Zdravé dieťa – šťastie celej rodiny

Redakcia | 29. november 2017
Zdravé dieťa – šťastie celej rodiny

Po prvých skúsenostiach s tuhou stravou si niektoré mamičky myslia, že keď to naše batoľa už vie požmolkať rožok, tak by v tom roku či roku a pol mohlo spokojne prejsť na „dospelácku“ stravu. Pýtame sa - je to správne?

Dieťa má v každom veku špecifické výživové potreby. Rozhodne by rodičia nemali pristupovať k dieťaťu ako k „malému dospelému,“ ktorý môže zjesť všetko, len v menšej porcii.

Zloženie stravy v prvých troch života úzko súvisí s postupným zavádzaním nových potravín. Základom zostáva veku primeraná mliečna výživa, v prvom pol roku výhradné dojčenie, neskôr je voľba mliek pre batoľatá vhodnejšia, ako kravské mlieko.

Mliečne kaše či mlieka pre batoľatá Nutrilon* obsahujú látky pre dieťa potrebné (oligosacharidmi, a vhodným zložením omega-3 a omega-6 mastných kyselín, železo, vápnik, vitamíny), a pomáhajú budovať nielen správne stravovacie návyky ale aj podporovať odolnosť organizmu.

Okrem veku primeranej mliečnej výživy (330 – 500 ml denne) by mali batoľatá prijímať primerané množstvo pestrej stravy, najmä ovocie, zeleninu, chudé mäso, ryžu, zemiaky a ďalšie potraviny vo vhodnej úprave. Výživové potreby zabezpečujú zdravý vývoj, rast a odolnosť dieťaťa.

Rozhodne by mali zostať v stravovaní batoliat tabu – soľ, cukor, konzervačné látky. Dieťa si zaslúži svoje vlastné jedlo.

V kuchyni dvojnásobnej mamičky a olympijskej zlatej medailistky Nasti Kuzminovej platí, že zdravá strava je to najlepšie, čo môže byť na tanieri. „Naša Olívia si obľúbila mliečne ovocné smoothies, ktoré jej môžem kombinovať naozaj denne.

Vyskúšali sme smoothies, kde je základom batoľacie mlieko Nutrilon, kombinácia s banánom, mangom či lesným ovocím jej veľmi chutia. A viem, že táto kombinácia je to, čo pre zdravie potrebujeme.

Najobľúbenejšie je večerné mliečko, kde 150 ml Nutrilonu rozmixujem dohladka s polovicou banánu a lyžičkou medu.“

Na takejto maškrte si možno pochutia nielen Nastine, ale aj vaše deti.

*Nutrilon obsahuje vitamíny A, C a D prispievajúce k správnej funkcii imunitného systému. Výživa a ďalšie vplyvy pomáhajú ovplyvniť odolnosť vášho dieťaťa. Spôsob použitia a ďalšie informácie nájdete na obaloch. Potravina na osobitné výživové účely.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: