Čaro Vianoc

Redakcia | 13. december 2012

Neopakovateľné čaro Vianoc, azda v každej jednej rodine...

...Z vašich listov...

Asi každý to pozná, alebo lepšie povedané každá. Blížia sa Vianoce beháme po dome a snažíme sa upratať všetko čo sa dá. Dnes už to nieje také jednoduché ako pred rokmi, mesiacmi alebo pár týždňami, keď sme ešte boli dievčatá, ženy bez detičiek.

Vypekáme medovníčky koláče podaktoré ako ja si to zbehnú nakúpiť do obchodu veď nie každý má trpezlivosť a talent vypekať :). Rozmýšlame ako čo najkrajšie vyčačkať náš dom, čo by potešilo nášho mužíčka pod stromčekom a z čoho by sa našim deťúrencom rozžiarili očká. Dni zrazu tak rýchlo letia a my máme pocit, že nič nestíhame, celý deň vecheť v ruke, metla v druhej tie modernejšie držia vysávač :D ...nohou sa snažíme zadržať dieťa, aby sa nedostalo do novoupratanej poukladanej poličky, kde sa mu neuveriteľne páči tá stará soška, ktorú tam odkladáme už od nepamäti. Čo je na nej také zaujímavé, ked to dieťa nechce od nej odísť?

Popri tom zbadáme, že polievka, ktorú varíme nám práve vykypela, a div že si nohy nezlámeme, už sme pri variči. Len čo si vydýchneme pri pohľade, že niečo s tej polievky zostalo, obzrieme sa a vidíme, ako sa dieťa hrabe v odpadkoch a niekde medzi nimi je aj tá naša milovaná soška. Zrazu príde otecko z práce a už od dverí kríčí  - Mamička, naber mi jesť, som neuveriteľne hladný. Vojde do kúpeľne a začne sa sprchovať.To už je toľko hodín? Zhrozíme sa. Rýchlo pozberáme odpadky zo zeme, prezlečieme a umyjeme zašpinené dieťa a naberáme len tak tak zachránenú polievku.

Náš chrústik nás už samozrejme ťahá za nohavicu a poslušne hlási, že aj on by si už niečo zjedol. Posadíme ho do stoličky a začneme kŕmiť. Protestuje a jedlo končí na stoličke, na našom oblečení, na dlážke, aj na ňom, aspoň že niečo zjedlo, pomyslíme si. Poumývame ručičky, pusinku, prebalíme ritku, oblečieme čisté oblečenie a uložíme do postieľky. Krásny pohľad na spinkajúce dieťa nám vyčarí úsmev na tvári. Potichúčky vyjdeme z izby, poupratujeme čo sme stihli nakydať pri papaní a zaželáme dobrú chuť našej láske. Chcelo by to trocha soli, zahlási tatko, podáme mu ju a šup do varenia kávy. Chceme si ju predsa vypiť s naším drahým.

Nakladáme druhé jedlo a s úsmevom doširoka položíme pred drahého. Umývame riad z obeda a príde na rad káva. Och, konečne sedím. Mužíček si zapne televízor, dopijeme kávu, umyjeme šálky a pokračujeme vo vianočnom upratovaní. Už len utrieť prach v kuchyni, umyť podlahu a kúpeľnu, povzbudzujeme sa. Dieťa sa zobudí, zase pýta jesť, zas ho prebalíme, hráme sa s ním, natriasame, šťeklíme, len nech sa smeje tá naša bublinka, sem - tam sa zapojí aj unavený otecko, keď ide reklama :D ...takto to pokračuje až do času kúpania. Napustíme vaňu, povyzliekame dieťatko a šup do vodičky. Dieťa natešene špliecha, smeje sa, toľko radosti pri jednom kúpaní. Je čas ísť von z vane, zahlásime, namydlíme drobcov... Pri oplachovaní hlavičky spustia krik, utešujeme ich, prezlečieme do pyžamka a papáme a potom zas šup do postielky, no hurá, konečne večer. Dieťa spí, poutierame ošpliechanú kúpeľnu, umyjeme seba a sadneme natešene pred telku. Och, to prádlo zas ostalo v práčke, znechutene odlepíme zadok od sedačky a vyberieme sa povešať prádlo.

Pár takýchto týždňov prejde a ocitneme sa pri štedrovečernom stole. V strede stola svieti sviečka, všetci v tých najkrajších šatičkách, dookola sa usmievajú detičky, nenápadne nakúkajú na stromček a rozmýšlajú, či dostanú to, čo tak veľmi chceli. Či boli dosť dobré, aby dostali veľa darčekov. Zamyslíme sa, pozeráme sa na našu rodinu ako na zázrak. Je to úžasné, všetko sme stihli, všetko je krásne vyčačkané, vyvoňané, všetci len šepkajú, ešte aj tí najmenší sú dnes ako cukríčky. Sme na seba hrdé a ďakujeme Bohu za to, že sme zdraví, krásni a šťastní :). Čaro Vianoc také je a také vždy bude, a tak vám všetkým troška predčasne prajem veselé krásne Vianoce a drobčekom veľa darčekov, zdravíčka a lásky . ♥ :)

Vaši vďační čitatelia Sima, Timejka, Tatko, a Buddy :)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: