Jogou proti chorobám: Takto sa naučíte ovládať svoje telo

Redakcia | 4. november 2018
Jogou proti chorobám: Takto sa naučíte ovládať svoje telo

Joga je čím ďalej obľúbenejším a rozšírenejším spôsobom kompenzácie stresu v našom uponáhľanom živote. Vedci prišli so zistením, že cvičenie jogy a meditácie nie je len o relaxe, ale aj o ochrane našich buniek.

Ľudia pravidelne cvičiaci jogu sú podľa štúdie britských vedcov preukázateľne zdravší, žijú dlhšie a menej trpia civilizačnými chorobami, pretože sa v ich telách tvorí oveľa menej bielkovín aktivujúcich gény vyvolávajúce zápaly.

JOGOU dokážeme ovládať telo a jeho fungovanie

 „Milióny ľudí na celom svete využívajú blahodarné účinky jogy a meditácie, ale väčšinou netušia, že tieto účinky začínajú na molekulárnej úrovni a môžu meniť spôsob, akým genetický kód pracuje. Jednoducho povedané – tieto techniky chránia ľudskú DNA,“ tvrdí doktorka Ivana Buricová z University of Coventry. 

Produkciu bielkovín spúšťa najčastejšie stres. Ak chronické zápaly v tele pôsobia dlhodobo, zvyšujú riziko rakoviny, urýchľujú starnutie a šírenie závažných chorôb.

Cvičte telo a myseľ na zvládanie stresu

Štúdie podľa vedcov ukazujú, že tieto cvičenia mysle a tela zrejme potláčajú expresiu génov a genetických ciest, ktoré podporujú zápal. Vedci zistili, že organizmy ľudí, ktorí pravidelne cvičia a meditujú, nielenže netrpia zápalmi, ale poklesne im aj hodnota zápalových proteínov, čo môže vo výsledku znížiť riziká ochorení a stavov spojených so zápalom.

Je zrejmé, že životné prostredie a životný štýl môžu ovplyvňovať to, ktoré gény sú zapnuté, ktoré vypnuté a ktoré môžu zvyšovať riziko ochorenia, životnosť a dokonca aj to, ktoré sa prenesú na budúce generácie. Štúdia naznačuje, že intervencia mysle a tela môže ovplyvniť aj procesy na DNA úrovni a zlepšiť tak našu životnú pohodu. Ďalej zdôrazňuje, že zdedené gény nie sú statické a že aktivita DNA môže závisieť od vecí, ktoré ľudia môžu ovládať. 

Joga pre deti
Prečítajte si tiež:

Joga pre deti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: