Frutariánstvo: štýl života, či diéta?

Lenka Debnárová | 30. júl 2017
Frutariánstvo: štýl života, či diéta?

Frutariánstvo ako diéta je vhodné iba vtedy, ak potrebujeme zhodiť kilo – dve, napríklad do plesových šiat. Pozrime sa na bezpečnosť, výhody a zápory tohto životného štýlu.

Diéta vzs. tehotenstvo

Čo je frutariánstvo?

Frutariánstvo je prísna forma vegánstva s tým rozdielom, že frutariáni jedia iba dužinaté, šťavnaté ovocie, orechy a semená a žiadnu zeleninu, obilniny a živočíšne produkty.

Základnou myšlienkou frutariánstva je uznanie rastlín ako plnohodnotných živých organizmov, nie ako iba „polovecí“, ako sú vnímané značnou časťou ľudstva, a to iba na základe väčšej subjektívne vnímanej odlišnosti telesnej štruktúry. Zjedia iba ovocie, ktoré po dozretí samo spadlo na zem.

Podľa špecialistov na výživu je frutariánska strava vhodná pre dospelých iba na určitú dobu, nevhodná je pre dospievajúcu mládež a úplne nevhodná pre deti.

Aké sú pozitíva frutariánstva?

  • je detoxikačná a môže byť veľmi nápomocná (iba krátkodobo) proti chorobám spôsobeným otravou (napr. otrava krvi)

  • znižuje našu hmotnosť

  • mení stav mysle, dáva psychický pocit svetla a ľahkosti

  • môže podnietiť neobyčajné fyzické zdravie – zistíte, že ste (relatívne) imúnny voči chorobám a zranenia sa hoja veľmi rýchle

  • dýchací systém môže fungovať lepšie ako pri iných diétach

  • zmysly sa môžu zostriť na výnimočný stupeň, hlavne čuch a chuť. Môžu sa stať natoľko citlivými, že nevydržíte sedieť v jednej miestnosti s človekom, ktorý jedol cesnak alebo s niekým, kto páchne tabakom

Chudnutie po pôrode – môže to ísť aj ľahko!

Aké sú záporné stránky frutariánskeho stravovania?

Tento typ stravovania je kritizovaný kvôli nedostatku prísunu bielkovín a niektorých minerálnych látok. Hrozí nedostatok krvotvorných látok, ako sú zinok, železo, vitamín B12 a proteíny.

Frutariáni by sa mali pravidelne podrobiť prehliadke, aby lekár zistil, či telu nechýbajú dôležité výživové látky.

Môže sa stať, že žena príde o cyklus. Čím je výber potravy užší, tým je ťažšie sa plní požiadavka plnohodnotnej stravy.

Prečítajte si: TRI SKUTOČNOSTI, ktoré by mal každý vegetarián vedieť

Frutariánstvo nie je pre deti

Podľa BBC News, 14. september 2001:

Iba 9-mesačné dievčatko zomrelo po tom, čo bolo kŕmené iba ovocnou stravou s ťažkou infekciou, podvýživou a zápalom pľúc s váhou iba 11,5 kg, čo je o približne 3 kg menej, ako by malo mať.

Rodičia boli do roku 1996 vegánmi a prešli na frutariánsku stravu. Po narodení malej Areni 8.9.1999 varoval rodinu pediater, ktorý konštatoval, že dieťa sa nevyvíja správne a že materské mlieko matky je nutrične nedostatočné. Aj ostatní lekári a sociálni pracovníci rodinu pred týmto štýlom stravy varovali. Pár sa však odmietol riadiť ich príkazmi. Verili, že dieťa k životu potrebuje iba slnko a ovocie. A doplatila na to maličká Areni!

Podčiarknuté, zrátané: frutariánstvo ako niekoľkodňová očistná, detoxikačná diéta – áno. Ako štýl života je však tento spôsob stravy na veľmi vážne zváženie.

Nechutí vám mäso? Skúste napríklad tieto vegetariánske maličkosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: