Sneh vo vlasoch?

redakcia | 29. august 2014

Zima, chlad, dážď a všetko ostatné, čo patrí k zimnému obdobiu, veľmi „nesvedčí“ ani pokožke našej hlavy, ani našim vlasom, na ktorých sa veľmi nepriaznivo objavia prejavy nosenia čiapok či klobúkov, veľké teplotné rozdiely medzi vnútorným a vonkajším prostredím a tiež stres, ktorý už akoby patril k dnešnému životnému štýlu.

Toto všetko spôsobí, že si zrazu pri úprave vlasov všimnete, že máte „sneh“ vo vlasoch. No pozor, lupiny nie sú len kozmetickým, ale aj zdravotným problémom.

Prečo máme lupiny?

Môžeme povedať, že lupiny sú v podstate povrchovou kožnou mykózou, ktorá je spôsobená premnožením mikroskopickej huby Pityrosporum ovale (táto huba je za normálnych okolností bežnou súčasťou mikroflóry kože) a toto ochorenie sa odborne nazýva pityriáza. Z vlasov vypadávajú drobné šupinky alebo lupiny, a ak sa pridruží aj zápal, ich prítomnosť je obyčajne sprevádzaná začervenaním a svrbením.

Lupiny sa môžu vyskytovať rovnako vo vlasoch suchých aj mastných. Ak sa svrbenie prejavuje iba vo vlasoch, dá tento stav zvládnuť bez asistencie lekára. Okrem už spomínanej pityriázy lupiny vznikajú aj pri dosť rozšírenom kožnom ochorení, ktoré sa nazýva seborická dermatitída, ktorej typickými prejavmi sú začervenané ložiská, ktoré sa šúpu a svrbia. Ich najčastejší výskyt je na vlasovej časti hlavy, ale aj nad či v obočí a v oblasti uší.

Prečítajte si: Vši: problémy nezmizli ani v 21. Storočí!

Príčiny ochorenia

Dôvodom vzniku tohto ochorenia je hneď niekoľko: zvýšená činnosť mazových žliaz, zmeny v imunitnom systéme, nedostatok vitamínov, nadmerný stres. Pokiaľ ide o miernu formu ochorenia, nie je potrebná asistencia lekára – postačí aj samoliečba. Ak sa však ani po niekoľkých týždňoch stav nezlepší, prípadne zhorší, je namieste vyhľadať kožného lekára, ktorý stanoví ďalšiu liečbu.

Samoliečba - ako na to?

  • Vlasy si umývajte častejšie, postupujte veľmi jemne a šetrne.
  • Dôležitý je výber toho správneho šampónu. Nevhodný šampón môže nadmerne vysušiť pokožku a tá sa potom začne „brániť“ a vytvárať ešte viac mazu, alebo naopak zničí ochrannú tukovú vrstvu kože, ktorá zostáva nechránená, a tak k nej majú úplne voľný prístup baktérie, čo opäť vedie k tvorbe lupín. Zvoľte si preto vždy šampón, ktorý vám pomôže zbaviť sa lupín, ale aj zachová vo vlasovej pokožke rovnováhu.
  • Neumývajte si vlasy príliš horúcou vodou, šampón si z vlasov vždy dôkladne vypláchnite, aby jeho zvyšky nedráždili pokožku hlavy.
  • Vyhnite sa dráždivej masáži vlasovej pokožky, či silnému treniu uterákom pri sušení vlasov (neprospieva to ani samotným vlasom).
  • Používajte kefu na vlasy s jemnými, mäkkými, najlepšie prírodnými štetinami.
TIP Z BABIČKINEJ LEKÁRNE:
  • Na lupiny vo vlasoch je dobrá šťava z cibule s malým množstvom alpy. Natierajte jedenkrát do týždňa
  • Nastrúhajte si koreň lopúcha a pripravte z neho odvar na vlasy. Aplikujte jedenkrát do týždňa

 Máte aj vy svoje skúsenosti s liečbou lupín? Čo vám pomohlo zbaviť sa ich? Podeľte sa o rady a tipy v diskusii pod článkom! 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: