Sú pokrmy na vianočných trhoch bezpečné? Na TOTO si dajte pozor
foto: istockphoto.com
Nie raz sme z vianočných trhov prišli so žalúdočnými problémami. Ak patríte k radostným konzumentom dobrôt zo stánkov, na toto si dajte pozor.
Sú pokrmy na vianočných trhoch bezpečné?
Prinášame niekoľko tipov, ako môžete vyhodnotiť dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch s pokrmami a potravinami na vianočných trhoch:
- Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia (prikryté aspoň ochrannou fóliou).
- Pri príprave a manipulácii s nimi nesmú osobám, ktoré podávajú hotové pokrmy zákazníkom, chýbať jednorazové rukavice a pokrývka hlavy.
- Zákazník by mal pred kúpou pokrmu venovať pozornosť aj čistote pracovných dosiek či kuchynských pomôcok v stánkoch a čistote pracovného odevu zamestnancov.
- Všimnúť by si mal aj, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami.
- Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich zariadení.
Tieto jednoduché odporúčania možno brať ako „záchytné body“, vďaka ktorým sa cez výdajné okienko možno narýchlo presvedčiť, či pracovníci dodržiavajú základný hygienický štandard. Zjavné nedostatky dokáže na prvý pohľad rozpoznať už samotný zákazník.