Malý matematik: Objavte s deťmi zázraky matematiky

Kid Genius | 8. december 2023
Malý matematik: Objavte s deťmi zázraky matematiky
foto: Kid Genius

Počuli ste už o mentálnej aritmetike? Ide o metódu rozvoja intelektuálnych schopností detí, založenú na systéme rýchleho počítania.

Ľudský mozog je komplexný orgán

Ľudský mozog je komplexný orgán, ktorý nám umožňuje myslieť, pohybovať sa, cítiť, vidieť, počuť, ochutnávať a voňať. Ovláda naše telo, prijíma informácie, analyzuje informácie a ukladá naše spomienky. Ľavá hemisféra je dominantná pre logické, analytické a kritické myslenie. Pravá hemisféra je spontánna. Sídli v nej naša kreativita, emócie, pocity, intuícia.

Metóda mentálnej aritmetiky rozvíja mozog ako celok. Problém nášho vzdelávacieho systému je, že prepojenie ľavej a pravej hemisféry mozgu je nedostatočné, a vieme, že vytváranie synapsí u detí sa deje od narodenia do zhruba 15-tého roku života.

Práve škola mentálnej aritmetiky Kid Genius úspešne realizuje program, ktorý stimuluje mentálne schopnosti už od predškolského veku za pomoci guľôčkového počítadla (jap. Soroban). Deti sú pri počítaní nútené riešiť matematické operácie, čím sa učia postupnými krokmi riešiť vzniknuté situácie/prekážky. Táto metóda je vhodná pre deti od 5 do 12 rokov (odporúčaný vek pri nástupe, ale je to individuálne). 

Výhody mentálnej aritmetiky:

  • Vytváranie synapsií a prepojenie ľavej a pravej hemisfére mozgu
  • Zlepšenie motorických schopností detí 
  • Zlepšenie vizualizácie

         - zlepšenie pamäte, koncentrácie, kreativity, pozornosti

         - posilnenie sebadôvery

         - stimulácia analytických schopností

         - zlepšenie schopnosti učiť sa a pozorovať

  • Odzrkadľuje sa vo všetkých sférach života a učenia, pomáha aj pri iných predmetoch nielen matematike

Matematika pre najmenších

V Kid Genius nezabúdajú ani na tých najmenších. Osvedčeným prístupom k výučbe matematiky pre deti od 3 do 5 rokov je program Numicon. Ide o systém plochých tvarov s otvormi, pričom každý tvar predstavuje číslo od 1 do 10. Každé číslo má svoju vlastnú farbu. Ide o multisenzorický prístup k matematike využívajúci štruktúrovaný aparát navrhnutý tak, aby dieťa porozumelo číslam a vzťahom medzi nimi, ktoré sú nevyhnutné pre dosahovanie úspechov v matematike.

Celý december a január prebieha zápis. Tu si môžete stiahnuť nezáväznú prihlášku.

Aj vy máte chuť ísť si niečo vypočítať? 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: