Deň matiek: originálne chutné tipy, ako sa odvďačiť
foto: BOSCH
Pre tých, ktorí by chceli prekvapiť s láskou pripraveným chutným jedlom, máme tri tipy.
Ružičkové cupcakes s krémovou marhuľovou náplňou
Suroviny:
- 2 jablká
- ½ citróna (na šťavu)
- 1 celá škorica
- 360 ml vody
- 2 pláty lístkového cesta
- 50 g lieskových orieškov
- 3 polievkové lyžice marhuľového džemu
- maslo na vymastenie
Kuchynské náradie:
lopárik, nôž, lis na citrusy, veľká misa, malý hrniec, rúra na pečenie, plech alebo formy na mafiny.
Postup:
1. Jablká rozkrojte na štvrtky, vyberte z nich jadierka a nakrájajte diagonálne na plátky.
2. Jablčné plátky vložte do veľkej misy a pokvapkajte ich citrónovou šťavou. Dobre premiešajte, aby sa chute prepojili. Potom vložte jablká s citrónovou šťavou a škoricou do hrnca, pridajte trochu vody, pomaly priveďte k varu a 2 – 3 min. povarte. Zoberte hrniec z varnej dosky, jablka preceďte, vyberte škoricu a odložte stranou.
3. Rúru predhrejte na 190 °C. Vyvaľkajte lístkové cesto a nakrájajte pozdĺžne na prúžky cca 10 cm široké. Lístkové cesto bude tvoriť základ ružičkových cupcakes. Uistite sa preto, že budú plátky jabĺčka dobre držať.
4. V malom hrnci priveďte k varu marhuľový džem a zvyšok vody a nechajte povariť cca 3 – 5 minút na strednom stupni. Zmes premiešajte, aby sa dobre prepojila. Zoberte z varnej dosky a odložte stranou.
5. Pomocou kuchynského robota alebo tyčového mixéra pomeľte lieskové oriešky najemno.
6. Teraz prichádza finálne aranžovanie. Plátky lístkového cesta potrite rovnomerne marhuľovým džemom. Džem posypte mletými orieškami. Na prúžky položte plátky jabĺčok oblúčikmi hore. Preložte spodnú polovicu lístkového cesta tak, aby boli jablčné plátky zasunuté vnútri. Opatrne prúžky zrolujte, aby ste vytvorili ružičku. Ružičky preneste do ľahko vymastenej formy na mafiny a pečte cca 30 – 35 minút v rúre predhriatej na 190 °C.
7. Cupcakes nechajte dobre vychladnúť. Po vychladnutí ich poprášte práškovým cukrom.
Citrónový chlebíček s tymianom
Suroviny:
Na koláč:
- 1 a ½ šálky (190 g) múky
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- 8 polievkových lyžíc (113 g) masla, nakrájaného na plátky, izbová teplota
- 1 a ¼ šálky (225 g) cukru
- 2 polievkové lyžice čerstvého tymianu nasekaného najemno
- 2 polievkové lyžice citrónovej kôry
- 3 vajcia
- ½ šálky (150 g) gréckeho jogurtu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Na polevu:
- 125 g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- ½ vanilkového struku (vyškriabaná dužina)
Kuchynské náradie:
forma na biskupský chlieb, misy, gumová stierka, papier na pečenie.
Postup:
1. Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na biskupský chlieb vymastite maslom a vyložte pruhom papiera na pečenie tak, aby presahoval cez krátke strany formy. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a soľou a zmes odložte stranou.
2. Maslo s izbovou teplotou vyšľahajte v robote, pomaly do neho pridávajte cukor, citrónovú kôru a čerstvý tymian. Zmes vyšľahajte do dobre prepracovanej a ľahkej peny a pridávajte do nej jedno vajce po druhom. V malej mise zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a vanilku.
3. Zapracujte polovicu suchých surovín do maslovej zmesi a pridajte jogurt. Nakoniec pridajte zvyšok múky a dobre premiešajte. Cesto vlejte do formy a pečte cca 35 minút pri teplote 175 °C (stav skontrolujte špajdľou; pokiaľ máte rúru Bosch so senzorom PerfectBake, stačí nastaviť pečenie koláča vo forme, rúra sa sama nastaví a podľa zvyškovej vlhkosti pozná a upozorní, keď bude koláč hotový). Skôr, ako koláč preklopíte na mriežku, nechajte ho 15 minút chladnúť vo forme.
4. Keď chlebíček celkom vychladne, môžete začať pripravovať citrónovú polevu. Všetky suroviny vyšľahajte do hladkej zmesi. Vychladený chlebíček umiestnite na list papiera na pečenie a prelejte polevou. Ako dekoráciu môžete použiť niekoľko drobných kúskov citrónovej kôry a čerstvo nasekané lístky tymianu, ktorými polevu posypete. Skôr, ako chlebíček prenesiete na servírovací podnos a budete ho krájať, nechajte ho chvíľu uležať.
Tip: Na tento recept je dôležité zakúpiť čerstvé bio citróny, pretože ich kôra nie je striekaná chemickými látkami, a preto je na konzumáciu bezpečná. Citróny vždy dôkladne umyte.
Smoothie miska s troma druhmi plodov
Suroviny:
Na jednu misku:
- 1 zmrazený banán
- 1 šálka čučoriedok
- 1 šálka jahôd
- 1 šálka malín
- ¼ šálky gréckeho jogurtu
- ½ šálky ľadu
Na ozdobenie:
- ¼ šálky jahôd
- ¼ šálky čučoriedok
- 2 polievkové lyžice mandlí
- 1 polievková lyžica sušených kvetov
- Voliteľné: 1 čajová lyžička dyňových semienok
Kuchynské náradie: mixér Bosch VitaPower
Postup:
1. V mixéri dohladka rozmixujte zmrazený banán, čučoriedky, jahody a maliny, grécky jogurt a ľad.
2. Nalejte smoothie do misky a ozdobte jahodami, čučoriedkami, plátkami mandlí, jedlými kvetmi a dyňovými semienkami.
Ďalšie inšpiráciu a recepty nájdete na blogu Bosch TU