RECEPT: Tradičná slovenská vianočka
Vianočka je tradičné sviatočné pečivo, pečiete ho doma? Inšpirujte sa našim receptom!
Tradičná slovenská vianočka
Potrebujeme tieto suroviny:
Na kvások:
- 1 PL hladkej múky
- 100 ml vlažného mlieka,
- 1 KL kryštálového cukru,
- 40 g droždia
Na cesto:
- 200 g hladkej múky,
- 200 g polohrubej múky,
- 1 vanilkový cukor,
- 80 g masla,
- 100 g práškového cukru,
- 2 žĺtky,
- 70 ml vlažného mlieka,
- 1 vajce na potretie,
- mandľové lupienky, hrozienka, soľ
Najpopulárnejšie vianočné koláče
Postup:
Do vlažného mlieka dáme cukor, múku a rozmiešame. Pridáme rozmrvené droždie. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme žĺtky a prilejeme vlažné mlieko. Pridáme preosiatu múku, vanilkový cukor, štipku soli a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, pridáme hrozienka a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 8 bochníkov. Zo siedmich vytvarujeme valčeky rovnakej dĺžky. Základ vianočky upletieme zo 4 valčekov. Začneme pliesť od stredu a pokračujeme ku koncom. Upletený vrkoč preložíme na plech s papierom na pečenie. Povrch potrieme vajíčkom.
Strednú čas upletieme z troch valčekov a položíme na základný vrkoč. Posledný bochník rozdelíme na dve časti, ktoré spolu zatočíme a položíme na stredný vrkoč potretý vajíčkom. Upletenú vianočku necháme ešte 30 minút vykysnúť.
Pred pečením znova celú potrieme vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C asi 10 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme 30 – 40 minút. Pred koncom pečenia prikryjeme vianočku alobalom.
DOBRÚ CHUŤ a krásne Vianoce!