V Knižnici pre mládež mesta Košice sa začal literárny festival

Redakcia | 26. máj 2011
V Knižnici pre mládež mesta Košice sa začal literárny festival

V Košiciach začal festival, na ktorom číta celá rodina... zapojíte sa?

Slávnostným uvedením do života knihy Chlapec a pes obľúbenej českej autorky Ivony Březinovej sa  v Knižnici pre mládež mesta Košice na Tajovského 9 začal literárny festival Číta celá rodina, ktorého zámerom je podporiť záujem o knihy a čítanie v rodinách.

Ivona Březinová je v súčasnosti v Čechách najpopulárnejšou a najplodnejšou spisovateľka pre deti a mládež. V knihe, ktorú dnes deťom predstavila v prítomnosti námestníčky primátora mesta Košice Renáty Lenártovej, príťažlivo píše o chlapcovi na vozíčku a jeho asistenčnom psovi. Pre školákov bolo milým prekvapením, keď medzi ne došiel rovnaký pes, aký vystupuje v príbehu, zlatý retríver Taxi so svojou cvičiteľkou, študentkou francúzskeho gamnázia Lenkou Petnyovou. Deti sa potešili tiež prítomnosti populárnej slovenskej autorky Gabriely Futovej z Prešova a obidve spisovateľky s nimi besedovali o svojej tvorbe, čítali zo svojich kníh a nakoniec rozdávali autogramy. Ivona Březinová a Gabriela Futová predpoludním ešte zavítali na pobočky KMK v OD Merkúr a na Fejovej a potom navštívili malých pacientov v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. 

 V poludňajších hodinách už bola v Košiciach aj ilustrátorka Dana Zacharová, dcéra spisovateľky Kláry Jarunkovej, ktorú najprv privítali v pobočke KMK na Humenskej a potom viedla tvorivú dielňu na ZŠ Maurerova, ktorá sa špecializuje na výtvarnú výchovu. 

Súčasťou prvého festivalového dňa bola podvečerná beseda s Oľgou a Ľubomírom Feldekovcami vo Verejnej knižnici J. Bocatia na Hviezdoslavovej.

Čitateľské besedy v pobočkách knižnice a návšteva Detskej fakultnej nemocnice sú na programe aj zajtra. Ťažiskovým programom zajtrajšieho festivalového dňa je vernisáž výstavy Život a dielo Kláry Jarunkovej so sprievodným textom Dany Zacharovej v pobočke KMK na Poľovníckej 8. Knižnica pre mládež mesta Košice chce inšpirovať rodičov, aby podporili záujem svojich potomkov o knihy, a preto deti vyzýva:  Kto príde v sprievode rodiča alebo starého rodiča, čaká ho prekvapenie.

Vo štvrtok a v piatok festival pokračuje čitateľskými besedami s ešte ďalšími autormi. Vo štvrtok popoludní je na programe autorské čítanie v parku na Hlavnej a slávnostný literárny večer v Bábkovom divadle. Všetky podujatia sú pre verejnosť a vstup je voľný.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: