Počet mladých intoxikovaných alkoholom sa dramaticky zvýšil

Redakcia | 28. január 2009

V uplynulom roku zaznamenali na Centrálnom príjme (CP) Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach dramaticky nárast počtu mladých ľudí intoxikovaných alkoholom.

Košice 28. januára 2009

V uplynulom roku zaznamenali na Centrálnom príjme (CP) Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach dramaticky nárast počtu mladých ľudí intoxikovaných alkoholom. V roku  2008 záchranky, policajti alebo rodičia priviezli do nemocnice celkom 126 mladistvých, čo je v porovnaní s rokom 2005, keď ich bolo 16, takmer osemnásobný nárast. Medzi intoxikovanými bolo takmer 40 percent dievčat. 

Negatívny trend potvrdzuje už desať tohoročných prípadov. Osem z detí muselo byť hospitalizovaných. Podľa vedúcej lekárky CP MUDr. Jozefíny Krupovej mladí, v snahe uviesť sa do kolektívu, pijú aj vo väčších množstvách priamo na ulici. Okrem vážnych a tiež trvalých následkov pri poruchách vedomia pritom riskujú úrazy a v mrazoch nielen omrzliny ale aj úmrtie z podchladenia.

„Alkohol je z medicínskeho hľadiska návyková látka, ktorá má účinky na celý organizmus, predovšetkým na nervový systém.  Najmä opakovaným užívaním vyvoláva mnohé metabolické zmeny, ktoré vedú k poškodeniu vnútorných orgánov a narúšajú  celkový fyzický, psychický vývoj a sociálnu adaptáciu mladého jedinca,“ konštatovala MUDr. Jozefína Krupová.

Alarmujúcim príkladom je v súčasnosti 17-ročný mladík, ktorého pre otravu alkoholom hospitalizovali v košickej DFN už trikrát. V novembri 2007 mu namerali v krvi 1,67 promile alkoholu, ani nie o mesiac 1,87 promile. V  polovici januára 2009 ho do nemocnice priviezla záchranka potom, ako ho v noci, na zastávke MHD, našiel silne podchladeného náhodný okoloidúci. V krvi mal 3,84 promile alkoholu.

Jeho prípad je typický aj správaním rodičov. Napriek ťažkej otrave alkoholom mladík nestrávil v nemocnici ani 24 hodín. Hospitalizácia musela byť zrušená, pretože ešte predpoludním si ho na vlastnú zodpovednosť, napriek upozorneniu lekárov, vyzdvihla matka. Pri takejto hospitalizácii však zdravotné poisťovne nemocnici neuhradia ani hospitalizačný paušál. Povinnosťou ošetrujúcich lekárov je síce hlásiť zdravotnej poisťovni (ZP) príjem pacienta pod vplyvom omamných látok a alkoholu, ale podmienkou úhrady hospitalizácie je minimálne 24-hodinový pobyt pacienta na oddelení. V prípade, ak je hospitalizácia ukončená reverzom, kritérium pre úhradu nie je splnené.

Cena hospitalizácie, ak prijatému dieťaťu zlyhávajú životne dôležité funkcie a je nutná umelá pľúcna ventilácia a intenzívna starostlivosť, sa môže vyšplhať na takmer dvetisíc eur.

Predčasne ukončená hospitalizácia je pre nemocnicu ekonomickou stratou. Ak zdravotné poisťovne odmietnu úhradu, nemocnici za starostlivosť o opité dieťa nikto nezaplatí. Legislatíva totiž neumožňuje zdravotníckemu zariadeniu žiadať priamu platbu od rodičov.

Opité deti sú veľkým problémom aj pre službukonajúcich lekárov, sestry a spolupacientov na izbách. Často sú špinavé, pomočené, znečistené zvratkami, bývajú agresívne, odmietajú zdravotnú starostlivosť a ohrozujú seba i malých pacientov. Ťažko zvládnuteľné správanie mladých opilcov zamestnáva personál na úkor vážne chorých detí, ktoré navyše vyrušuje a vystraší. Takúto skúsenosť majú všetci primári kliník a oddelení, na ktoré boli opité deti prijaté. Pre opitých mladistvých i maloletých (extrémny bol prípad akútnej otravy alkoholom 2-ročného chlapca, ktorý vypil asi liter stolového ovocného vína, ktorým ho ponúkla na rodinnej oslave 6-ročná sestra), však v súčasnosti neexistuje žiadne iné zariadenie, kde by mohli byť umiestnení.

Rastúci počet alkoholom intoxikovaných mladých ľudí a s tým súvisiace negatívne dopady na prevádzku a ekonomiku nemocnice sa však už stávajú spoločenským problémom, ktorého riešenie nie je v rukách zdravotníckeho zariadenia.


 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: