TIP na dnes: Tekvicové šúľance v sladkej i slanej variácii

Redakcia | 5. jún 2021
tekvicové súľance

Jednoduchá obmena, chutia aj so slaninkou!

Tekvicové cesto na šúlance

Potrebujeme:

  • tekvicu hokkaido alebo maslovú
  • 1 vajce
  • soľ
  • špaldovú múku

+ ďalšie ingrediencie podľa chuti a variácie

Postup: 

Tekvicu upečieme alebo uvaríme (pečená má o trošku lepšiu chuť), následne rozmixujeme na pyré. Prebytočnú vodu z pyré ešte môžeme precediť. Pridáme vajíčko a soľ ( v sladkej variante aj štipku škorice) a postupne pridávame múku tak, aby bolo sa cesto nelepilo a zostalo tuhé.   

Cesto si rozdelíme na menšie časti, z každej časti vytvarujeme valček. Ten rozkrájame na menšie kúsky a jemne vyvaľkáme v dlaniach do tvaru šúľancov. Ak sa vám lepia, obaľte ich jemne v múke. 

tekvicové šúľance

Varíme ich vo vriacej vody, až kým nevyplávajú hore. 

Takto pripravené šúľance môžeme variovať na slano alebo na sladko. 

Slaný variant:

Na oleji speníme cibuľku, pridáme na drobno nakrájanú slaninku alebo prošuto. Pridáme čerstvý špenát, dokoreníme, chvíľku podusíme a hotovo. 

Sladký variant:
Na panvici roztopíme maslo, pridáme mletý mak a práškový cukor (alebo iné sladidlo). Zmes vysypeme na šúľance (alebo súľance pridáme na panvičku) a dobre premiešame. 

Dobrú chuť!

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: