JEDEN RECEPT − štyri chutné dezerty
Kuchárske umenie v ľahkom hrnčekovom recepte na štyri spôsoby.
Ovocný koláč s posýpkou
(pre 4 osoby)
Suroviny: 2 hrnčeky polohrubej múky, 125 g masla, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1 hrnček mlieka, kôra z jedného citróna, štipka soli, ovocie (slivky, čerešne, broskyne)
Postup: Jeden hrnček múky, cukor a maslo zmiešame v miske a 1/3 odložíme na posýpku. Do zvyšných 2/3 pridáme prášok do pečiva, vajce, mlieko, jeden hrnček múky, nastrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Vymiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Na vrch poukladáme ovocie podľa chuti a posypeme posýpkou, ktorú sme si odložili. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút pri 180 °C.
Hrnčekové muffiny
(pre 4 až 6 osôb)
Suroviny: ako pri predchádzajúcom recepte, okrem toho oriešky, kúsky čokolády, hrozienka alebo čerstvé ovocie
Postup: Pripravíme si dve misky. V jednej zmiešame suché ingrediencie: dva hrnčeky múky, jeden hrnček kryštálového cukru, prášok do pečiva, štipku soli a citrónovú kôru.
V druhej miske vyšľaháme vajce s maslom a pridáme jeden hrnček mlieka. Tekutú hmotu pridáme k suchej hmote a premiešame vareškou, už nešľaháme. Primiešame oriešky a čokoládu a plníme do papierových košíčkov, maximálne do dvoch tretín košíčka. Pečieme pri 180 °C 25 až 30 minút.
Hrnčeková Bábovka
(pre 4 až 6 osôb)
Suroviny: rovnaké ako pri predchádzajúcom recepte, okrem toho 2 PL džemu, sušené ovocie podľa chuti
Postup: V miske vyšľaháme vajce s hrnčekom cukru a maslom. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, hrnček mlieka, dva hrnčeky múky s práškom do pečiva. Všetko spolu vyšľaháme na kompaktnú hmotu, do ktorej vmiešame sušené ovocie a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Nakoniec malou lyžičkou naložíme malé kôpky džemu na cesto vo forme. Pečieme 50 minút vo vyhriatej rúre pri 190 °C.
Hrnčeková Jablková torta
(pre 4 osoby)
Suroviny: suroviny podľa prvého receptu, okrem toho 2 jablká, 2 škoricové cukry, 2 PL džemu, 200 ml šľahačky
Postup: V miske ručným šľahačom zmiešame všetky suroviny. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 20 až 25 minút pri 170 °C. Potom tortu vyberieme, potrieme džemom a poukladáme navrch jablká nakrájané na hrubšie plátky. Posypeme škoricovým cukrom a dáme zapiecť asi na 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť a podávame s vyšľahanou šľahačkou.