Konečne mamou: Otehotnela som vďaka hormonálnej joge

Marianna /Spracovala: Eliška Fričovská | 2. marec 2019
Konečne mamou: Otehotnela som vďaka hormonálnej joge

Môj lekár neveril, že som pri našich problémoch otehotnela prirodzene a to vďaka hormonálnej joge. Je to však tak!

Bol február a práve som bola po preventívnej prehliadke u gynekológa. S pánom doktorom sme riešili moje budúce plánované tehotenstvo. Od detstva mám epilepsiu a po celý čas som počúvala o plánovanom tehotenstve. S mojou neurologičkou som už dávnejšie prešla na menej škodlivé antiepileptiká, ktoré sa smú užívať aj v tehotenstve.

Nepravidelná manštruácia a hormóny

Moja zdravotná prehliadka dopadla v rámci normy, zoberúc do úvahy, že celý môj život som mala nepravidelnú menštruáciu s veľkými bolesťami. Pán doktor to zobral tradične, predpísal mi hormóny na „pukanie“ (dozrievanie) vajíčok. To však nemalo veľký úspech.

Potom prišiel na rad môj partner (teraz už manžel). Môj doktor ho poslal na spermiogram. Nebol z toho nadšený, keďže lekárov všeobecne nemusí, ale nakoniec išiel. Výsledky neboli veľmi lichotivé. Spermie môjho manžela boli málo kvalitné. Lekár vyhlásil, že sme vhodní adepti na umelé oplodnenie. Najskôr som na neho hľadela ako na blázna a nakoniec som mu zahlásila, že tam určite nepôjdem. Vždy je nejaká cesta, ako otehotnieť...

Hormonálna joga? Skúsim...

Mierne zdeprimovaná som si cestou späť do práce kúpila obľúbený časopis. V tom čase tam práve bol  uverejnený rozhovor s Adélou Vaculíkovou o hormonálnej joge. Keďže najbližšie kurzy mala obsadené, tak mi odporučila svoju kolegyňu, pani Martinu Mangovú. A v prvý júnový víkend som už bola na kurze.

Na kurze boli samé baby rôznych vekových kategórií. Celý víkend sme sa učili zostavu cvikov hormonálnej jogy, aby sme ich mohli bez problémov cvičiť samy doma. Domov dostanete materiál s popismi cvikov, spolu s tabuľkou, do ktorej si značíte, ako často cvičíte. Pri tomto cvičení je veľmi dôležitá pravidelnosť. Zo začiatku chvíľu trvá, pokým sa zostavu naučíte naspamäť a cvičenie môže trvať viac ako hodinu, ale postupom času zostavu zacvičíte za cca 30 minút. Ja zostavu cvičím každý druhý deň (pokiaľ nezabudnem), väčšinou večer. Počas menzesu necvičím.

Prvý mesiac cvičenia hormonálnej jogy ubehol rýchlo, pomaly bol koniec mesiaca a ja som dostala menštruáciu. Pamätám si to dodnes, pretože som svoje dni dostala s dosť silnými bolesťami. Nebola som schopná zísť na nedeľný obed u mojich rodičov. Bola to daň za nepravidelný menzes. Každý ďalší mesiac, čo som doma po večeroch cvičila hormonálnu jogu, som dostala menštruáciu bez problémov načas, a dokonca bez bolestí!

Hormonálna joga mi upravila cyklus

Postupom času sa upravili moje rozbúrené hormóny, ale predovšetkým sa správnym smerom nakopla aj ovulácia (pretože moje telo si myslelo, že som v predčasnej menopauze). Zostavu som teda cvičila aj naďalej. 

Ani neviem ako, starý rok ubehol ako voda a bol tu nový rok. K Vianociam som dostala od drahého darček – thajskú masáž. Po všetkých uzávierkach v práci som si v marci konečne našla chvíľu čas na masáž. Thajčanka bola veľmi milá, keď mi zrazu thajskou angličtinou hovorí, že som asi tehotná. Pri prvej príležitosti som si kúpila test, no vyšiel ešte negatívne. Zostavu som cvičila naďalej.

Bol začiatok mája, keď som si pozerala tabuľku, a vtedy som zistila, že som v apríli nedostala menštruáciu. Znovu som si kúpila tehotenský test a tentokrát tam boli vytúžené dve čiarky. Celkovo som si robila tri tehotenské testy, od najlacnejšieho po super múdry, ktorý mi prezradil, v ktorom týždni tehotenstva som.  

Môj doktor neveril, že som otehotnela vďaka hormonálnej joge. Je to však tak!

Hneď, ako som zistila, že som tehotná, prestala som jogu cvičiť. Aj tak som ju cvičila 1 mesiac navyše. Potom nabehli klasické poradne u gynekológa. Môj doktor mi dodnes neverí, že hormonálna joga mi upratala hormóny, vďaka čomu som otehotnela prirodzenou cestou. Celé tehotenstvo som mala bezproblémové.

Dokonca mi v prvom trimestri nebolo ani zle, len moje chute sa akosi odporúčali do doby ľadovej. Keď sme išli s drahým do obchodu a pýtal sa ma, na čo mám chuť, odpoveď znela: „Neviem...“ Počas tehotenstva som chodila na tehotenské cvičenie a pribrala som 13 kíl. Nemala som ani jeden epileptický záchvat. Lieky som užívala v minimálnych dávkach. Naša princezná mala prísť na svet 16. 12. 2013, deň pred plánovaným termínom pôrodu som bola na Vianočnom koncerte v SND.  Trochu netypické, ale cítila som sa dobre. 

Len moja rodina mi v pravidelných intervaloch volala, či náhodou nerodím. Ako som chodila posledný mesiac na kontroly do pôrodnice, tak mi upravili termín pôrodu. Keďže som mala nepravidelný menzes, tak som nemala klasický 28-dňový cyklus, ale tak 33- až 35-dňový, čo môj doktor celkom nezohľadnil. Na poslednej kontrole mi v nemocnici povedali, že keď sa cez víkend nič neudeje, tak mám prísť v pondelok aj s taškou na „vyvolávačku“.

V pondelok sme teda nasadli do auta smer pôrodnica. Počas čakania mi pred ambulanciou odtiekla plodová voda, bolo 9 hodín ráno. A keď prišiel drahý, išli sme spolu na príjem, kde sme vybavili potrebnú byrokraciu a potom na pôrodnícke oddelenie.

Po takmer dvanásťhodinovom maratóne, o 20:28 hod., s mierami 3 310 g a 50 cm sa nám narodila naša malá princezná Linda. Pôrod nebol jednoduchý, keďže naša malá mala krátku pupočníkovú šnúru a placentu museli zo mňa vydolovať. Ale rozhodne to stálo za to! 

Po pôrode som prvý menzes dostala v máji 2014 a nasledujúce štyri mesiace chodil ako hodinky na deň presne. No neskôr to bolo čoraz neskôr a neskôr. Možno to bolo aj tým, že som malú veľa dojčila. V januári 2015 som sa k hormonálnej joge vrátila opäť. A menštruáciu mám každý mesiac.

Naša princeznička je krásne, zdravé a šťastné dievčatko. A my sme veľmi radi, že ju máme...

Marianna s dcérkou Lindou 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: