Popolcová streda: Pôst je pre telo prospešný

Redakcia | 6. marec 2019
Popolcová streda: Pôst je pre telo prospešný

Dnešným dňom sa končia fašiangy. Pre kresťanov sa začína pôstne obdobie, ktoré má korene aj v ľudovej tradícii. Len dnes sa tomu hovorí DETOXIKÁCIA.

Koniec fašiangového obdobia, ktoré bolo typické svojou hojnosťou a zábavou, bolo sprevádzané očistnými rituálmi. Ľudia sa stiahli opäť do seba a pôstom vyčistili nielen svoje telo, ale hlavne dušu. Tento zmysel pôstu pretrváva do dnes. 

Kresťania sa týmto očisťujúcim obdobím pripravujú na najväčší sviatok - Veľkú noc. Zriecť sa, ovládnuť, zamerať sa viac na myšlienky, ako potreby tela. Každý, kto si pôst vyskúšal čo i len jeden deň, vie, že hlava je pri odriekaní si čohokoľvek najdôležitejšia. 

Dnes sa často hovorí od detoxikácii organizmu.  Jarný detox je skvelou príležitosťou na reštart po zime. Telo zanesené ťažkou stravou, nedostatkom pohybu a prirodzených vitamínov je potrebné prebudiť. Nemusíte hneď bežať do lekárne a kupovať drahé, marketingovo podchytené detoxikačné balíčky. Stačí, ak si na začiatok doprajete jeden deň pôstu. 

Možno sa vám jeho účinky zapáčia a zaradíte si takýto "pôstny" deň do týždenného, alebo mesačného plánu. Uchopiť ho nielen ako prostriedok na vyčistenie tela, ale aj myšlienok. Možno budete prekvapení, aké emócie vo vás vyvolá nedostatok jedla a odriekanie. 

Ako na pôst? 

Návod a dobré rady nájdete v tomto článku.

  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: