Neviditeľná práca rodičov, najmä matiek

Redakcia | 2. október 2024
Neviditeľná práca rodičov, najmä matiek

Rodičia prežívajú enormné množstvo stresu z neustáleho multitaskingu, ktorý zasahuje nielen ich fyzické, ale aj duševné zdravie. Hovorí sa o tzv. "hodinách duchov" – neviditeľnej práci, ktorú nikto nevidí, ale bez nej by rodina nefungovala.

Ide o všetko, čo rodičia musia denne zvládať: plánovanie aktivít, varenie, nákupy, upratovanie. Tieto povinnosti sú nepretržité a často na ne pripadá väčšina voľného času.

Matky, viac než otcovia, často nesú hlavnú ťarchu týchto povinností

Okrem svojej kariéry sú mnohé ženy stále vnímané ako primárne osoby zodpovedné za starostlivosť o deti a domácnosť. Tento tradičný pohľad na roly v rodine vedie k tomu, že matky čelia nielen fyzickému vyčerpaniu, ale aj obrovskému emocionálnemu a mentálnemu tlaku.

Aj keď sú moderné ženy čoraz viac integrované do pracovného trhu, očakáva sa od nich, že budú zvládať aj všetky domáce povinnosti. Tento dvojitý záväzok spôsobuje, že mnohé ženy sa cítia preťažené a vyčerpané, často bez možnosti požiadať o pomoc. Navyše, spoločenské očakávania často zahŕňajú predstavu, že matka musí byť neustále prítomná a aktívna v živote svojich detí, čo ešte viac zvyšuje ich pocit tlaku a viny, ak sa im nepodarí všetko dokonale zvládnuť.

Fyzické a psychické dôsledky rodičovského vyčerpania

Chronický stres, ktorý prichádza s rodičovskou "službou", prináša vážne následky. Rodičia zažívajú únavu, strácajú pamäť, prehlbujú sa u nich úzkosti a depresie. Tento stav môže viesť k emocionálnemu odlúčeniu – nielen od partnera, ale aj od detí. K tomu sa pridáva neustály tlak spoločnosti na perfekcionizmus, čo vyvoláva pocit viny, že nedokážu splniť všetky očakávania. Následkom toho sa rodičia ešte viac psychicky vyčerpávajú.

Neviditeľná práca rodičov, najmä matiek

Osamelosť rodičov 

Paradoxne, mnohí rodičia sa cítia osamelí, hoci sú obklopení ľuďmi. Strata individuálnej identity, ktorá sa v prospech rodiny často úplne vytráca, spôsobuje, že sa mnohí rodičia cítia ako neviditeľní – ich práca ostáva nepovšimnutá a neocenená. Tento pocit je ešte silnejší u tých, ktorí nemajú dostatočnú podporu zo strany rodiny alebo priateľov.

Ako túto krízu zvládnuť?

Aby sme tento problém začali riešiť, spoločnosť musí uznať hodnotu neviditeľnej práce rodičov. Nestačí len finančné ohodnotenie – dôležité je tiež oceniť psychickú a emocionálnu námahu, ktorú rodičia vkladajú do starostlivosti o rodinu. Zároveň je potrebné podporovať trendy, ktoré rodičom umožnia flexibilnejší pracovný čas, dostupnejšie služby starostlivosti o deti a platené voľno.

Veľmi dôležitá je aj komunikácia medzi partnermi. Rodičovské povinnosti by mali byť zdieľané, aby sa predišlo vyhoreniu a posilnili sa vzťahy. Keď si rodičia rozdelia zodpovednosť, vytvárajú si tak priestor nielen pre seba, ale aj pre budovanie pevnejšieho rodinného zázemia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: