Užite si Bielu noc s deťmi

Redakcia | 28. september 2017
Užite si Bielu noc s deťmi

Zaujímavé podujatie pre celé rodiny už počas budúceho víkendu.

Aj vy sa už tešíte na Bielu noc, keď nočná Bratislava ožije nevídanými svetelnými inštaláciami a fantastickými dielami od výmyslu sveta?

Tá tohtoročná sa koná v sobotu 7. októbra a o tom, či ju môžu absolvovať aj rodičia batoliat, prípadne ktoré miesta sa budú páčiť vašim deťom a ich malým nôžkam, nám porozprávala riaditeľka festivalu a čerstvá mama Zuzana Pacáková.

Dobrý začiatok

Zuzka má doma len dvojmesačného syna Teodora, preto má informácie pre rodičov s čerstvým prírastkom z prvej ruky: „Tento rok máme najbohatší program so 65 zastávkami s dielami špičkových zahraničných a domácich umelcov.

Rodičom s menšími deťmi však odporúčam, aby uprednostnili interiér pred exteriérom a vybrali sa na prechádzku po vybraných dielach.

Najlepšie je začať pri budove Slovenského rozhlasu, ktorá sa po zotmení rozžiari farebnými svetlami. Obrovský megafón umiestnený pred budovou umožní na chvíľu vymeniť zaužívané roly –  rozhlas bude počúvať zvyčajne načúvajúce publikum.

Vizuálne prvky inštalácie sa budú meniť podľa výšky a tónu hlasu každého, kto pristúpi k megafónu a nechá svoj hlas zvučať.

Odtiaľ je len na skok na Námestie slobody, ktoré rozžiari dielo Globoscope prostredníctvom 270 svetelných gúľ.

Každý jednotlivý bod a pixel priestoru od kultovej fontány až po mestský park bude zlúčený do víriaceho zvukovo-svetelného pohybu a divákom ponúkne sureálnu prechádzku.“

Centrum mesta

Kto bude chcieť, prejde sa cez Obchodnú ulicu do centra mesta, kde je hneď niekoľko zastávok, ktoré sú blízko seba a zaujmú aj oko najmladšieho návštevníka.

„Veľmi sa teším, že aj tento rok k nám zavíta austrálska umelkyňa Amanda Parer, ktorá sa po veľkých žiariacich zajacoch predstaví dielom Fantastic Planet.

Skupina piatich gigantických postáv bude počas Bielej noci objavovať našu „fantastickú planétu”. Netreba sa báť, títo prieskumníci sú mierumilovní a po pristátí na Zemi sa veľmi radi fotia. Troch humanoidov nájdete na Hlavnom námestí, Hviezdoslavovom námestí a na budove Slovenského národného divadla,“ hovorí Zuzana Pacáková, ktorá však na Bielu noc kočík neberie.

Keďže jej Teo je malý a váži menej, než bežná aktovka školáka, bude ho mať uloženého v nosiči. Táto pomôcka určite mnohým uľahčí aj pohyb v takom priestore, akým je Medická záhrada.

Priamo medzi zeleň sa znesie Mesiac – monumentálne dielo Luka Jerrama. Britský sochár vytvoril vernú kópiu Mesiaca s priemerom sedem metrov.

Tvoria ho detailné zábery mesačného povrchu v mierke približne 1:500 000. Milovníci romantiky pri mesačnom svetle by túto fascinujúcu inštaláciu rozhodne mali vidieť.

Dunajská trasa

Trasu od Riverparku až po most Apollo bude lemovať množstvo svetelných a interaktívnych inštalácií. „Ide o veľkú plochu a predpokladám, že práve preto bude voľná a vhodná aj pre kočíky a menšie deti,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Biela noc Zuzana Pacáková.

„Slovenskí umelci s pomocou zvukových vibrácií a návštevníkov rozhýbu stojatú vodu v Riverparku. Animované svetelné objekty v štvrti Zuckermandel farebným a svetelným rytmom štvorcov vytvoria iluzórny priestor v Podhradí.

Pod Mostom SNP sa strhne nevšedná tanečná párty Erika Bartoša, ktorá odkazuje na voodoo bábky. Diváci si budú môcť nakresliť vlastnú bábku, ktorá sa následne pridá k premietanému tanečnému ošiaľu.

Nad mestom sa opäť bude vznášať žiariace UFO vrhajúce svetelné odlesky na nočný ruch. Na fasáde Slovenského národného múzea sa rozloží mapping Nano vjs.

Starý most rozžiari inštalácia Štruktúra, ktorá ho lúčmi svetla vychádzajúcimi z konštrukcie mosta opticky predĺži a zdynamizuje.

Braňo Bernár a Jakub Pišek pri Eurovei vytvoria interaktívnu Vlnku spájajúcu brehy Dunaja ako víziu budúcej lávky pre peších. Zväzok laserov nad riekou vytvorí kmitavé premostenie – lúče nad riekou budú reagovať na dotyk rúk.

Róbert Farkaš pripraví nad fontánou pri Eurovei svetelný objekt inšpirovaný trieskami. Na nábreží „vyrastie“ MrakoDrap, statická svetelná architektúra, ktorá zhmotní budúcu plánovanú stavbu,“ vyratúva niektoré z diel Zuzana.

Servis pre rodiny

Pokiaľ ste si všetky objekty nezapamätali, nezúfajte. Počas Bielej noci vám bude k dispozícii detailná mapa, na ktorej budú zaznačené odporúčané diela pre deti.

Pred samotnou akciou si budete môcť stiahnuť aj aplikáciu do mobilu. Pokiaľ máte záujem aj o interérové inštalácie, vedzte, že deti do 15 rokov majú vstup zdarma.

A nezabudnite nechať auto doma a nestresovať sa hľadaním parkovacieho miesta a prípadnými zápchami. V sobotu je totiž posilnená MHD a bude jazdiť až do 2.00 hod.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: