Čo znamená prekyslenie pre naše zdravie?

FIT štýl | 20. jún 2014

Jednou z príčin chronických ochorení je narušenie tzv. acido – bázickej rovnováhy. Odchýlenie pH vnútorného prostredia od normálu spôsobuje prekyslenieo rganizmu.Čím väčšie je jeho zaťaženie kyselinami, tým závažnejšia je choroba.

Odpovedá: Ing. Lucia Potočárová, výživový špecialista Sveta zdravia.

Jednou z príčin chronických ochorení je narušenie tzv. acido – bázickej rovnováhy. Odchýlenie pH vnútorného prostredia od normálu spôsobuje prekyslenieo rganizmu.Čím väčšie je jeho zaťaženie kyselinami, tým závažnejšia je choroba. Organizmus sa snaží pre svoju správnu funkciu udržať optimálnu rovnováhu pH krvi (predovšetkým pomocou obličiek, pečene a pľúc). Pre človeka je optimálne pH krvi 7,36 – 7,44. Keby hodnoty pH krvi klesli čo len o trošku nižšie, nastal by v tele rozvrat, na základe ktorého by mohlo dôjsť k zlyhaniu funkcií organizmu. Ak sa kyseliny nezneutralizujú a ostanú v tele, nevyhnutne to vedie k rozličným chorobám. Na  harmonizáciu a odbúravanie kyslosti potrebuje ľudské telo veľké množstvo energie a zásaditých látok. Kyseliny, ktoré telo nezvláda neutralizovať ani vylúčiť, sa hromadia vo svaloch, kĺboch, tepnách, žlčníku, obličkách a koži. Vďaka veľkému pokroku v medicíne sa ľudia dožívajú vyššieho veku, avšak vďaka malému povedomiu o zdravom životnom štýle a jedálničku majú, aj vďaka prekysleniu, ľudia kvalitu života vo vyššom veku značne nižšiu, než by mohla byť.Pokiaľ teda nechcete, aby sa vaše zdravie zhoršovalo iba preto, že sa nesprávne stravujete, je potrebné zmeniť jedálniček. Je dôležité nahradiť nevhodné potraviny inými, ktoré prinavrátia acido-bázickú rovnováhu.

Je dôležité pravidelne si kontrolovať pH (krvi, ale jednoduchšie a praktickejšie v bežnom živote je kontrolovanie pH moču lakmusovými ph papierikmi), jesť stravu bohatú na zásadité potraviny, piť dostatočné množstvo tekutín, vylúčiť toxíny (alkohol, nikotín, kofeín), pravidelný pohyb (dostatočný príjem kyslíka je důležitý, rovnako ako vyhýbať sa stresu a hnevu. Tiež doplniť si množstvo minerálnych látok, ktoré pôsobia zásadotvorne, užívaním potravinových doplnkov so stopovými prvkami, ktorých je v bežne dostupných potravinách stále menej.

Môže nám surová strava pomôcť rýchlejšie „vyčistiť“ organizmus  od nahromadených škodlivín?

Surová strava má na náš organizmus výrazné ozdravujúce účinky. Je to živá potrava, ktorú nám ponúka príroda. Sú to predovšetkým rôzne druhy ovocia, zeleniny, orechy, semená a obilniny, a to v neupravenom stave. Takáto „živá strava“ poskytuje všetky látky, ktoré potrebujeme na to, aby naše telo mohlo správne fungovať. Neuvarená strava obsahuje aj veľa ďalších látok – minerálne látky, esenciálne oleje, prírodné antibiotiká, rastlinné hormóny alebo enzýmy. Takáto strava môže pomôcť každému človeku docieliť rovnováhu a produkovať menej kyslosti a viac zásaditosti v krvi.

Je pravda, že káva aj silný čierny čaj odvodňujú? Aké množstvo kávy či čierneho čaju neuškodí pri prečisťovaní tela?

Káva je močopudná, dráždi stenu žalúdka a núti nadobličky produkovať hormóny (pociťujeme povzbudzujúci účinok), čím sa oslabuje energetika obličiek a močového mechúra (močopudný účinok). Keďže z tela vylúčite močom viac vody, musíte ju aj prijať, aby nedošlo k dehydratácii. Preto sa snažte k jednej šálke kávy vypiť 2 šálky vody. Názory na to, či káva telu prospieva alebo ho zaťažuje doteraz nie sú jednotné. Pokiaľ nepijete kávu v nadmernom množstve, nemôže vám uškodiť. Káva v nadmernom množstve spôsobuje telu nadmernú zaťaž z dôvodu zvýšenej koncentrácie kyselín. Okrem toho kofeín v káve a teín v čiernom čaji majú povzbudzujúci účinok na životne dôležité funkcie. Zvyšujú krvný tlak, zrýchlia dýchanie a srdcovú frekvenciu. Prekyslenie organizmu spôsobuje poruchy spánku, nervozitu a únavu. Čierny čaj i káva sú pre takto trpiacich ľudí nevhodné. 2-3 šálky kávy denne vám určite neuškodia. Kofeín zlepšuje náladu a duševnú pohodu a v niektorých prípadoch odstráni i bolesti hlavy. Na druhej strane však zvyšuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Pri prečisťovaní organizmu sa mu vyhnite. Ak sa bez kávy necítite vo svojej koži, doprajte si ju k raňajkám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: