Mama v Egypte: V rodine má žena iné postavenie ako muž, ale je rovnako dôležitá

Kristína Majerová | 29. júl 2024
Mama v Egypte:  V rodine má žena iné postavenie ako muž, ale je rovnako dôležitá
foto: archív rodiny

Nina Martinkovičová by nikdy o sebe nepovedala, že raz bude s rodinou žiť v Egypte. Ich typická dovolenková destinácia sa stala aktuálne ich druhým domovom.

Taktiež pre jej tri zo štyroch detí: Richard (14r), Goran (10r) a Amélia (6r). Ninina najstaršia dcéra Laura je už vydatá a s manželom žije na Slovensku. Nina s manželom Richardom sú rodení Bratislavčania a už 21 rokov spolu brázdia spoločnú cestu životom. Od septembra 2023 v Egypte.

Nikdy by nám nenapadlo, že budeme žiť v Egypte

Radi sme sem chodili na dovolenky. Istota počasia, krásne more. Keďže Egypt je púštna krajina, ako alergikom nám vyhovovalo, že tu toho pomerne málo kvitne. Po zrátaní si, koľko peňazí nás tieto dovolenky stoja, sme sa začali pohrávať s myšlienkou kúpy apartmánu pri mori. Našim hlavným dôvodom boli neustále zdravotné problémy počas sychravých dní na Slovensku, ktoré sa každým rokom stupňovali.

Pri štyroch deťoch sa kolotoč ,,vymieňania si“ chorôb začal v októbri a končil v apríli. Kým deti navštevujú školské zariadenia, hlavne predškolské, môžete sa zdravo stravovať, pozitívne myslieť, užívať XY výživových doplnkov, nepomôže to. Aspoň v našom prípade. Dieťa prinesie infekt zo škôlky, a hoci aj môže mať fantastickú imunitu, ak na dieťa kýcha niekoľko ďalších chorých detí v uzatvorenom priestore 6-8 hodín denne, skôr či neskôr podľahne. Mne tým pádom doma začala minimálne dvojtýždňová „šichta“, kým si chorobou prešli všetky deti. Normálne cítim ešte aj teraz pri písaní únavu, už len z pomyslenia si na tie časy.

Mamou som už devätnásť rokov a zím v chorobe bolo naozaj mnoho

Povedali sme si, že to skúsime inak. Napriek tomu, že sme do Egypta lietali na dovolenky každý rok niekoľkokrát, táto krajina nám na kúpu apartmánu ani nenapadla. Mimo rezortu sme vôbec nechodili, báli sme sa. Boli sme pozerať apartmány v Chorvátsku, Taliansku, a dokonca trikrát v Španielsku. Vyzeralo to tak, že nakoniec kúpime apartmán práve tam. Práve v Španielsku bolo slnečných dní štatisticky najviac. Všetko však zmenila naša posledná dovolenka v Egypte.

Manželovi napadlo pozrieť si nejaké nehnuteľnosti práve tu, počas dovolenky. Boli sme milo prekvapení hlavne cenami a neskôr absolútne všetkým. Zbúrali sa nám predsudky o tejto krajine. 

Mama v Egypte: V rodine má žena iné postavenie ako muž, ale je rovnako dôležitá

Prekonané predsudky o bezpečnosti v Egypte

Naozaj som sa bála ísť mimo rezort, dokonca aj s manželom. Spomínam si, ako som tŕpla v autobuse cestou z letiska a na letisko, či nám nič nehrozí. Teraz si vezmem auto a idem sama nakúpiť. Niekedy sa tak pousmejem nad spomienkami na strach, ktorý som kedysi mala.

Moja druhá veľká obava bola predstava ísť s deťmi k lekárovi. Toto sa vo mne vyliečilo v momente, keď náš syn ochorel a išli sme na kliniku. Prístup a služby sa nedajú so Slovenskom ani len porovnať. Je to však z dôvodu, že máme poistenie aj u nás. Bežní Egypťania to také jednoduché nemajú. Nemajú povinné poistenie, musia si hradiť úkony sami a väčšinou na to financie jednoducho nemajú.

Egypt žije z Európy

V Egypte sa žije dobre hlavne ľuďom, ktorí majú príjem z Európy. Obrovskou výhodou je slnko, ktoré nám na Slovensku veľmi chýba. Ľudia sú na seba omnoho príjemnejší. Ja často vravím, že obdivujem ich ,, ľahkosť bytia,,. Učíme sa tu spomaliť. Je bežné stále na všetko čakať a na to nie sme my Európania zvyknutí. Stále sa ponáhľame. V Egypte sa buď spomalíte, alebo to tu nezvládnete.

Treska nám chýba, hoci potraviny sú kvalitné

Človek by ani neveril, ale v Egypte sú naozaj veľmi kvalitné potraviny. Zaujímavosťou je, že náš syn na Slovensku trpí histamínovou intoleranciou. V Egypte môže jesť čokoľvek a problémy nemá. Kupujeme veľa sezónneho ovocia a zeleniny a ich cena je priam smiešna. Chýba nám tu len kvalitná šunka a treska, čo si vždy vynahradíme, keď prídeme na Slovensko.

Odísť do Egypta sme sa rozhodli v momente, keď sa nám podarilo nájsť pre deti školu

To bolo pre nás prvoradé. Chceli sme, aby sa naučili po anglicky. Našli sme americkú školu, kde museli spraviť vstupné testy. Museli sme dať vedeniu školy sľub, že angličtinu budú postupne dobiehať. Našli sme im lektorov a celé prázdniny pred odchodom ich pripravovali.

Mama v Egypte: V rodine má žena iné postavenie ako muž, ale je rovnako dôležitá

Peniaze = sloboda aj v Egypte

Bez nášho príjmu zo Slovenska by sme tu nevedeli začať žiť. Keď máte peniaze, máte slobodu. Tu ich stačí mať omnoho menej a dostanete za ne omnoho viac. Náš najstarší syn si tu začal plniť svoj sen a je členom moto klubu v Káhire, kde si robí kurz profesionálneho jazdca. Na Slovensku je to tak veľmi drahé, že by sme mu to nevedeli zabezpečiť, napriek tomu, že má veľký talent. Druhý syn chodí na basketbal, dcéra na tanečnú. Chlapci si urobili kurz potápania.

Deti sa naučili výborne po anglicky, spoznali novú mentalitu, ktorá je ozaj veľmi odlišná, no aj tak si našli priateľov. Vidia iné hodnoty medzi rovesníkmi. Učia sa, že nie všetko, čo majú, je samozrejmosťou pre iné deti. Tešia sa na Slovensko, na prázdniny, a uvedomujú si, aké cenné sú chvíle s kamarátmi a rodinou doma. Nič nie je ako predtým.

V rodine po slovensky, "vonku" po anglicky

S deťmi hovoríme po slovensky. No vedome sa snažím hovoriť s nimi doma aj po anglicky. Mimo rodiny komunikujeme, samozrejme, po anglicky. Ja som anglicky vedela dobre aj predtým, manžel len tak ,,jemne,, a deti vôbec. Pred odchodom do Egypta sa deti snažili celé leto naučiť sa čo najviac. Manžel sa učil priebežne počas roka tzv. ,,za pochodu“. Vnímam však, že deti aj manžel urobili za rok veľký pokrok v angličtine a som na nich nesmierne hrdá. V škole majú 80 % predmetov v anglickom jazyku, zvyšok je v arabčine.

Aj tu v Egypte existuje komunita Čechov a Slovákov, ale nie s deťmi. Žije tu zopár Sloveniek vydatých za Egypťanov, ktoré majú aj deti hovoriace po slovensky. Ony však nemajú záujem sa socializovať so slovenskými deťmi. Urobila som pár pokusov, ale bez úspechu. Verím však, že si čoskoro vytvoríme vlastnú komunitu aj vďaka tomu, že sa začíname venovať realitnému trhu v Egypte a oslovuje nás čoraz viac ľudí...

Americká škola „za bagateľ“

Keďže my máme deti na americkej škole, neovládam, ako tu funguje na štátnych školách. V našej škole sú dva ročníky predškolskej prípravy, ktoré sú už v budove školy, ale sú oddelené. Spolu je na škole 12 ročníkov po dve triedy. Končí sa záverečnými skúškami v 12. triede. Niečo na štýl ako u nás maturita. Tento systém nám veľmi vyhovuje.

Ak by na Slovensku nestálo ročné školné pre jedno dieťa od 15-tisíc eur, dala by som deti na takúto školu aj u nás. No 45-tisíc eur ročne je celkom riadna pálka.... V Egypte nás stojí ročné školné pre všetky tri deti tritisíc eur na rok, čo je v porovnaní so Slovenskom neskutočný rozdiel.

Mama v Egypte: V rodine má žena iné postavenie ako muž, ale je rovnako dôležitá

Ako dlho v Egypte zostaneme?

Mnoho ľudí sa nás pýta, ako dlho plánujeme ostať v Egypte. Aktuálne tu plánujeme ostať ešte jeden školský rok. Najstarší syn bude mať prijímacie skúšky na bilingválne gymnázium v Bratislave, tak ak sa mu tam podarí dostať, vrátime sa na Slovensko. Život v Egypte ma však naučil nefixovať sa na nejaké konkrétne plány, ale brať to, čo nám život v danej chvíli ponúka. Takže sa necháme prekvapiť...

Rozdiely v spôsobe života nás a Egypťanov sú veľmi veľké

Najväčší rozdiel osobne vnímam ani nie v náboženstve, ale vo viere ako takej. Na Slovensku vám povie veľa ľudí: ,,Áno, som veriaci“. Svoju vieru však reálne nežijú. Nemajú srdce veriaceho človeka. Možno majú absolvované prvé sväté prijímanie a sem tam sa aj do kostola dostanú, ale tam to končí. Určite aj tu sa takí nájdu, ale teda my sme natrafili na väčšinu, ktorá svoju vieru praktikuje v živote. Vedia, čo je vďačnosť, pokora, empatia. Nechcú nikdy zaspať s niekým rozhnevaní, lebo im to viera nepovoľuje. Rodina je skutočne na prvom mieste.

Máme trochu mylnú predstavu o ich životoch. Myslíme si, že ich treba ľutovať, hlavne ženy, ale to mnohokrát ony ľutujú nás. Ženy sa starajú o svoje deti, žijú s matkami, babkami, sestrami a pomáhajú si. My možno tiež niekde v sebe po niečom takom túžime a hľadáme kadejaké spolky. Pre mužov je samozrejmosťou finančne zabezpečiť svoju rodinu a takisto sa postarať o svojich rodičov. Podľa môjho názoru sú od detstva vedení omnoho viac prevziať zodpovednosť za svoj život a život svojej rodiny. 

Mama v Egypte: V rodine má žena iné postavenie ako muž, ale je rovnako dôležitá

Postavenie ženy a nesloboda cestovať

V rodine má žena iné postavenie ako muž, ale je rovnako dôležitá. Samozrejme, je to však úplne iné, ako na Slovensku, keďže sú od malička inak vychovávaní. Ženám, s ktorými som sa ja osobne rozprávala, tento prístup a spôsob neprekáža. Pre ne je to úplne prirodzené. Inak si to ani nevedia predstaviť. To, čo však prekáža úplne všetkým, nielen ženám, je skutočnosť, že nemôžu slobodne cestovať. A to je naozaj strašné. Ja sama som si až teraz uvedomila veľkosť daru a slobody ísť kamkoľvek chcem. Lebo môžem.

Tradičné rodiny bývajú spolu viacgeneračne. Býva zvykom, že žena sa presťahuje k manželovej rodine. Aj domy sú postavené tak, že majú predprípravu na ďalšie poschodie, aby v prípade, že sa syn ožení, mohol svoj byt dostavať. Je zaujímavé, že väčšina žien v Egypte rodí cisárskym rezom, lebo to považuje za bezpečnejšie.

Na Slovensku sme boli počas tohto školského roka dvakrát. Cez Vianoce a pred Veľkou nocou. Tešili sme sa, samozrejme, najviac na rodinu, kamarátov, susedov. Užili sme si lyžovačku, kino, dobré víno, šunky a bryndzu (smiech). Stihli sme zmoknúť a tešiť sa z toho, aj absolvovať s babkou centrálny príjem a potvrdiť si svoj pobyt v teple. 

Ak sa chystáte na dovolenku do Egypta, Nina odporúča:

  • nezabudnite si kvalitné opaľovacie krémy
  • vyberte si mesiac pobytu podľa toho, čo chcete zažiť (ideálny čas na pamiatky je od decembra do februára)
  • myslite na to, že v mesiacoch jún, júl, august sú teploty približujúce sa k 50. stupňom a nie každý to zvládne
  • keď vás zastihnú črevné problémy, treba to riešiť hneď a určite liekmi z Egypta
  • nebojte sa ísť do Egypta mimo cestovných kancelárii 

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: