Škôlkari: prečo by mali poobede spávať?

Redakcia | 9. apríl 2017
Škôlkari: prečo by mali poobede spávať?

Nedávna štúdia hovorí, že áno – poobedný šlofíček totiž u detí podporuje zapamätávanie si novo naučených poznatkov.

Spánok a učenie sa: ako spolu súvisia?

Americkí výskumníci počas niekoľkodňového programu učili doobeda 3 až 5-ročných škôlkarov jednoduchú počítačovú hru, v rámci ktorej si mali zapamätať niekoľko obrázkov.

Poobede si časť detí išla asi na hodinu zdriemnuť, zatiaľ čo ostatné spánok vynechali. Neskôr, po čase určenom na spánok, vedci testovali, čo všetko si z dopoludňajšieho učiva deti zapamätali. Na druhý deň sa po doobednom učení spáči i nespáči vymenili a následne sa zopakoval test pamäti. Aký bol výsledok?

Prečítajte si: Prečo sú škôlkari tak často chorí?

Spánok pozitívne vplýva na zapamätávanie si

Ak deti poobede spali, zapamätali si v priemere 75 % nových poznatkov. Nespiace deti si pamätali v priemere až o 10 % menej. Skóre bolo rovnaké aj na druhý deň ráno, takže rozdiel v zapamätávaní si nesúvisel s roztržitosťou nevyspatých detí a situáciu nezlepšil ani kvalitný nočný spánok.

Radí doktorka: stravovanie škôlkarov a školákov: Ako by malo vyzerať?

Doprajme teda našim deťom poobedný spánok. A ak ste práve po obede a okolnosti vám to umožňujú, doprajte si ho aj vy. Nepotrebujete žiaden vedecký dôkaz, aby ste vedeli, že to bude mať blahodarný účinok.

Škôlkari: kedy majú ísť večer do postele?

Kurdziel, L., Duclos, K., Spencer, R.M.C., 2013 , Sleep spindles in midday naps enhance learning in preschool children, PNAS.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: