RECEPT: Tradičná slovenská vianočka

RECEPT: Tradičná slovenská vianočka
21.12.2018 v kategórii Mama, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Vianočka je tradičné sviatočné pečivo, obľúbené hlavne v Nemecku, Švajciarsku, Rakúsku, Česku a na Slovensku.

Tradičná slovenská vianočka

Potrebujeme tieto suroviny: 

Na kvások:

  • 1 PL hladkej múky
  • 100 ml vlažného mlieka,
  • 1 KL kryštálového cukru,
  • 40 g droždia

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky,
  • 200 g polohrubej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 80 g masla,
  • 100 g práškového cukru,
  • 2 žĺtky,
  • 70 ml vlažného mlieka,
  • 1 vajce na potretie,
  • mandľové lupienky, hrozienka, soľ

vianočka recept
Postup:

Do vlažného mlieka dáme cukor, múku a rozmiešame. Pridáme rozmrvené droždie. Necháme na teplom mieste vykysnúť.

Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme žĺtky a prilejeme vlažné mlieko. Pridáme preosiatu múku, vanilkový cukor, štipku soli a vykysnutý kvások.  Vypracujeme cesto, pridáme hrozienka   a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 8 bochníkov. Zo siedmich  vytvarujeme valčeky rovnakej dĺžky. Základ vianočky upletieme zo 4  valčekov. Začneme pliesť od stredu a pokračujeme ku koncom. Upletený vrkoč preložíme na plech s papierom na pečenie. Povrch potrieme vajíčkom.

Strednú čas upletieme z troch valčekov a položíme na základný vrkoč. Posledný bochník rozdelíme na dve časti, ktoré spolu zatočíme a položíme na stredný vrkoč potretý vajíčkom. Upletenú vianočku necháme ešte 30 minút vykysnúť.

Pred pečením znova celú potrieme vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C asi 10 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme 30 – 40 minút.  Pred koncom pečenia prikryjeme vianočku alobalom.

DOBRÚ CHUŤ a krásne Vianoce!