Sulforafan v brokolici: Nový spojenec v boji proti cievnym príhodám

Redakcia | 5. máj 2024
Sulforafan v brokolici: Nový spojenec v boji proti cievnym príhodám

Niekto sa jej nevie nabažiť a niekto ju zase nedokáže ani cítiť. Mnoho ľudí jej príde na chuť až v dospelosti. Dôvodom môže byť nevhodný spôsob prípravy, ktorý ju zničí nielen nutrične, ale aj chuťovo. Dobre pripravená brokolica pritom v sebe skrýva mnoho pokladov a vedci nedávno objavili ďalší.

Sulforafan v brokolici

Už niekoľko štúdií potvrdilo skvelé účinky sulforafanu (ext. zdroj wiki), ktorý môžeme nájsť v brokolici či karfiole. Môže byť nápomocný v predchádzaní vzniku rakoviny či znížiť cholesterol (ext. zdroj štúdia).

Najnovšie poznatky odhalili, že má efekt aj na spájanie krvných doštičiek, ktoré sú dôležité napríklad pri poranení, aby sme nevykrvácali, no môžu taktiež vytvárať zrazeniny, ktoré keď sa dostanú do srdca, pľúc či mozgu, môžu spôsobiť cievnu príhodu a ohroziť človeka na živote. Zlúčenina z brokolice spomaľuje zhlukovanie týchto buniek a tým môže nielen predchádzať vzniku zrazenín, ale aj zvýšiť účinnosť liečby pacientov po prekonaní porážky.

Ako pripraviť brokolicu

Sulforafan je zlúčenina, ktorá vzniká spojením dvoch látok ako ochrana rastliny pri poranení. To znamená, že ak chcete maximalizovať sulforafan vo svojom jedle, je potrebné brokolicu poriadne nasekať a počkať. Odborníci hovoria približne o pol hodine, po ktorej môžete brokolicu ďalej tepelne upraviť. Najideálnejšie by bolo konzumovať ju surovú alebo zvoliť šetrný a rýchly spôsob ako blanšírovanie či naparovanie.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: