ZNIŽUJTE teplotu ÚČINNE

Dagmar Baluchová | 3. jún 2020
znižovanie horúčky

V súvislosti s prebiehajúcou pandémiou sa šíril hoax, ktorý varoval ľudí pred užívaním liekov s účinnou zložkou ibuprofén.

Svetová zdravotnícka organizácia, americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv a Európska agentúra pre lieky prehlásili, že k tomuto tvrdeniu neexistujú presvedčivé vedecké dôkazy. Podobne zareagoval aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv SR. Sú teda lieky s účinnou látkou ibuprofén vhodné pre deti? Aké chyby robíme pri znižovaní teploty?

MUDr. Marta ŠpánikováOpýtali sme sa pediatričky MUDr. Marty Špánikovej

Pani doktorka, aké pravidlá platia pri znižovaní teploty u malých detí? 

Predpokladom správneho zhodnotenia horúčkového stavu u dieťaťa je správne meranie teploty. U detí do 1 roka meriame teplotu v konečníku, pričom odpočítame 0,5 až 0,7 °C. U starších detí meriame  teplotu po pazuchou. Zásadný rozdiel je v tom, či teplotu dostane novorodenec a  dieťa do 3 mesiacov alebo staršie dieťa. Novorodenci a deti do 3 mesiacov nemávajú teplotu a ak ju dostanú, treba čo najskôr vyhľadať lekára a pátrať po príčine. Môže to signalizovať závažné ochorenie. 

Po 3. mesiaci začíname očkovať a to môže byť sprevádzané zvýšením teploty.

To je vek, kedy by rodičia najneskôr mali byť informovaní o riešení teploty u dieťaťa. Ak je nameraná do 38 °C, nie je nutné podávať lieky, dieťa uložíme a podávame tekutiny, nenútime do jedla. Ak je vyššia, podávame ibuprofén alebo paracetamol.

Lieky nepodávame podľa veku, ale podľa hmotnosti dieťatka. Paracetamol 15 mg na 1 kg hmotnosti, dávku môžeme zopakovať o 6 hodín. Ibuprofén 7 mg na 1 kg hmotnosti, dávku možno tiež zopakovať o 6 hodín.  Pri teplote nad 39 °C ochladzujeme dieťa zábalmi alebo potierame vlhkou handričkou. 

Mnohí rodičia často tápu v aplikácii zábalov. Sú naozaj účinné pri znižovaní teploty? 

Sú fyzikálnym spôsobom znižovania telesnej teploty. Aplikujeme ich pri teplote nad 39 °C. Dieťatko zabalíme do chladnej plienky v oblasti hrudníka alebo i celé telo. Môžeme tiež potierať telo plienkou namočenou asi v 25 °C teplej vode. Pri aplikácii zábalu deti spočiatku plačú, ale o chvíľu sa im uľaví a často zaspia. Bola by som veľmi opatrná pri sprchovaní a kúpeli pri vysokej teplote. Pri nedodržaní správnej teploty či rýchlej aplikácii môže dôjsť ku kolapsu. Zábal či potieranie chladnou handričkou je oveľa šetrnejšie.

Žiadajú rodičia lieky pre svoje deti, hoci to nie je nutné?

Na začiatku mojej praxe často požadovali včasné nasadenie antibiotickej liečby, lebo predpokladali, že dieťa sa skôr vylieči. Bolo ťažké vysvetliť im, že na vírusové ochorenie, ktoré je u detí najčastejšie a opakuje sa, antibiotiká nie sú vhodné. Dnes je to skôr opačne, viem, že dieťatku musím ordinovať antibiotiká a rodičia nesúhlasia. V lekárňach aj cez sociálne siete je veľká ponuka liekov a výživových doplnkov, bohužiaľ, lekár často ani nevie, čo mamičky deťom dávajú a mnohé z toho môže byť pre deti až toxické.

Kedy je vhodné striedať sirupy s čapíkmi?

Nie je dôležitá forma, ale účinná látka. Ibuprofén aj paracetamol poznáme vo forme tabliet, sirupov a čapíkov. Nech ho podávame v akejkoľvek forme, musíme dodržať dávkovanie podľa hmotnosti, účinnej látky a jej množstva v určitom čase. Slovo „striedať“ pri zvládaní horúčky uvedenými liekmi a ich formami nie je vhodné. V zásade platí, že pri zistení horúčky nad 38 °C u dieťatka podáme jeden z liekov v príslušnej dávke a  forme, ktorú je dieťa schopné akceptovať, malé deti zväčša sirup či čapík, staršie aj tabletku. Deťom, ktoré zvyknú zvracať, podáme čapík, pri ochorení spojenom s hnačkou radšej sirup alebo tabletku. Ak sme začali paracetamolom, pokračujeme po 6 hodinách paracetamolom, ak teplota stúpla skôr, podávame ibuprofén. Je veľmi dôležité dodržať dávkovanie podľa hmotnosti dieťatka, nie podľa veku.

Spomínali sme hoax, ktorý dával do súvislosti ibuprofén s koronavírusom. Aký máte na to názor?

Ibuprofén je overený liek. Má svoje presné zloženie, známy spôsob účinku v organizme aj vylučovania. Žiadna dostupná literatúra nestanovila kontraindikáciu jeho podávania v prípade diagnózy Covid-19. Má obmedzené podávanie u pacientov s poruchou funkcie obličiek. Vždy sa držím vedomostí, ktoré o danom lieku mám a podľa toho ho indikujem. 

Sú teda sirupy a lieky s ibuprofénom vhodné aj pre malé deti? 

Vždy podávame liek s účinnou zložkou a určitým množstvom účinnej látky v danom objeme. Komerčný názov lieku môže byť rôzny, treba vedieť, aká je účinná látka. Ibuprofén a paracetamol sú dva celkom odlišné lieky svojím chemickým zložením aj spôsobom distribúcie a vylučovania v organizme. Ibuprofén sa vylučuje močom, paracetamol sa metabolizuje v pečeni. Áno, ibuprofén je vhodný pre deti, ale môže sa podávať deťom až po ukončenom 3. mesiaci. Oproti paracetamolu má ibuprofén protizápalový účinok.

NA TLMENIE BOLESTI A ZNIŽOVANIE HORÚČKY JE U DETÍ VHODNÝ NUROFEN, LIEK S PROTIZÁPALOVÝM A ANALGETICKÝM ÚČINKOM.
Nurofen pre deti a Nurofen pre deti 4 % pomaranč sú lieky na vnútorné použitie. Nurofen pre deti čapíky 60 mg a Nurofen pre deti čapíky 125 mg sú lieky na rektálne použitie. Obsahujú ibuprofén. Pozorne čítajte písomnú informáciu. Ďalšie informácie o tomto lieku získate na adrese: Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r. o., Atrium Flóra, Budova B, Vinohradská 2828/151, 130 00 Praha 3, Česká republika, Tel.: +420 227 110 141. Dátum vypracovania materiálu: Jún 2020.

PR článok

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: