Preventívne vyšetrenie bedrových kĺbov

MUDr. Martin Gregora | 13. máj 2015
Preventívne vyšetrenie bedrových kĺbov

Ako a kedy sa robí vyšetrenie bedrových kĺbov? Kedy a ako baliť „naširoko“?

V pôrodnici je dnes už zvykom dávať dieťatku papierové plienky od prvého dňa. Naše mamy nás ešte balili „naširoko“, ale nám teraz radia úplne niečo iné. Ako rozlúsknuť tento rébus? A na čo je to všetko vlastne dobré? Začneme pekne po poriadku.

Sú jednorazové plienky pre bábätko vhodné?

Jednorazové plienky mamičkám šetria čas, počas ktorého sa môžu venovať dieťatku namiesto toho, aby trávili hodiny praním, vyváraním a žehlením látkových plienok. Pre dieťatko sú vhodné z dôvodu, že lepšie sajú, povrch zadočka zostáva suchý.

Kvalitné plienky sú zároveň aj dostatočne vzdušné a obopínajú stehienka dieťatka tak, aby ho chránili pred pretekaním, ale zároveň nebránili pohybu dieťaťa a neuzavreli nepriepustne kožu, čo by mohlo viesť k rozvoju kožných plesňových ochorení.

Avšak práve z dôvodu možných kožných alergií sa dnes stále viac a viac mamičiek prikláňa opäť na stranu látkových plienok. Ich používanie si síce vyžaduje o čosi väčšiu starostlivosť, ale ušetríte ich kúpou nemalé peniaze, a najmä životné prostredie. Látkové plienky sa vyrábajú z prírodných materiálov, ktoré sú šetrné k citlivej detskej pokožke. 

Voľba plienok je na vás a na vašom dieťatku. Závisí od toho, čo vám bude obom vyhovovať.

Vyšetrenie bedrových kĺbikov

Každý novorodenec  podlieha povinným preventívnym vyšetreniam. Jedným zo zákona daných vyšetrení je aj preverenie (ne)správneho postavenia bedrových kĺbov. V stredoeurópskej oblasti je relatívne vyšší výskyt diagnózy DDH (vývojová dysplázia bedrových kĺbov).

Znamená to, že sa rodí významné percento detí s nedostatočne vyvinutými  bedrovými kĺbmi, či nesprávnym postavením kĺbovej hlavice voči kĺbovej jamke. Výsledkom sú nestabilné, alebo čiastočne či úplne vrodené vykĺbené bedrá.

Pre ďalší vývoj je potom veľmi dôležité skoré odhalenie takýchto javov. Keď sa venuje týmto problémom dostatočná pozornosť, vhodná liečba a starostlivosť môže zabrániť neskorším poškodeniam a poruchám hybnosti kĺbov, ktoré môžu vyústiť až do artrózy v mladom veku.

Ako a kedy sa robí vyšetrenie bedrových kĺbov?

Vyšetrenie novorodencov a dojčiat sa robí tzv. trojitým sitom. Základnou metódou je vyšetrenie pohyblivosti a stability kĺbu. Lekár vykonáva špeciálne pohyby nožičkami dieťatka a hodnotí odpor a pružnosť kĺbu.

Postihnutý kĺb sa pri pohybe správa inak ako kĺb zdravý. Za normálnych okolností sú pohyby kĺbov na obidvoch stranách plynulé a prirodzené a majú zvyčajný rozsah. Vykonaním cvikov môže lekár nájsť odchýlku. Toto vyšetrenie prebehne spravidla ešte v pôrodnici, nasleduje kontrola medzi 2. – 3. týždňom veku dieťaťa.

Dieťa má tiež v tejto dobe vyšetrené bedrá ultrazvukom. Nasledujú minimálne ešte dve kontroly, a to v 6. týždni a v 3. mesiaci. Našu generáciu paušálne vyšetrovali v treťom až štvrtom mesiaci života röntgenom. Ultrazvuk je oveľa šetrnejšia metóda a nutnosť röntgenovania bedier až na výnimky úplne nahradzuje. Nezaťažuje vyvíjajúci sa organizmus RTG žiarením a dá sa použiť skoro po narodení.

 

Kedy a ako baliť „naširoko“?

V prípade zlého postavenia bedrového kĺbu alebo podozreniu na to, predovšetkým vtedy, pokiaľ sa v rodine vyskytovala vrodená chyba bedrového kĺbu, odporúča ortopéd alebo aj pediater baliť dieťa naširoko, to znamená poskladať dve látkové plienky na tretiny, potom na polovicu tak, aby vznikol látkový pruh široký 15 – 20 cm, ktorý sa vloží do plienkových nohavičiek (poštolkove nohavičky) už na papierovú plienku. Záleží potom na ďalších vyšetreniach a na zistenom vývoji bedrových kĺbov, či budete ďalej baliť dieťatko naširoko, alebo či už takéto opatrenie nebude potrebné. Oznámi vám to ortopéd pri kontrolných vyšetreniach, riaďte sa jeho radami!

 

Prečítajte si: Musia sa bábätka baliť „naširoko“ alebo nemusia

Ak zistí lekár – špecialista pri vyšetrení niektorý príznak nesprávneho vývoja bedrových kĺbov, určí ďalší postup liečby. Dieťa je sledované častejšie, v pravidelných intervaloch klinicky aj ultrazvukom, pri niektorých chybách sa berie do úvahy aj röntgenologické vyšetrenie. Medzi ďalšie pomôcky napomáhajúce správnemu vývoju bedrových kĺbov, ktoré vám môže ortopéd naordinovať, patria okrem iného remienky alebo špeciálna perinka. Dieťa je potom sledované dlhšie, minimálne do 6. až 9. mesiaca. V prípade nejasností sa výnimočne vykonáva aj CT vyšetrenie, ktoré však predstavuje niekoľkonásobne väčšiu röntgenovú záťaž ako bežný RTG snímok.

Keď je to vážnejšie
Medzi vážnejšie vrodené chyby bedrových kĺbov patrí subluxácia a luxácia. Subluxácia je postavenie kĺbovej hlavičky na okraji jamky, na ktorú sa tlačí a tým sa deformuje a následne bolí. Pod luxáciou rozumieme úplnú stratu kontaktu hlavičky kĺbu s jamkou. Tieto stavy sú väčšinou súčasťou vrodených chýb a syndrómov. V týchto prípadoch sa zisťuje, či sa dá hlavička stehennej kosti reponovať do jamky a v takomto postavení zafixovať. U malých detí s ľahkými dyspláziami predpisuje ortopéd za týmto účelom zmienené špeciálne pomôcky: napríklad „Frejkovu perinku“ čo sú vlastne vystužené nohavičky na popruhoch, či „Pavlíkove remence“, čo sú popruhy, do ktorých sa uchytia nožičky a kolienka tak, aby boli ohnuté, ale pohyblivé. Sú veľmi dobrou pomôckou, pretože zahrňujú aj dynamickú časť liečby a pomáhajú hlavičke kĺbu formovať jamku. Používajú sa pod týmto názvom po celom svete a je to vynález českého ortopéda.

Keď sú bedrové kĺby nestabilné, alebo pretrváva chybné postavenie, pokúša sa ortopéd v nemocničných podmienkach väzivá uvoľniť, dostať hlavičku na správne miesto, čiže robí tzv. over head trakciou a toto postavenie fixuje sadrovou obojstrannou dlahou. Pohľad na túto liečbu spočiatku vyvoláva u matiek obavy, ale deti ho dobre znášajú a je to posledný pokus pred operáciou. Tu je potrebné povedať, že ide o pomerne náročný operačný výkon, nielen technicky, ale aj z hľadiska zásahu do organizmu. Ale pokiaľ ide o tento prípad, je to jediná možná cesta, ktorou je možné predísť neskorším ťažkým následkom tohto ochorenia. Pokiaľ ide o závažnú diagnózu, ktorá môže viesť k invalidite, je potrebné  venovať jej primeranú pozornosť zo strany neonatológa, pediatra a ortopéda. Ale najmä to vyžaduje dobrú spoluprácu a pochopenie zo strany rodičov. A k tomu by mal prispieť aj tento článok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: