Čo málokto vie o kyseline listovej

PR článok | 16. január 2009

Plánujete tehotenstvo, ste tehotná, alebo dojčíte? Vaše telo potrebuje optimálnu hladinu kyseliny listovej.

Veľavážení budúci rodičia,

určite mi dáte za pravdu, že každý mladý pár si úmyselne nepraje aby sa mu narodilo postihnuté dieťatko.

Ako nato ísť, aby bolo všetko v poriadku, keď sa zhoršujú  klimatické podmienky, životné prostredie je zavalené toxínmi, stúpa potratovosť, stúpa výskyt sterilných párov a stúpa tiež počet vývojových vád ľudského plodu. Rozhodne  musíme tento problém rozobrať na drobné a tak  prísť na koreň  všetkému, čo vplýva na zdravé pokolenie.

Vieme, že v prvom rade musia byť zdraví obaja partneri. To znamená, že musia mať nepoškodený genetický fond, musia byť u oboch strán  v poriadku pohlavné ale i ostatné hormóny, nesmú byť v styku s látkami, ktoré pôsobia poškodzujúco na  plod a nemôžu mať infekčné ochorenia vplývajúce na budúceho potomka. Trom z týchto podmienok sa dá vyhnúť, ale genetike sa vyhnúť nedá.

V poslednej dobe sa v médiách a najčastejšie v chatoch na internete objavujú diskusie nádejných mamičiek o chybnom metabolizme kyseliny listovej. Jedná sa o nedostatočnú funkciu enzýmu  MTHFR - metyléntetrahydrofolát reduktázy. Hrozný je už len ten názov, nie? Následok je zvýšená hladina aminokyseliny homocystein. Túto poruchu má až 20% európskych žien, ale je zakódovaná aj v mužoch. Chemizmus kyseliny listovej a homocysteínu je zachytený na obrázku.

Homocystein napácha v ľudskom tele veľa zla,  pretože dokáže bunky k sebe prilepené  rozpojiť, čo má za následok zničenie novovytvoreného embrya, resp. jeho potratenie. Ničí aj enzymatickú výbavu akýchkoľvek buniek. Väčšina poškodených detí, u ktorých nebola vrodená vývojová vada dokázaná ani genetickým vyšetrením plodovej vody, sú následkom  zvýšeného homocysteinu. Ten je tiež príčinou rázštepov v oblasti tváre, ale i chrbtice. Neblaho však pôsobí aj na zrážanlivosť krvi a v nervovom systéme dokáže vyvolať známu Alzheimerovu chorobu (senilnú demenciu) u starších ľudí.

Vo svete ďalej pokračuje výskum škodlivého účinku tejto látky. Existuje podozrenie, že má vplyv na vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka, imunologické nedostatočnosti, autoimúnne ochorenia a hormonálne poruchy.

V odbornej verejnosti prevláda názor, že liečba spočíva v užívaní kyseliny listovej. Ak ste MTHFR pozitívna/y  môžete spapať aj jednu tonu „obyčajnej“ kyseliny listovej, vy ju neviete vo svojom tele dostatočne spotrebovať, pretože chemická reakcia prebieha len po enzymatický defekt a ďalej už nie. Obrazne povedané, chcete sa dostať vlakom z Popradu do Bratislavy, ale vlak Vás dovezie len do stanice Piešťany, nakoľko vo Vašom prípade z Piešťan už nevedú koľajnice.

V mojej ambulancii sa špecializujem na diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu kyseliny listovej v spojení s gynekologickými ochoreniami. A môžem zodpovedne prehlásiť, že mám dostatočne veľký súbor pacientok, ktoré som vyliečil z opakovaného potrácania, z  nemožnosti otehotnieť  alebo z vážnych porúch menštruačného cyklu práve na podklade liečby zvýšeného homocysteinu.

Všetky informácie, ktoré ste čítali v mojom článku doteraz si však nemusíte pamätať a už vôbec si nemusíte dávať vyšetrovať  MTHFR a homocystein. Treba však užívať látku, ktorá v prípade tohto metabolického defektu vo vašom tele nevzniká a tou je L-METHYLFOLÁT. Je to biologicky aktívna forma folátu prirodzene sa vyskytujúca v tele, ktorá zabezpečuje v organizme znižovanie hladiny toxického homocysteínu v každom období života, plánovania tehotenstva, či v tehotenstve samotnom a následnom dojčení. L-METHYLFOLÁT je obsiahnutý v preparáte FEMIBION Metafolin 800 a FEMIBION Metafolin 400 + DHA, ktorý vyrába a na náš trh priniesla spoločnosť Merck.

Opäť obrazne povedané. Ak chcete uskutočniť cestu z Popradu do Bratislavy a koľajnice vo Vašom prípade končia v Piešťanoch , stačí si kúpiť letenku z Piešťan na lietadlo Femibion Metafolin a ono vás rýchle, bezpečne a pohodlne premiestni do Bratislavy.

Týmto Vám prajem úspešný a bezpečný let do konečnej stanice zvanej Zdravé dieťa!!!

 

MUDr. Ľuboš Varga
gynekológ-pôrodník

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: