Vhodný pes do rodiny s deťmi? Kólia dlhosrstá.

Katarína Schmiesterová | 5. november 2015

Hľadáte psíka vhodného do rodiny s deťmi? Naša čitateľka Katka Schmiesterová sa s vami podelí o skúsenosť s rasou, ktorá im rodine prirástla k srdcu... Kólia dlhosrstá, pes, ktorý sa stane novým členom vašej rodiny...

Plemien je mnoho a my si môžeme vybrať psa ako ušitého podľa našich predstáv. Aj plemien vhodných k deťom je viacero a veľa vecí závisí taktiež od toho-ktorého jedinca. Ale na to, aby sme z konkrétneho psíka mohli urobiť skvelého psa k deťom, musí mať plemeno isté povahové predpoklady – a v tomto smere má dlhosrstá kólia nastavenú laťku veľmi, veľmi vysoko.

Kóliu by som tromi slovami nazvala „ideálny rodinný pes“. V jej povahe sa nenachádzajú nijaké črty, ktoré by rodine komplikovali spolužitie so psom. Špeciálne vo vzťahu k deťom vás môže prekvapiť jej cit pre deti a jemnosť. Ak náhodou uvažujete o kólii, ste na správnej ceste k získaniu cenného člena rodiny, ktorý vás okúzli svojimi vlastnosťami a svojou inteligenciou. Okrem skvelého charakteru dlhosrstej kólie každého iste poteší aj pohľad na jej impozantný vzhľad.

Vzťah kólie k deťom

Naša kólia nie je náš prvý pes. Medzitým s našou rodinou žili aj iné plemená. Ako rodina so šiestimi deťmi sme hľadali to najvhodnejšie plemeno a vždy sme si ho vyberali (okrem iného) na základe pre nás hlavného kritéria – aby to bol pes vhodný k deťom.

Chceli sme psa ľahko vychovateľného a cvičiteľného, ktorý bude rešpektovať aj naše najmenšie deti. Po dlhom čase môžem konštatovať, že kólia  má špeciálny, sebe vlastný cit k deťom. Dokonca si myslím, že práve s deťmi si rozumie najviac. Kólia vždy jedná s deťmi s rešpektom a uvedomuje si svoju silu pri hrách s menšími deťmi. Prispôsobí sa im v každom ohľade – v ich sile, tempe či výdrži. Kólia nikdy deti „nešikanuje“, nikdy im nechce ublížiť ani omylom, nikdy sa nad ne nepovyšuje a nesnaží sa nič dokazovať. Práve naopak, pri menších deťoch vždy spomalí a na vodítku v ich rukách nevyvinie ani len väčší ťah. Kólia navyše nie je otravná a nevnucuje sa  (čo najmä v rodine s viacerými deťmi oceníme), len si ľahne bokom a trpezlivo počká na ďalšie aktivity.

Deti vždy nasleduje všade a teší sa ich detským hrám, do ktorých sa zapojí svojským spôsobom. Pôjde s nimi hľadať do kríkov zakopnutú loptu, alebo sa s nimi zvedavo prejde k bráničke aby zistila čo zaujímavé sa deje. Kóliu nikdy neomrzia detské hry a najmä ich spoločnosť. Ak sa deti rozhodnú že si zahrajú spoločenské hry alebo sa budú venovať aktivite ako kresleniu či pozeraniu rozprávok, kólia si ľahne na zem k nim – šťastná a spokojná, že môže byť s nimi. Navyše pri hre nie je „pobláznená“, ale prispôsobuje sa deťom. Kólia ich totiž vníma ako niečo cenné a pristupuje k nim veľmi decentne. Každému dieťaťu poskytne neoceniteľný priateľský vzťah – medzi dieťaťom a psom.

Mimoriadne prispôsobivý a vďačný pes

Kólia je veľmi prispôsobivé, pokojné a vďačné plemeno. Pre ňu je najdôležitejšie aby mohla byť so svojou rodinou – či už to bude na dlhých prechádzkach v prírode, alebo pri spoločenských hrách po večeroch – kólia bude spokojná že môže byť s vami. Rýchlo sa prispôsobí životnému štýlu – či ste vášniví turisti, alebo bývate na sídlisku a i prechádzky sú obmedzené.

Kólia je výborný pes i pre tých, ktorý nemôžu obetovať mnoho času výcviku, alebo nemajú skúsenosti. S istou dávkou dôslednosti z vašej strany, ale zároveň láskavosti, sa kólie učia veľmi rýchlo a ľahko. Všeobecne nemávajú nijaké zo zlozvykov – nadmerné štekanie, hryzenie, či nebodaj agresivita. Na prechádzkach sa držia pri svojich, neutekajú, nelovia zver a voči druhým psom sú taktiež bezproblémové.

Najčastejšie mýty o kóliach

Kólie boli kedysi nezriedkavým plemenom. Teraz už vo vašom meste nevidíte mnoho kólií. Mnoho ľudí totižto zvykne mať mylné predstavy o plemenách (pes s čo najkratšou srsťou je isto najvhodnejší do bytu, k deťom je najlepší čo najľahší pes, do bytu čo najmenší pes – navyše malý pes vôbec nepotrebuje veľa pohybu), a predtým, než si nejaké zadovážia, jednajú mnohokrát zbrklo. Treba si uvedomiť, že si kupujeme chlpatého člena rodiny, ktorý s nami bude žiť nasledujúcich 15 rokov. Predsa aj výberu televízora či počítača nevenujeme jeden večer....?

V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim vyvrátiť pár všeobecných mýtov o kóliach, ktoré ľudí mnohokrát odstrašia, a preto na ne pri výbere psa do rodiny pomyslia málokedy.

Príliš veľký pes - čo sa týka konkrétne dlhosrstých kólií, ako na prvé by som upozornila na ich veľkosť. Kólie sú obyčajné, stredne veľké psy. V minulosti zvykli byť prerastené, nad hranicou štandardu, ale preto sa netreba nechať zmiasť – kólie majú 51-61 cm, čo vôbec nie je veľa – a v dnešných dobách je tendencia skôr nižších, než vyšších kólií.

Kólia a jej srsť – srsť kólie sa nečeše každý deň, ani neumýva, ani permanentne nepĺzne, ani sa s príchodom leta nestrihá. Nie je všetko tak ako sa na prvý pohľad zdá. Kólie nepĺznu celoročne. Raz alebo dvakrát ročne zhodia podsadu, ktorej sa pri dobrom vyčesaní rýchlo a jednoducho zbavíte. Srsť sa ľahko povysáva, pozbiera či pozametá – nie sú to žiadne ihličky krátkosrstých psov, ktoré by sa zapichávali do kobercov. Navyše, kólie sa nestrihajú a ani nemusia často česať (nie sú to vlasy, ktoré sa ľahko splietajú). Starostlivosť o srsť vám nezaberie viac než pár minút za týždeň. V prípade nepriaznivého počasia príde vhod samočistiaca vlastnosť srsti kólií. Po prechádzke potom stačí umyť spodok brucha a labky. Táto očista sa však týka každého jedného plemena v byte. Ďalšou podstatnou vlastnosťou srsti kólií je to, že vôbec nesmrdí.

Pes vhodný i do bytu - pre kólie je dôležitý najmä kontakt s majiteľom a jeho rodinou. Nepotrebujú lietať bez zmyslu po byte, na to sú určené prechádzky vonku. Tým pádom je jedno, akú rozlohu má váš byt – nemýľme si byt s výbehom pre psa. Kólia nieje veľký pes, do bytu sa zmestí a nebude zavadzať.

Všemocná Lassie - Na záver spomeniem fakt, s ktorým sa stretáva určite každý majiteľ dlhosrstej kólie. Idete po ulici a sluchom zachytávate „Lassie, Lassie, …“. Tieto slová počujem na pár výnimiek denne. Ľudia poznajú známy film „Lassie sa vracia“ s priateľskou a inteligentnou kóliou -  automaticky predpokladajú, že je to dobrý psík a neváhajú sa s úsmevom na tvári pristaviť i na pár slov. Lassie je všemocná a je úsmevné vidieť aj tých najväčších „sídliskových gangstrov“ ako zmäknú pri pohľade na kóliu a bezprostredne zvolajú: „Aha, aha, to je ten pes z filmu!…Lassie! …Lassie, Lassie, …” :)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: