Prvý rok rodičovstva nás oberá o 133 nocí spánku

Redakcia | 10. máj 2024
Prvý rok rodičovstva nás oberá o 133 nocí spánku

Podľa prieskumu 7 z 10 rodičov obetuje každú jednu noc približne tri hodiny spánku počas prvého roka po narodení dieťatka.

Rodičia spia v prvom roku života dieťatka o tri hodiny menej každú noc 

Prieskum bol uskutočnený na vzorke 1300 rodičov.
Viac ako 70% priznalo, že "obetuje" približne tri hodiny spánku každú noc počas prvého roku života svojho dieťaťa. To znamená, že väčšina rodičov v podstate prichádza o tretinu roka bez spánku. Tento fakt môže výrazne ovplyvniť nielen fyzické zdravie, ale aj psychickú pohodu mamy a otca. 

Takmer polovica rodičov v prieskume (44%) sa necíti podporená v otázkach týkajúcich sa spánku ich bábätiek. Jednoducho povedané, praktická pomoc neprichádza. Pravidlo "Spi, keď spí tvoje dieťa" nie je vždy uskutočniteľné, najmä, ak je detí doma viac.
Nedostatok spánku sa odzrkadľuje nielen na úrovni osobného zdravia, ale aj v pracovnej sfére a domácom prostredí, kde sú rodičia často preťažení a pod stresom. 

  • Až 88% rodičov uviedlo, že nedostatok spánku je pre nich zdrojom stresu.
  • 77% respondentov priznáva, že majú úzkosť z myšlienky na ďalšiu nespavú noc ešte predtým, než vôbec idú do postele.

Spánková deprivácia je problémom rodičov

Výchova malých detí je jednoducho vyčerpávajúca, obzvlášť v tých prvých dňoch a mesiacoch. Spánková deprivácia – spolu so stresom, úzkosťou a osamelosťou – je pre rodičov veľkým problémom. 

Ak je to možné, partneri by si mali deliť nočné povinnosti, ako je kŕmenie a utíšenie dieťaťa. Aj mama, hoci ráno nevstáva do práce ( do tej, v ktorej jej za to platia), si zaslúži spánok. Myslite na to, oteckovia.
Ak máte v okolí rodinu alebo priateľov, ktorí sú ochotní pomôcť, nebojte sa požiadať ich o pomoc. Aj pár hodín strávených s bábätkom môže rodičom poskytnúť priestor na oddych. 

Buďte nápomocní čerstvým rodičom, bábätká potrebujú mať pohodu a bez spokojného rodiča to nejde.  

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: