(NE)príjemné stretnutia: 3 tipy ako zvládnuť rozdielne názory bez hádky

Redakcia | 1. apríl 2024
(NE)príjemné stretnutia: 3 tipy ako zvládnuť rozdielne názory bez hádky

V každej rodine sa nájdu témy, na ktorých sa vôbec nezhodnete. Avšak, nie je nutné, aby sa rodinné stretnutia stali ringom argumentov a slovných bitiek. Poďme sa pozrieť na to, ako udržať pokojnú atmosféru a predísť domácim bitkám o politike, ekológii alebo o tom, či je lepšie deti kŕmiť alebo ich nechať piplať sa v jedle.

3 tipy ako zvládnuť rozdielne názory bez hádky

1. Vytvorte zónu bez hádok - doslova

Predstavte si, že vaša obývačka je ako neutrálna zóna, kde sa žiadne nezhody a kritické témy riešiť nebudú. Pozdáva sa vám to? Tak zaveďte pravidlo: "V tejto miestnosti sa o kontroverzných témach nehovorí." Je to spôsob, ako odraziť potenciálne konflikty.

2. Hra "nájdime spoločného nepriateľa"

Ak cítite, že rozhovor smeruje k ostrému konfliktu, je čas zmeniť tému.  A čo môže byť lepšie, ako nájsť spoločného nepriateľa? Zamerajte sa na neškodné témy, ako napríklad frustrácie z každodenného života - napríklad ako ťažké je nájsť dobrého zubára,  alebo prečo Netflix stále odstraňuje vaše obľúbené seriály. To vám pomôže zoskupiť sa proti "vonkajšiemu nepriateľovi" a zabudnúť na vnútorné rozpory.

3. Metóda "3 pozitíva"

Predtým, ako sa pustíte do diskusie, ktorá by mohla viesť k hádke, lebo máte rozdielne názory, zaveďte pravidlo "3 pozitíva". Každý, kto chce otvoriť potenciálne kontroverznú tému, musí najprv povedať tri pozitívne veci, ktoré sa týkajú tejto témy. Napríklad, ak chce niekto hovoriť o politike, musí najprv uviesť tri pozitívne aspekty súčasnej politickej situácie. Toto pravidlo pomáha znížiť negativitu a zabezpečuje, že diskusia začne na pozitívnej note.

Pamätajte, rodinné stretnutia by mali byť o radosti a spoločne strávenom čase, nie o prehrabávaní sa v minulosti a vyťahovaní kontroverzných tém. S trochou humoru môžete premeniť potenciálne výbušné situácie na príjemné chvíle strávené s rodinou. A ak všetko ostatné zlyhá, vždy môžete zmeniť tému na bezpečné územie: "Tak, kto chce koláč?"

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: