(NE)Nalejem ti alebo Ako alkohol ničí vzťahy

MK | 31. marec 2024
(NE)Nalejem ti alebo Ako alkohol ničí vzťahy

Tenká hranica na ktorej balansuje mnoho rodín. Alkohol sa stále drží na druhej priečke rozvodovosti. Sviatky sú pre ľudí, ktorí majú problém s alkoholom, rizikové. Ani rodina často nerešpektuje, že alkohol by mal v tomto prípade zmiznúť zo stola, sviatok-nesviatok.

Je súčasťou našej kultúry a tradícií? Naozaj musíme každej návšteve vyložiť na stôl fľašu a pri oslavách otvárať aj detské šampanské? 

Odmietnuť ponúknutý pohárik je takmer urážkou hostiteľa. Poznáte to aj vy?

Silvia s manželom sa boria s touto situáciou takmer stále." Môj manžel má problém s alkoholom. Vždy ho mal, ale keď som si ho brala, vnímala som to ako súčasť "slobodného" života. Túto súčasť života však neopustil ani po narodení detí. Našťastie, keď si vypije nie je agresívny, skôr veselý. Preto má Jožka každý rád. Vždy bol spoločenský a priateľský, keď si dal pár pohárikov. Preto som jeho pitie nevnímala pred manželstvom, ako problém. 

"Problém" som z toho urobila ja. Keď mi začalo prekážať, že po práci si vypije doma tri pivká a na návštevách pohárik nikdy neodmietol. Keď rád a často otváral naše dvere kamarátom a susedom, aby mal aliby na pár pohárikov: "Veď sa patrí niečo ponúknuť..."

Alkohol je súčasťou rodinného život, osláv a sviatkov

Často sme túto tému preberali a stále dookola sa motali okolo argumentu, že nie je predsa alkoholik, len sa rád zabáva. To isté tvrdila jeho rodina. Aj u nich bol alkohol neodmysliteľnou súčasťou rodinného života, osláv a sviatkov. Nechodila som k nim preto rada. Bratia sa večer podgurážili a do rána riešili staré krivdy a boliestky. 

Keď som bola tehotná s druhým synom a prišli na mňa kontrakcie a odtiekla mi plodová voda, nemohol ma zaviesť do pôrodnice, lebo mal vypité. Taxík meškal a prežila som si aj dosť krušné chvíle, keď sa na ceste do nemocnice stala nehoda. To bol prvý moment aj pre neho, kedy si uvedomil, že "vďaka" jeho pivkám som skoro porodila v taxíku. Dohodli sme sa, že skúsime jeho, ako sám hovoril, "spoločenské" pitie udržať na uzde. 

Alkohol mi nepokazil vzťahy s mužom ale s jeho rodinou

Vidím to ako krok dopredu, že zmizol alkohol aspoň z nášho domu. U našich mu tiež nenalejú, v našej rodine sa víno pije ako digestívum po jedle, nie je nápojom na zábavu. Keď však prídeme k jeho rodine, musím zatvoriť uši nad posmeškami: "Tá ťa má pod papučou, čo robím z komára somára, prečo chlapovi nedovolím vypiť si..." So svokrou som sa hádala už párkrát kvôli detskému šampanskému.

Nevidím dôvod, aby sa malé deti mali učiť zvykom štrgnúť si s akože alkoholom. K čomu ich to privedie? Že bez alkoholu sa nedá zabaviť?   

Čakajú nás sviatky, počas ktorých, pri všetkej úcte k tradíciám, alkohol potečie prúdom. Dúfam, že to ustojíme s pohárom vína, bez opíjania sa pre zábavu", uzatvára svoj príbeh Silvia.   

alkoholizmus

Alkohol je na druhej priečke rozvodovosti 

Je omyl myslieť si, že sa niekto, kto má s alkohol pred manželstvom, po manželstve zmení.
Je omyl zatvárať oči pred potrebou vypiť si so slovami: Ja NEMÁM PROBLÉM
Je omyl alibisticky ospravedlňovať pitie: zo stresu, zo smútku, zo zlej životnej situácie a pod.
Je omyl myslieť si, že to zvládnem sám, keď potreba vypiť si je silnejšia, ako všetko všetko ostatné (Som nervózny, keď si po príchode z práce nenalejem? Nepôjdem na pivo? Keď to proste MUSÍM urobiť skôr, ako čokoľvek iné?). 

Alkohol neničí len človeka, ktorého ovláda. Ničí celé jeho okolie. Utajovanie, ospravedlňovanie, chyby.
Ovplyvňuje všetky vzťahy, ktoré má. V koľkých rodinách je príčinou strachu, ohrozenia a neistoty? Ako sa cítia deti, ktoré len čakajú, či príde otec alebo mama domov podgurážení...čo bude?    

Viete, koľko je medzi nami skrytých alkoholikov? Koľko žien potajme odpije po nociach aj počas dňa z fľašky, koľko mužov má ukryté tajné zásoby, koľkí susedia bojujú s týmto pokušením doma?    

Ak vám niekto ponúkne pohárik a vy viete, že si nemôžete, alebo nechcete dať, povedzte NIE. 
Ak vám nie je po vôli ponúknuť hosťom alkohol, lebo viete, že niekto z vašej rodiny s ním má problém, UROBTE to. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: