Prečo každý rok oslavujeme Veľkú noc v iný dátum?

Redakcia | 31. marec 2024
Prečo každý rok oslavujeme Veľkú noc v iný dátum?

Viete, prečo je to tak?

Veľká noc je pohyblivý sviatok

Dátum Veľkej noci sa každý rok mení. V podstate môžeme povedať, že môžeme sviatky Veľkej noci sláviť v rámci relatívne širokého časového rozpätia - medzi 22. marcom a 25. aprílom. Prečo je to tak?

Veľkonočné VINŠE pre deti
Prečítajte si tiež:

Veľkonočné VINŠE pre deti

Pohyblivý dátum sviatku Veľkej noci je kombináciou lunárnych a solárnych kalendárnych cyklov. Dátum Veľkej noci je určený na základe pravidla, ktoré bolo stanovené stanoveného počas Prvého nicejského koncilu v roku 325, kde sa dohodlo, že Veľká noc bude slávená v prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Dôvodom bolo udržať sviatok v súlade s jarnou rovnodennosťou a židovským Pesachom, ktorý má tiež pohyblivý dátum v gregoriánskom kalendári.

Veľká noc je slávená v prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti

Toto pravidlo je dôvodom, prečo Veľká noc "skáče" medzi rôznymi dátumami z roka na rok. Kompromis medzi lunárnym (mesačným) a solárnym (slnečným) kalendárom je dôvodom, prečo nie je možné priradiť Veľkú noc k pevnému dátumu. Jarnej rovnodennosti, ktorá obyčajne pripadá na 20. alebo 21. marca, predchádza začiatok astronomickej jari na severnej pologuli. 

Veľká noc je úzko prepojená s prírodnými cyklami a kresťanskými tradíciami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: