UŽ 25 ROKOV ZLEPŠUJEME ŽIVOTY DETÍ NA SLOVENSKU

Redakcia | 19. jún 2015

Konto Bariéry; nízkoprahové centrá MIXklub a MIXáčik v bratislavskom Pentagone; odborné konferencie Dieťa v ohrození; Ostrovy života či úspešné celoslovenské kampane proti telesným trestom a týraniu detí alebo o problematike detskej úrazovosti... To sú len niektoré z úspešných projektov, vďaka ktorým Detský fond Slovenskej republiky pomohol nielen zlepšiť, ale často doslova aj zachrániť životy mnohým deťom, upozorniť na dôležité témy, začať diskusiu a iniciovať zmeny.

Konto Bariéry; nízkoprahové centrá MIXklub a MIXáčik v bratislavskom Pentagone; odborné konferencie Dieťa v ohrození; Ostrovy života či úspešné celoslovenské kampane proti telesným trestom a týraniu detí alebo o problematike detskej úrazovosti... To sú len niektoré z úspešných projektov, vďaka ktorým Detský fond Slovenskej republiky pomohol nielen zlepšiť, ale často doslova aj zachrániť životy mnohým deťom, upozorniť na dôležité témy, začať diskusiu a iniciovať zmeny.

So vznikom DF SR sa spájajú aj také mená, ako Milan Rúfus, ktorý bol jeho prvým predsedom či akademický maliar Miroslav Cipár, ktorý nám navrhol, nakreslil a daroval logo. Dnes si už ťažko vieme predstaviť, že o vzniku Detského fondu muselo rozhodnúť Predsedníctvo (vtedajšej) Slovenskej národnej rady, keďže v tom čase ešte neexistoval žiaden zákon o občianskych združeniach, a že jeho ustanovujúcu konferenciu vysielala televízia z dnešného Istropolisu v priamom prenose.

„Moje roky prežité s Detským fondom ma utvrdili v tom, že medzi nami stále sú ľudia, ktorí zostali ľuďmi v pravom zmysle slova aj v týchto neľahkých časoch. Stále sú medzi nami ľudia, ktorí sú ochotní pre naše deti obetovať nielen svoj čas, ale aj talent, svoj um a predovšetkým svoju ľudskosť,“ hovorí Štefan Matula, ktorý je predsedom DF SR nepretržite od roku 1991.

Podľa dlhoročnej riaditeľky DF SR Aleny Synkovej je dôležité, že fond vždy aktívne vyhľadával problematické oblasti týkajúce sa detí a mladých ľudí, poukazoval na nedostatky a hľadal riešenia: „Vypracovali sme projekt, zohnali peniaze, zorganizovali sieť ľudí a potrebných inštitúcií a mohlo sa začať. Keď sa ohliadnem za svojimi 20-timi rokmi strávenými v Detskom fonde, vidím prácu, ktorá má zmysel. Naše nadšenie a pozitívne emócie ľudí okolo nás boli hnacím motorom pre našu prácu. A trvá to dodnes.“

Počas 25-tich rokov fungovania sa fond vyprofiloval ako stabilná, profesionálna a dôveryhodná organizácia s absolútne transparentným financovaním. Jej nevyčísliteľnú pridanú hodnotu tvoria práve ľudia, ktorí pomáhajú iným. „Práva dieťaťa máme na papieri veľmi dobre formulované, no na nás stále ostáva tá dôležitá úloha – veľmi pozorne strážiť ich dodržiavanie, poukazovať na neprávosti a spájať ľudí, ktorí k ochrane práv detí majú čo povedať. Naša práca však nie je len o láskavých slovách, dôležité sú tiež konkrétne činy. Vážime si všetky deti, ich ľudskú dôstojnosť, aj keď oni sami ju majú často pošliapanú práve od svojich najbližších,“ pripomína podpredsedníčka DF SR Naďa Feketeová.

V Pentagone sa však dnes neoslavuje len 25-te výročie založenia Detského fondu, ale tiež

11-te narodeniny MIXklubu, ku ktorým už tradične patrí aj MIXácky Deň Detí. V popoludňajšom programe, ktorý je určený predovšetkým deťom, preto nemôže chýbať ani poriadna narodeninová torta, súťaže, darčeky, prezentácia hasičskej techniky či divadielko, cukrová vata a samozrejme veľká nafukovacia šmykľavka. Putovná výstava fotografií „Včera a dnes“ zasa ukazuje, čo všetko sa nám doteraz podarilo v Pentagone zmeniť aj vďaka našim nízkoprahovým centrám.

 

Od dnešného dňa je na svete aj „Veľký Pentagonský Balónový rekord“, teda narodeninová výzdoba zo symbolických 250-tich farebných balónov a výnimočne udeľujeme aj „Riaditeľskú amnestiu“, keďže Detský fond Slovenskej republiky má od apríla novú riaditeľku.

 

Podľa Aleny Kuišovej je dôležité, aby sa ľudia nebáli dívať sa okolo seba s otvorenými očami, aby sme namiesto prázdnych slov o istotách a solidarite naozaj pomáhali, a ak je to potrebné, dokázali sa podeliť aj o to posledné: „Verím, že bude stále viac dobrých ľudí a vzácnych partnerov, vďaka ktorým budeme môcť aj naďalej zlepšovať životy detí na Slovensku. Želám si, aby bolo stále menej tých, ktorí tak veľmi potrebujú našu pomoc. Ale kým sa stane tento veľký zázrak, želám nám všetkým, aby boli naše ďalšie spoločné roky plné zmysluplnej práce a k tomu občas aspoň pár tých malých zázrakov,“ dodáva riaditeľka DF SR.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: