bolo odporné, nič ma nebavilo a tá príšerná únava bola neznesiteľná.

Teraz som v 16. týždni. Zle mi už nebýva, doma to vyzerá lepšie, a aj únava už tiež nie je taká neznesiteľná, ale občas si ešte musím na pár minút aj cez deň zdriemnuť, no nie sú to dve až tri hodinky ako predtým. Čaká ma ešte 24 týždňov tehotenstva, ale viem, že ich zvládnem a okrem obáv z pôrodu si ho budem užívať plnými dúškami.

Rastúce bruško si už teraz sledujem a teším sa z neho. Lebo to je pre mňa tiež novinka, aby tak skoro vykuklo! Najdôležitejšie však je, aby sme boli všetci zdraví a potom si už aj šťastie nejako ustrážime...

Miša: „Tehotenstvo je krásne, aj keď nie vždy iba naj-naj-naj
Tehotenstvo si naozaj užívam a teraz, keď už cítim aj bábo, je to nádherné..., ale moje tehotenstvo sprevádza aj jedna nemilá kamarátka, ktorej by som sa najradšej zbavila. Volá sa „tehotenská nevoľnosť“. Nejde o „klasickú“ rannú nevoľnosť, ja mám nevoľnosti počas celého dňa! Viem, že tehotenstvo je sprevádzané mnohými zmenami, ale toto je pre mňa niečo, načo si len ťažko zvyknem, alebo lepšie povedané nechcem zvykať. V literatúre ako aj v časopisoch som sa dočítala, že to prejde pri prvých pohyboch, ale nič neprešlo. Občas ma premknú „zvláštne“ pocity a myšlienky, aj sa za ne hanbím, ale neviem to ovplyvniť, jednoducho sa mi votrú do mysle. Údajne to však majú aj iné tehuľky. Nuž, nie je to len o tom, že si tehotenstvo užívame a je to iba „naj-naj-naj“. Odkedy som tehotná, tak sa náš život zmenil, ale nesťažujem sa, mám fantastického manžela, ktorý mi pomáha a je mi veľkou oporou. Viem, že od konca apríla, keď sa nám má narodiť naše slniečko, sa nám zmení život úplne a véééľmi sa na to tešíme.

Je veľa žien, ktoré nemôžu mať bábo, aj keď po ňom veľmi túžia, takže my, čo máme takúto možnosť, byť tehotné prirodzenou cestou a bez väčších problémov, buďme rady za to čo máme a tešme sa zo všetkého. Všetkým mamičkám prajem veľa krásnych chvíľ!

Monika Petreje: „Štvrté tehotenstvo mi prinieslo veľa pozitív.“
Na jar by sme mali v našej rodine privítať nového člena rodiny. Všetci  netrpezlivo očakávajú chlapca. Aj deti od začiatku skloňujú len slovo Miško. Mne je to už akosi jedno. Napätie – čo to bude – ktoré sme prežívali s manželom pri každom sonografickom vyšetrení, už pominulo. Tentokrát som si povedala, že sa nechám prekvapiť. Deti však inštinktívne vycítili, že ak je svet spravodlivý, po chlapcovi a dvoch dievčatách by mal prísť zákonite chlapec. No neviem, či sa ich želanie napokon splní. Nadšenie z prvých  pohybov, sledovanie každého kopanca, čítanie literatúry, hladkanie bruška – to všetko akosi pominulo. Pri štvrtom tehotenstve je to už pre mňa akési samozrejmé. Priznám sa, keby sa ma niekto teraz spýtal, v koľkom som týždni, nevedela by som mu dať presnú odpoveď. Musela by som sa pozrieť do knižky. Absolvovala som tri pôrody, takže už viem, čo ma čaká. Minule som náhodou narazila v počítači na fotky z pôrodu. Radšej som ich hneď zavrela. Načo sa desiť už teraz. Verím však, že s manželovou pomocou to na pôrodnej sále zvládnem rovnako dobre ako predtým.

Ako vyzerá môj bežný „tehuľkovský“ deň? Varím, periem, upratujem – robím všetko to, čo bežná žena v domácnosti. Pri prvom tehotenstve mi toto všetko odpadlo, nakoľko sme ešte bývali u svokrovcov. Rozmaznávali ma všetci naokolo. Až som si pripadala ako chorá. Neraz som bola milo prekvapená, keď som sa poobede zobudila a našla som umytý riad, upratanú a vyleštenú kuchyňu. Bola to dobrá kombinácia – nevesta na rizikovom tehotenstve a svokra – čerstvá dôchodkyňa. Už nie som taká zaujímavá ako vtedy pred siedmimi rokmi, keď sa očakával prvý vnuk. Teraz, keď sme sa osamostatnili, musím zvládať všetko sama. Manželovi som však prenechala dlážky, kúpeľňu a hravo zvláda aj umývanie okien. Možno mnohí zalomia rukami – štyri deti v dnešnej dobe – no mne toto štvrté tehotenstvo prinieslo veľa pozitív. Deti sa samy naučili obliekať, obúvať, upratovať si izbičku, a mnohé iné veci, ktoré nezvládali, sa naučili akoby zo dňa na deň. Už im nemusím pri všetkom asistovať. Dokážu sa spolu zahrať, lebo vedia, že mamička si musí poobede na chvíľu oddýchnuť.

A čo ma najviac teší, je to, že príchod bábätka neprežívam už len s manželom, ale vďaka deťom som bohatšia o detské nazeranie na „bruškaté tety“.    
 
Martina a ocko Marcel: „Bruško Miruško
Nedávno sa ku mne manžel privinul, pobozkal mi bruško a spýtal sa ma: „Čo to tu máš?“ A ja som mu na to povedala: „Bruško Miruško.“ Obaja sme sa zasmiali a zhodli sa na tom, že sme nášmu s láskou očakávanému bábätku vybrali pekné meno. Odkedy je moje bruško riadne viditeľné, dostala som už aj ja od manžela niekoľko nových mien, napríklad Matrioška, alebo Tekvička, no a najkrajšie Mamička.

Aký je môj život s bruškom Miruškom? (38. týždeň)
Neopísateľne nádherný! Aj keď:
- zazipsujem si už len maminu vetrovku a nosím mužove svetre,
- nie je už také jednoduchú obuť si čižmy,
- z nohavíc sú najpohodlnejšie tepláky,
- stôl je už nejako priďaleko a najlepšou táckou sa stáva moje bruško – ak sa práve pravdaže nehýbe,
- v noci, okrem častého cikania, chodím vyjedať chladničku,
- spím už len na ľavom boku, lebo Mirkovi sa na pravom nepáči,
- pohodlne sa mi sedí už len s vankúšikom za chrbtom,
- a aj cesta do neďalekého obchodu je malou túrou.

Ale to všetko sú len také drobné komplikácie, ktoré sú úplne zanedbateľné a nepodstatné v momente, keď sa náš Miruško začne hemžiť a my môžeme cítiť jeho nôžku, chrbátik, alebo ho hladkáme a ľutujeme, keď sa mu čká. Od začiatku tehotenstva som pribrala 15 kíl a náš Mirko má teraz podľa ultrazvuku krásne 3 kilká. Zatiaľ šlo všetko hladko – od objavenia dvoch čiaročiek až po odchod na materskú dovolenku – bez nevoľností, bez ťažkostí, bez starostí... a tak sme sa dostali do fázy čakania – taška do pôrodnice zbalená, plné tri šuflíky zdedených i nových bábätkovských vecičiek vypraté a vyžehlené... Postieľka poskladaná, kolieska na kočíku nafúkané, fusak nachystaný...

Ako dlho budeme čakať? Kedy sa Mirkovi zachce von? To všetko sa ešte len dozvieme, ale tie krásne mesiace, čo sme boli spolu – 2 v 1, tie prajem zažiť každej žene a každému hrdému ockovi.

PS z redakcie: V čase redakčnej uzávierky nám Martinka stihla oznámiť radostnú novinu – malý Mirko už prišiel na svet. Šťastným rodičom i drobčekovi želáme veľa lásky a rodinného šťastia!

PRIPRAVILA: redakcia MAMA a ja a MUDr. Peter Brenišin

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: