Prichádza októbrové Mama a ja!

Michaela Klamová | 1. október 2012

Editorial Michaely Klamovej z októbrového vydania Mama a ja.

Editorial

Kedysi absolútne neprípustný, dnes sa stáva akýmsi samozrejmým a akceptovateľným riešením manželských nezhôd. Rozvod.

Nepáči sa mi súčasný štandard, kde sa partnerský vzťah rozpadá a končí už po prvých problémoch. Áno, doba je iná, ľudia a najmä ženy samotné sú nezávislejšie ako kedysi, no napriek tomu sa nemôžem zbaviť pocitu, že rozvod nie je vždy nevyhnutným riešením. Občas sa mi zdá, že sa ľudia vzdávajú príliš skoro. Alebo sa – na druhej strane, príliš skoro hrnú do manželstva.

Aj ja som bola jedným z tých detí z „rozbitých“ rodín. Krik, plač, výčitky, hádky, celý ten kolotoč, ktorý tomu predchádzal, zanechal aj v mojej detskej dušičke nezmazateľné stopy. No naša rodina bola jedna z mála tých, kde rozvod samotný nebol problém, ale riešenie. A tak som to aj našťastie chápala.

Môj blízky spolupracovník rieši už niekoľko rokov svoj nevydarený vzťah s manželkou hroziacim rozvodom. Jediné, čo ho drží doma, je jeho milovaná dcéra. Z mojich vlastných skúseností ale viem, že keď je manželstvo nefunkčné, no obaja rodičia svoje deti ľúbia, nie je rozvod až taký problém. Pretože neustále hádky a dlhodobá dusná atmosféra na mieste, ktoré by malo byť harmonickým domovom, dokážu napáchať viac škôd ako oficiálne ukončenie vzťahu.

Ak ste aj vy ocitli na rázcestí manželského života, možno vám pomôže náš článoček zameraný práve na túto problematiku.

Želám vám, aby ste podobnú situáciu nikdy nemuseli riešiť a tým, ktorí sa tomu už bohužiaľ nevyhnú, odporúčam: nikdy nestavajte medzi seba deti a hlavne, nesnažte sa ich s červenými uplakanými očami presvedčiť, že všetko je v poriadku. Deti niekedy vedia oveľa viac, ako si myslíme.

 

Michaela Klamová

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: