5 tipov ako prežiť sviatky jari v zdraví
Slovenská Veľká noc je bohatá nielen na tradície, ale aj ťažké jedlá. Po období pôstu si radi doprajeme stôl plný údenín, klobás a koláčov. Napriek tomu sa sviatky jari dajú osláviť aj v zdravšom duchu. A vôbec pritom nemusíme porušiť tradície. Inšpirujte sa.
Slovenská Veľká noc je bohatá nielen na tradície, ale aj ťažké jedlá. Po období pôstu si radi doprajeme stôl plný údenín, klobás a koláčov. Napriek tomu sa sviatky jari dajú osláviť aj v zdravšom duchu. A vôbec pritom nemusíme porušiť tradície. Inšpirujte sa.
Stavte na jarnú zeleninu
Jar vyzýva k porcii sezónnej zeleniny. „Najmä na Zelený štvrtok je zvykom servírovať niečo zelené, najčastejšie špenát. Pokiaľ si pripravíte špenátovú polievku, doprajete si štedrú dávku vlákniny, kyseliny listovej, vitamínu C, E, betakaroténu a ďalších antioxidantov, ktoré majú veľký význam v prevencii viacerých chronických chorôb,“ odporúča doc. MUDr. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu. Okrem špenátu by na sviatočnom stole nemali chýbať ani iné jarné druhy zeleniny či byliniek: reďkovka, mladá cibuľka, pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak, mladá mrkva, listové šaláty a podobne,“ radí odborníčka.
Pozor na údené
Hoci údeniny nenosia nálepku zdravej potraviny, veľkonočný stôl si bez nich ťažko predstaviť. Nakoniec, po dlhotrvajúcom pôste sú žiadanou zmenou v jedálnom lístku i mäsité pochúťky. „Námietky voči údeninám z pohľadu zdravej výživy sú najmä pre vysoký obsah soli, živočíšnych (nasýtených) tukov, dusičnanov a dechtových látok vznikajúcich pri údení, ktoré patria ku karcinogénnym látkam. Ak sa ich nechceme na Veľkú noc vzdať, vhodné je vyberať si kvalitné netučné druhy vyrobené z čistej svaloviny, prípadne viditeľný tuk odstrániť,“ hovorí doc. Jurkovičová. Ich prípadnú konzumáciu by sme mali vyvážiť dostatkom zeleniny. „K mäsu sa ako príloha výborne hodí chren, najlepšie čerstvo nastrúhaný – je to nielen mimoriadne bohatý zdroj vitamínu C, ale aj viacerých minerálnych látok (vápnika, draslíka, horčíka, síry) a vlákniny,“ radí doc. Jurkovičová.
Nebojte sa vajíčok
Vajíčka boli vždy symbolom jari a nového života. Stali sa však aj strašiakom kvôli obsahu cholesterolu a riziku salmonelózy v prípade, ak sú zle skladované. Tieto negatíva vyvažuje ich mimoriadne vysoká výživová hodnota. „S výnimkou sacharidov a vitamínu C obsahujú vajcia všetky potrebné živiny – sú zdrojom plnohodnotných a dobre stráviteľných a využiteľných bielkovín, zdraviu prospešného tuku vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín a vaječného lecitínu, takmer všetkých vitamínov a širokej palety minerálnych látok a stopových prvkov,“ hovorí doc. Jurkovičová. Proti ich striedmej konzumácii nemožno namietať. Ak ich počas veľkonočných sviatkov skonzumujeme viac ako zvyčajne, dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín bohatých na vlákninu a rastlinné steroly účinne pomôžu nášmu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.
Varte na dobrých tukoch
Veľkonočné menu môžete ozdraviť aj správnou prípravou. „Či už pripravujete chlebíky pre šibačov, varíte, restujete alebo pečiete veľkonočného baránka, používajte namiesto živočíšnych tukov rastlinné tukové nátierky či margaríny. Znížite tak množstvo nasýtených mastných kyselín v prospech zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín v jedle,“ hovorí odborníčka. Výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín sú aj vlašské orechy, ľanové semená alebo ryby.
Utekajte nielen pred šibačmi
Bola by škoda prežiť sviatky iba v kuchyni za stolom. Nakoniec, aj zdravá strava organizmu prospeje len v kombinácii s pohybom. Na rozprúdenie metabolizmu po výdatnej hostine dobre padne jarná prechádzka. Využite voľné chvíle na aktívny oddych a máte väčšiu šancu, že sa vám tento rok žalúdočné alebo žlčníkové ťažkosti oblúkom vyhnú.