RODINNÝ LEKÁR k dispozícii 24 hodín

redakcia MAMA a ja | 21. január 2015

Portál rodinný lekár je určený pacientom, ktorí potrebujú pomoc či radu lekára v konkrétnej chvíli...

Kliknite, ak si chcete objednať Jedinečnú službu Rodinný lekár za zvýhodnenú cenu!

Za tými najlepšími nápadmi býva často náhoda či predošlá negatívna skúsenosť. Podobne ako za projektom RODINNÝ LEKÁR. Jeho autor – Marek Michalko – o tom vie svoje. Keď začal mať zdravotné problémy, nevedel nájsť nikoho, kto by mohol posúdiť jeho stav komplexne. Nabaľovali sa len vyšetrenia, diagnózy, lieky či diéta, ale na pacienta akosi nezostával čas. Na vlastnej skúsenosti zistil, že je čas niečo s tým urobiť. A nezostal len pri myšlienke, svoj nápad pretavil do portálu www.rodinnylekar.sk.

„Na každú z mojich mnohých diagnóz mi predpísali lieky, ale nik už sa nezaoberal tým, či sa lieky môžu navzájom kombinovať. Ani k predpísanej diéte som nedostal podrobnejšie informácie. A, samozrejme, diagnóza na papieri od lekára bola v latinčine. Hlavne, keď sa dostavili veľmi nepríjemné vedľajšie účinky na lieky, potreboval som radu okamžite. Keďže som podnikal, nebol čas neustále chodiť po lekároch, objednávať sa na vyšetrenia a tráviť hodiny v čakárni... Hľadal som, či existuje niečo ako telemedicína, kam by som mohol zavolať a poradiť sa, ale zistil som, že čosi podobné funguje len v USA. Takže jediné, čo mi ostávalo bol google a hodiny vyhľadávania na internete, rôzne online poradne, kde si radili pacienti navzájom, tí ma však akurát veľakrát vystrašili, prípadne zbytočne utešili. Zistil som, že takúto skúsenosť má veľa ľudí, nielen v mojom okolí,  a preto som sa pustil do tohto projektu,“ spomína autor myšlienky a realizátor prevratného nápadu na Slovensku, Marek Michalko. Ďalšie informácie o portáli www.rodinnylekar.sk nám prezradí v rozhovore...

Portál rodinný lekár je určený pacientom, ktorí potrebujú pomoc či radu lekára v konkrétnej chvíli... Ako to prebieha?
Prvý kontakt pacienta s lekárom je vždy cez telefón, samozrejme, pokiaľ lekár usúdi, že je potrebné klienta vidieť, môže sa s ním spojiť aj cez video hovor, napr. prostredníctvom skype, prípadne si vyžiada fotografiu e-mailom. Tiež sa stáva, že pacient pošle mailom i scan vyšetrení na celkové posúdenie. Pokiaľ sú potrebné ďalšie odborné alebo laboratórne vyšetrenia, tiež vieme pomôcť a pacienta nasmerovať správnym smerom a odporučiť mu optimálny postup riešenia jeho zdravotného stavu.

Aké služby si v rámci poradenského portálu rodinný lekár môžeme vybrať?
Je to buď služba pre jednotlivca, alebo rodinný balík, ktorý je určený pre maximálne 4 rodinných príslušníkov žijúcich v spoločnej domácnosti. Klient môže ihneď po zakúpení služby konzultovať svoj zdravotný stav cez telefón, videohovor, prípadne poslať výsledky vyšetrení e-mailom. Tiež dokážeme pacienta objednať na vyšetrenie a e-mailom mu poslať výmenný lístok k oborníkovi.

Koľko lekárov v súčasnosti poskytuje pomoc vašim klientom?
Momentálne je v službe 7 lekárov a máme, samozrejme, už vybraných ďalších, takže postupne, s pribúdajúcim počtom klientov, rozširujeme aj náš tím. Hlavnou podmienkou je, aby lekár naďalej vykonával prax vo svojej ordinácii a mal teda každodenný kontakt s pacientom, ako aj s tým, čo sa v zdravotníctve momentálne deje. Keďže službu poskytujeme pre celé Slovensko cez telefón, nie je dôležité, odkiaľ lekár je.

Skutočne môžem lekárovi zavolať aj o 3-tej hodine ráno, hoci aj 7-krát do týždňa? Naozaj sa mi nestane, že mi časom telefón zodvihne „podráždený“ lekár, lebo má toho veľa?
Samozrejme, službu môžete využívať kedykoľvek cítite potrebu, hoci aj 7-krát za deň. Nie je to žiadny problém. Práve preto sme tu, aby sa na nás s dôverou obrátil a dostal odpovede od odborníka a nemusel na to čakať, alebo sa veľakrát zbytočne niekam objednávať.

Naše čitateľky majú tiež možnosť získať u vás bonus starostlivosti – môžete nám ho priblížiť?
Pre predplatiteľky MAMA a ja ponúkame špeciálnu akciu – služby domáceho lekára môžu získať za zvýhodnenú cenu 12 eur na rok, avšak vo vymedzenom čase od 16. do 22. hodiny. Ale, samozrejme, môžu využívať všetky výhody, to jest objednanie na vyšetrenie, videohovor, posúdenie zdravotného stavu (pozn. red.: bližšie info k predplatnému nájdete na strane 5). Tiež si čitatelia môžu zakúpiť plnú službu, teda 24-hodinovú starostlivosť prostredníctvom vašej stránky www.mamaaja.sk za zvýhodnenú cenu 139 Eur na rok.

Môže rodinný lekár vypísať pacientovi napr. PN alebo OČR?
Toto, žiaľ, zatiaľ naša legislatíva neumožňuje, v zahraničí to však možné je. Verím teda, že to bude skôr či neskôr možné aj u nás.

Dokážete sprostredkovať odborné vyšetrenia bez dlhého čakania v čakárňach, dokonca nie je potrebná ani návšteva obvodného lekára?
Pokiaľ nám pacient volá a lekár na linke usúdi, že je potrebné odborné vyšetrenie, vieme ho objednať na vyšetrenie k odporúčanému špecialistovi vo všetkých regiónoch Slovenska, podľa požiadavky aj na konkrétny čas. Výmenný lístok na vyšetrenie mu pošleme e-mailom, prípadne poštou. Predsa len, lekári sa medzi sebou veľakrát v pokoji dohovoria skôr, ako samotní pacienti so sestričkou.

Apropo, iní lekári... Ako prijímajú váš nápad lekári, zdravotníci...?
Sú lekári, ktorý službu vítajú ako super nápad a s úsmevom vravia, kúpim to pre všetkých svojich známych, aby ma neotravovali po večeroch a cez víkendy, prípadne nám nechajú vizitku, že by s nami radi spolupracovali. Ale, samozrejme, tak ako to už býva, máme aj neprajníkov.

Mnohých rodičov by iste zaujímalo i to, či spolupracujúci lekári, ku ktorým by boli eventuálne odoslaní na odborné vyšetrenie, majú zmluvy so zdravotnými poisťovňami?
Toto je, samozrejme, veľmi individuálne, lebo nie všetci lekári majú zmluvu s každou poisťovňou, ale vieme v prípade takejto požiadavky objednať pacienta k lekárovi, ktorý má  zmluvu s tou poisťovňou, akú pacient potrebuje. Vždy sa snažíme dať pacientovi možnosť vybrať si podľa jeho potrieb a je to aj v prípade, ak si treba za objednaný termín priplatiť –pacient si môže vybrať, buď ihneď za poplatok alebo neskôr a bezplatne.

Rodinný lekár

Rodinný lekár vám poradí, ak potrebujete skonzultovať zdravotný stav svoj či svojho dieťaťa. Môžete sa naňho obrátiť, ak potrebujete poradiť s užívaním správnych liekov či o vhodnosti zvolenej liečby, alebo ak sa vám nezdá stav vášho dieťatka a váš pediater má už po ordinačných hodinách. Rodinný lekár vás nikdy neodmietne a vždy bude mať na vás čas!

Na telefónnej linke 0483 211 211 získate odborné rady, odporúčania a konzultácie od tímu skúsených lekárov. 

Podrobnejšie informácie hľadajte na www.rodinnylekar.sk

Výhody rodinného lekára pre vás i pre vašu rodinu:

  • 24-hodinové telefonické konzultácie s odborným lekárom o liečbe akútnych aj pretrvávajúcich chronických zdravotných problémov.
  • Sprostredkovanie odborných vyšetrení bez dlhého čakania a mnohokrát aj bez zbytočnej návštevy vášho obvodného lekár.
  • Nestrácajte čas vyhľadávaním informácií o svojom zdravotnom stave na internete, ale priamo konzultujte svoje zdravie s profesionálnym lekárom cez telefón, non-stop 24 hodín denne.
  • Portál spolupracuje len so špičkovými lekármi, ktorí sami aktívne vykonávajú svoju lekársku prax a dokážu zhodnotiť váš zdravotný problém aj cez telefón.
  • Nestrácajte čas v čakárňach, ale konzultujte svoj zdravotný stav kedykoľvek a v pohodlí vášho domova.
  • Rodinný lekár je s vami každý deň aj v zahraničí, v prípade potreby aj prostredníctvom videohovoru (skype).
  • O vhodnom výbere lieku, ako aj o jeho vedľajších účinkoch a možných komplikáciách, sa poraďte s lekárom, nie lekárnikom.
  • Jedinečná služba pokrývajúca celoplošne celé územie Slovenska.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: