Delíte lásku medzi svoje deti spravodlivo?

Mgr. Zuzana Paprskárová | 10. máj 2018
rodičovská láska, žiarlivosť, mama, deti, súrodenci, ľúbiť rovnako

Jedna z otázok, ktorá môže trápiť rodičov očakávajúcich druhého potomka je, či dokážu ľúbiť obe deti rovnakým spôsobom. Rovnako a spravodlivo. Málokto si však dovolí vysloviť túto „dilemu“ nahlas.

Záleží nám na tom, aby sme obom deťom delili našu pozornosť spravodlivo. Túžime po tom, aby deti našu lásku dostávali v rovnakej miere, aby nemali dôvod žiarliť na seba navzájom.

Je však naozaj možné dosiahnuť takúto dokonalú rovnováhu? Tak ako rodičovská výchova nie je v jednotlivých rodinách rovnaká, tak ani naše deti nie sú „robené cez kopirák“. Majú rozdielnu povahu, rozdielny temperament, rozdielne IQ, záľuby, túžby, talent, spôsob vyjadrovania sa, jednoducho rozdielnu osobnosť.

Rozdelenie pozornosti môže byť pre rodičov ťažkou cestou

„Neľúbim svoje deti rovnako“ napísala mamička Casey na svojom facebookovom profile. Rozpútala tak nekončiacu diskusiu na túto tému. Mnohé mamičky sa v jej statuse našli, no mnohé ju začali okamžite odsudzovať!

Táto mamička verejne priznáva: „Do pôrodnice som išla s plačom. Nevedela som si predstaviť, že druhého syna budem milovať presne takou istou bezhraničnou láskou ako prvorodeného. "

Istotu však nadobudla až po druhom pôrode. Zistila totiž, že sa od nej neočakáva milovať oboch synov rovnako.

„Staršieho syna milujem preto, že je prvorodený, pri ňom som sa stala matkou. Milujem ho pre jeho jedinečnosť a preto, že je vernou kópiou môjho milovaného muža. Mladšieho syna milujem pre jeho úsmev, medzierku medzi zubami, jeho otvorenosť, lásku, smiech, žartovanie, je môj!“

Casey tak otvorila debatu na kontroverznú tému. Na jej status reagovalo množstvo mamičiek, ktoré to cítia rovnako. Mamičky, ktoré mali rovnaké zmiešané a neisté pocity pred druhým pôrodom, no dusili ich v sebe, pretože sa báli odsudzovania a reakcií okolia. Možno sa za svoje myšlienky hanbili a hnevali samé na seba.

Nemilovať svoje deti rovnako, neznamená milovať jedného viac a druhého menej!

Každá mama zbožňuje svoje deti pre ich jedinečnosť, každého zvlášť ako samostatnú osobnosť. Miluje každé svoje dieťa celým srdcom, no každého osobitne.

zdroj: cafemom.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: