Dojčenské recepty: jesenné maškrtenie

ovocný príkrm, banán, hruška, ovocie, kaš
30.8.2017 v kategórii Mama, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Hýri farbami takmer ako jeseň, niektoré býva sladšie, iné zas chutí kyslejšie, deťom ho podávame čerstvé, zavárané, pasírované alebo v podobe chutného džemu. Každopádne patrí denno-denne do jedálnička nielen detí, ale aj dospelých – OVOCIE.

Ovocná kaša pre najmenších

Rýchla desiata či olovrant pre deti od ukončeného 6.mesiaca.

ovocný príkrm, kaša, banán, hruška, marhuľa

Ovocno-mliečny olovrant

Expresne rýchly olovrant či desiata. Vhodný od ukončeného 10.mesiaca, no ocenia ho aj väščie detičky.

ovocie, marhuĽa, banán, hruška

TIP MAMA a ja: Ak máte dieťatko mladšie ako 10 mesiacov, biely probiotický jogurt nahraďte materským, prípadne dojčenským mliekom.

Hrušková krupicová kaša

Sezóna hrušiek je v plnom prúde, deti hrušky pre ich sladkú chuť milujú, využite ich preto maximálne vo vašej kuchyni.

Vedeli ste, že hrušky sú hypoalergénne, preto patria medzi ideálne prvé príkrmy? Že šupka hrušky, je trikrát zdravšia ako jej dužina? Je ľahko stráviteľná, detoxikuje organizmus, preventívne pôsobí dokonca proti rakovine! Jedzte hrušky celé, z lokálnych zdrojov a urobíte pre svoje zdravie maximum.

Mrkvovo-ovocný šalát

Ovocný šalát vhodný od jedného roka.

jablko, ovocie, dojčenský príkrm, hruška

 Broskyňová maškrta

Skvelý dezert vhodný od jedného roka.

broskyňa, hruška, jablko, príkrm, kaša

Ako pripravovať ovocie pre dojčatá?

  • Spočiatku pri zavádzaní prvých ovocných príkrmov ovocie krátko povarte alebo poduste. Tepelne upravené ovocie má nielenže nižší obsah alergénov, navyše má pre dieťatko príjemnejšiu (mäkšiu) konzistenciu a jemnejšiu chuť.
  • Uprednostňujte čerstvé ovocie z vášho regiónu, ovocie, ktoré vykazuje čo i len najmenšiu známku hniloby nevykrajujte a ani ho ďalej na konzumáciu nepoužívajte. Hnilobným procesom je znehodnotený celý kus ovocia, aj keď to zatiaľ nie je voľným okom viditeľné.

  • Pre dojča je najvhodnejšou formou výživy BIO ovocie, pretože nie je striekané a zvyčajne býva z overiteľného zdroja.

  • Deťom od 6. mesiaca môžete skúsiť podávať jablko, banán, broskyňu, marhuľu alebo hrušku.

  • Ovocné pyré, kaše... pripravujte len v malých množstvách, ktoré vaše dieťatko dokáže skonzumovať, zvyšky takto pripraveného ovocia neskladujte, pretože podlieha rýchlej skaze.
  • Na prípravu používajte vyčlenený riad – najlepšie umelohmotné strúhadlá, keramické škrabky a nože, ktoré eliminujú stratu cenných vitamínov.
  • Ovocie a zeleninu podávajte dieťatku podľa pravidla 5x denne, ku každému chodu jedla by malo dostať kúsok ovocia alebo zeleniny, tak si nenútene vybuduje vzťah k ich pravidelnej konzumácii.

  • Pred uskladnením ovocia odstráňte nečistoty, viditeľne nevhodné kúsky pre uskladnenie, hmyz či zeminu z ich povrchu.

  • Ovocie skladované v chladničke by malo mať zabezpečenú dostatočnú cirkuláciu vzduchu, aby nedošlo k jeho zapareniu. Rozhodne ho neskladujte v igelitových vreckách.
  • Ovocie v chladničke nedržte dlhšie ako 4 dni!
  • Ovocie vždy dôkladne umyte pod prúdom tečúcej studenej vody a pri okamžitej konzumácii prúdom horúcej vody. Po umytí nechajte ovocie v sitku odkvapkať a uschnúť.

Viac príkrmov nielen z ovocia nájdete na našej stránke TU.

Prečítajte si aj: Keď deti maškrtia: Sladkosti versus sušené ovocie