Syndróm mrzutého muža

Redakcia | 4. marec 2017
Syndróm mrzutého muža

František Kožík popísal v knihe Najväčší z Pierotov epizódu, keď smutný, úzkostný, s problémami s nespavosťou a neustále sa trápiaci človek žiada lekára o pomoc. Lekár prehlasuje: „To nie je smrteľné. Viem o lieku pre vás. Choďte sa pozrieť do divadla na Deburaua.“ Bledý muž sa uklonil a smutne hlesol: „Ja som Deburau, pán doktor.“

Mrzutý muž je hotová pohroma...

Dajme tomu, že by ste na nálady svojho muža zareagovali podobne. Manžel by vás poučil, že nie je chorý, že žiadny liek nepotrebuje, že by stačilo z vašej strany trošku viac pochopenia a že z neho hneď nemusíte robiť blázna. Zháňať lístky na nejaké celebrity sa mu hnusí, celé to ich umenie je vlastne len umením sa dobre predať a vôbec... o takých hlúpostiach už nechce počuť.
Áno, je mi jasné, že takto by sa to nestalo. Poznáte svojho životného druha natoľko, že niečo také zložité, sociálne, finančne i časovo náročné, ako je zakúpenie lístkov do divadla a rezervovanie si voľného večera, od neho čakať nemôžete.

Kúpite teda lístky sama. Je jedno, či to s prihliadnutím na jeho záujmy bude na Metallicu alebo Majstrovstvá sveta v hokeji. Keď mu to poviete, tak zavrčí niečo nezrozumiteľné. Nenápadne teda lístky odložíte a do kalendára na patričný deň a hodinu pripíšete niekoľko výkričníkov.

Nestane sa nič. Pár dní pred akciou sa mu pokúsite termín pripomenúť. Tak nejako nenápadne... Napríklad, že ste v novinách čítali, že už sú lístky vypredané a aké ste mali šťastie, že ste ich zohnali vďaka známym.

To už bude na vášho partnera veľa. Povie vám, že vyhadzujete veľa peňazí, večne od neho niečo chcete, nedáte mu pokoj, a pritom o veci, o ktoré sa máte starať, sa nestaráte! Keď so slzami v očiach opáčite, že ste to mysleli dobre a lístky sa ešte dajú predať, vypočujete si, že radšej myslieť nemáte a lístky pre mňa za mňa môžete trebárs spláchnuť do záchoda. 

Práve som opísal ten lepší variant. Variant v horšej kombinácii je spojený so slzami, prosbami, vysvetľovaním, vyhrážkami rozvodom. Dosiahnete však iba to, že muž zavrčí niečo na spôsob, že keď už tie hlúpe lístky máte, tak holt musíte ísť.

Prečítajte si: Ako prežiť manželstvo s mrzútom

Avšak – v deň produkcie sa buď zdrží v práci, alebo tam neočakávane odíde, či pôjde na prechádzku sám a nestihne sa vrátiť včas. Opäť sú dva varianty. V tom lepšom vám to zavolá, možno i hodinu pred začiatkom.

V tom horšom sa s telefonátom ani neobťažuje. Pri istom zjednodušení môžete i vy odpovedať dvoma spôsobmi. Buď môžete urobiť scénu, alebo nie. Čo do vplyvu na budúce správanie vášho muža to však vyjde narovnako.

I naďalej bude protivný, nevrlý, nespolupracujúci, precitlivený, bez schopnosti vcítenia sa do iného, neochotný dohovoriť sa a dohodu akceptovať, odťažitý, stresovaný, mrzutý, podráždený a unavený. 

Mrzutí tridsiatnici i šesťdesiatnici 

Jed Diamond (2008) ako motto uvádza otázku a odpoveď:

„Otázka: Ako hovoríte mužovi, ktorý je stále unavený, nešťastný a podráždený? Odpoveď: Normálny.“

Žart je to pekný, hoci značne nadsadený. V rámci „syndrómu mrzutého muža“, o ktorom zmienený autor píše, je norma predsa len prekročená. Buď má stav určitú súvislosť s mužskou menopauzou (adropauzou, prechodom), alebo samozrejme môže ísť o iný zdroj ťažkostí.

Problém prvého variantu je rozdielny začiatok. U niekoho môže ísť o stav začínajúci sa po tridsiatke a trvajúci. U iného sa objaví až po šesťdesiatke. Môže však ísť aj o záležitosť trvalú. Vek v tom prípade nerozhoduje.

Žiť s týmto typom mužov rozhodne nie je jednoduché. Niektoré ženy to dokonca považujú za manželskú maturitu. Jedna z nich prehlásila, že je to predsa na niečo dobré. Vždy jej vadilo sexistické zdôrazňovanie, dokonca skôr zneužívanie faktu ženského prechodu.

Vraj: „Má žena pravdu, nemá pravdu, všetko jedno. V päťdesiatich má smolu – prechod... Teraz aspoň viem, že si s mužmi nemáme čo vyčítať,“ dodala. To skutočne nie...

Prečítajte si: Rozvod áno, alebo nie?

Charakteristika muža – večného mrzúta

  • Ťažko sa prispôsobuje, na všetko potrebuje dostatok času.
  • Nesmie sa na neho zhurta, ani mu vnucovať postupy, ktoré mu nesedia. Na svet sa díva skepticky, neznáša riziko.
  • Nemá rád zmeny.
  • Býva to skôr introvert. S tým súvisí okrem iného i to, že nerád chodí do spoločnosti.
  • Dovolenku trávi buď doma, alebo už tridsať, ba i viac rokov na rovnakej chate alebo na záhrade.
  • Zážitky, najmä tie adrenalínové, ho rozhodne nelákajú.
  • Slovo nálada je synonymné so slovom rozpoloženie. Ide o stav trvalý alebo aspoň dlhodobý, nie prechodný ako afekt. Hovoriť v tomto prípade o nálade by bolo nedobré, ak nie priam depresívne. Tá býva prítomná s prímesou podráždenosti, vzťahovačnosti a tendencie k zápornému hodnoteniu okolností a udalostí.
  • Z hľadiska psychodiagnostiky je „mrzút“ veľmi špecifickým typom. Najbližšie má ku kategórii „Trvalé poruchy nálady“, teda afektívne poruchy. 
ZDROJ: Tomáš Novák: Manželství jako trvalý stres, vydalo vydavateľstvo GRADA, 2010 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: