TIP na dnes: Tekvicové šúľance v sladkej i slanej variácii
Jednoduchá obmena, chutia aj so slaninkou!
Tekvicové cesto na šúlance
Potrebujeme:
- tekvicu hokkaido alebo maslovú
- 1 vajce
- soľ
- špaldovú múku
+ ďalšie ingrediencie podľa chuti a variácie
Postup:
Tekvicu upečieme alebo uvaríme (pečená má o trošku lepšiu chuť), následne rozmixujeme na pyré. Prebytočnú vodu z pyré ešte môžeme precediť. Pridáme vajíčko a soľ ( v sladkej variante aj štipku škorice) a postupne pridávame múku tak, aby bolo sa cesto nelepilo a zostalo tuhé.
Cesto si rozdelíme na menšie časti, z každej časti vytvarujeme valček. Ten rozkrájame na menšie kúsky a jemne vyvaľkáme v dlaniach do tvaru šúľancov. Ak sa vám lepia, obaľte ich jemne v múke.
Varíme ich vo vriacej vody, až kým nevyplávajú hore.
Takto pripravené šúľance môžeme variovať na slano alebo na sladko.
Slaný variant:
Na oleji speníme cibuľku, pridáme na drobno nakrájanú slaninku alebo prošuto. Pridáme čerstvý špenát, dokoreníme, chvíľku podusíme a hotovo.
Sladký variant:
Na panvici roztopíme maslo, pridáme mletý mak a práškový cukor (alebo iné sladidlo). Zmes vysypeme na šúľance (alebo súľance pridáme na panvičku) a dobre premiešame.