Prečo je práve sklo bezpečným obalom pre naše zdravie?
S rastúcimi obavami z toho, ako môžu novšie obalové riešenia ovplyvniť naše vlastné zdravie a zdravie planéty, prichádza otázka, na aký obalový materiál sa môžeme spoľahnúť. Chceme mať istotu, že potraviny a nápoje vydržia čo najdlhšie, a že ich obal dokáže ochrániť pred mikroplastami a chemickým uvoľňovaním, ktoré by mohlo byť zdraviu škodlivé.
Odpovedá
Carolina Ripollés Àvila, Ph.D.
Ako si vysvetľujete, že sa spotrebitelia naďalej obracajú na sklo?
Okrem zníženia odpadu, vďaka stopercentnej recyklovateľnosti skla, je sklo tiež synonymom hygieny a zachovania chuti. Lepšie a dlhšie uchováva potraviny spolu s ich nutričnými vlastnosťami. Sklo je úplne inertné a vysoko hygienické. Inertnosť znamená, že do obalu nemôžu preniknúť žiadne vonkajšie prvky, takže je odolné voči oxidácii, CO2 a chemikáliám. Vďaka tomu je sklo skvelé pre skladovanie v špajzy alebo v chladničke. Naviac, vďaka priehľadnosti skla ľahko zbadáte, keď by sa jedlo začalo kaziť a pomáha tým obmedziť plytvanie potravinami.
Aké sú podľa vás hlavné výhody sklenených obalov z hľadiska bezpečnosti potravín?
Sklo je vyrobené z prírodných surovín a nepotrebuje žiadne ďalšie prísady, chemikálie alebo plastovú vrstvu, aby chránilo naše jedlo. Hlavnou výhodou skla z hľadiska bezpečnosti potravín je teda to, že sa žiadne chemické zvyšky neprenášajú do potravín ani nevstrebávajú do samotného obalu, čo zaručuje uchovanie produktu vo vnútri a tiež ich bezpečnosť.
Prečo stále viac ľudí hovorí o spojitosti obalu na potraviny a bezpečnosťou potravín?
V poslednej dobe sú chemické riziká spojené s balením pod drobnohľadom. Materiály prichádzajúce do styku s potravinami sú intenzívne skúmané, pretože chemikálie v nich prítomné môžu migrovať do našich potravín. Napríklad nový systematický prehľad publikovaný v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition (Geueke et al., 2022) dokazuje, že existuje 14 153 chemikálií, ktoré môžu prísť do priameho kontaktu s potravinami. Tie by mohli migrovať do obsahu obalov, a tým zvyšovať naše vystavenie týmto chemikáliám – a viac než dve tretiny boli nájdené v plastoch. Oproti tomu sklo a keramika bola označená ako najbezpečnejší variant pre potravinársky sektor, pretože detekovali najnižší počet chemikálií v súvislosti s nízkou chemickou zložitosťou týchto materiálov.
Existuje nejaké jedlo alebo nápoj, ktorý vyžaduje sklenený obal?
Pokiaľ zhodnotíme, ktorý obal môže byť odborníkmi i spotrebiteľmi pre určité typy výrobkov považovaný za najlepší, je to bezpochyby sklo. Príklad toho by boli kvasené nápoje, ako je víno alebo saké; destilované nápoje; všetky druhy konzerv; dokonca i produkty určené malým deťom, ako je detská výživa. Dôvodov je niekoľko, medzi nimi hygienické a bezpečnostné aspekty skla a tiež jeho vzťah ku kvalite výrobku.
Sklo sprevádza civilizáciu po generácie – myslíte si ako vedec, že sklo bude i naďalej obalom budúcnosti?
Dôležité bude správanie spotrebiteľov a ich povedomie o životnom prostredí a vlastnostiach jednotlivých obalových materiálov. Sklo bude podľa môjho názoru nepochybne i naďalej obalovým materiálom, ktorý je oceňovaný pre svoju vysokú kvalitu a bezpečnosť.