Vyššia imunita vďaka prírode

Miroslava Miková | 23. september 2015

Chrípka, nachladnutie, únava a nedostatok energie robia problémy malým i veľkým. Ako sa proti nim vyzbrojiť?

Dni sú čoraz kratšie a chladnejšie. Pomaly si zvykáme na hmlisté a daždivé rána. Na zmeny počasia reaguje organizmus s nedostatočne vybudovaným imunitným systémom citlivo. Chrípka, nachladnutie, únava a nedostatok energie robia problémy malým i veľkým. Ako sa proti nim vyzbrojiť? Inšpirujte sa našimi jednoduchými návodmi a buďte spolu s celou rodinkou zdraví a spokojní!

Zázvor – pomocník pri chrípke a nachladnutí!

Jedným zo známych a ľahko dostupných prostriedkov na podporu imunity je zázvor, ktorý pochádza z oblastí juhovýchodnej Ázie. Postupom času sa udomácnil i u nás. Naše prababky a staré mamy ho s obľubou používali pri tráviacich ťažkostiach, plynatosti, reume, zápaloch, kašli a nachladnutiach. Zázvor disponuje schopnosťou zabrániť vzniku krvných zrazenín, pretože podporuje krvný obeh, čiže je vhodný napríklad pre užívateľky hormonálnej antikoncepcie. Odborné štúdie predstavujú zázvor ako prevenciu i liečebný prostriedok rakoviny vaječníkov. Ďumbier slúži k celkovému prečisteniu organizmu a podporuje činnosť nervovej sústavy.    

Ako vypestovať zázvor v pohodlí domova?

Stačí, ak si zaobstaráte koreň, ktorý má púčiky resp. očká, práve tie sú predpokladom vzniku novej rastliny. Na sadenie použijeme bežný substrát a kvetináč uložíme na teplé a slnečné miesto. Dôležitá je dostatočná zálievka. Rastlina dorastá do výšky 1 až 1,5 metra a okrem kuchynského využitia poslúži ako dekoratívna rastlina.

Ako pripraviť chutný zázvorový čaj, ktorý posilňuje imunitu?

Recept na prípravu zázvorového čaju je pomerne jednoduchý a účinky skvelé. Ďumbier zbavuje organizmus hlienov. Pomôže pri nádche, kašli, chrípke aj zimnici. Na prípravu litra čaju potrebujeme približne 10 gramov čerstvo nastrúhaného ďumbiera, ktorý spolu so škoricou a klinčekmi vložíme do vriacej vody. Varíme niekoľko minút. Čaj necháme mierne vychladnúť, precedíme a dochutíme citrónom a medom. Čaj pijeme vždy teplý!

Cesnak bojuje spoľahlivo proti baktériám a vírusom

Cesnak je vďačnou bylinou, bez ktorej si nevieme predstaviť mnoho jedál. Pôvodne bol neodmysliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne, dnes ho považujeme za rastlinu, ktorá sa v našich končinách dokonale udomácnila.

Cesnak je skvelým povzbudzujúcim prostriedkom pre imunitný systém, pretože disponuje dôležitými vitamínmi A, C a skupiny B. Je bojovníkom proti kašľu, nádche, chrípke a celému radu ochorení dýchacieho aparátu. Skutočnosť, že je pokladom pre ľudí s vysokým krvným tlakom a rozličnými zápalmi, netreba pripomínať. Jeho účinky možno zhrnúť do troch pojmov – protizápalové, antivírusové a protiplesňové.

Tipy pre využitie cesnaku

Cesnak sa pri varení uplatňuje pomerne jednoducho. Je stvorený na použitie do polievok, omáčok i na prípravu mies. Nadrobno nasekaný spolu s olivovým olejom je skvelým dochucovadlom zeleninových šalátov, rozdrvený je chutnou súčasťou chrumkavých hrianok.

Hoci odborníci odporúčajú cesnak konzumovať do hodiny po očistení a nakrájaní, pretože neskôr stráca svoju výživovú hodnotu, naše staré mamy s obľubou pripravovali cesnakovo-citrónovú vitamínovú bombu, ktorú užívali počas dlhých zimných mesiacov. Považovali ju za prostriedok, ktorý organizmus očistí a posilní imunitný systém. Na prípravu potrebujeme 3 veľké citróny (ideálne v BIO kvalite), približne 15 strúčikov cesnaku (od babičky) a 0,5 litra vody. Príprava je jednoduchá. Dôkladne umyté citróny a očistený cesnak nakrájame, následne rozmixujeme a dáme do vody. Hneď ako zmes zovrie, odložíme ju bokom. Po vychladnutí precedíme, nalejeme do fľaše a skladujeme v chladničke. Každé ráno užívame dve polievkové lyžice nalačno.

Ďalšie tipy pre posilnenie imunity celej rodiny

V posledných rokoch sa do popredia opäť dostáva včelí med, ktorý je zdrojom cenných látok. Pravý med má podľa viacerých vedeckých štúdií schopnosť chrániť pred nástrahami chladného a daždivého počasia. Pre deti je dostačujúce množstvo v podobe jednej polievkovej lyžice denne, u dospelých je táto dávka vyššia. Ak nechcete nechať nič na náhodu, kombinujte med spolu s citrónom, prípadne cesnakom.

Prostriedkami pre posilnenie imunity sú aj koreniny ako kurkuma, oregano, škorica a klinček. Z radu liečivých rastlín sa v prevencii a najmä k liečbe vírusov odporúčajú baza, rebríček lekársky, lipa a mäta prieporná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: