Pomóóc, začínajú sa prázdniny! Dobré rady pre rodičov

Marika Koscelníková | 29. jún 2018
Pomóóc, začínajú sa prázdniny! Dobré rady pre rodičov

Aj vy sa týchto dlhých horúcich dní trošku obávate? Dovolenka, tábory, babičky, tetušky...vykryť celé leto býva niekedy náročné.

Nebojte sa prázdnin

Pre rodičov školopovinných detí sú prázdniny najmä o logistike. Zabezpečiť deckám program či opatrovateľku (celá rodina pomáha), variť pravidelne (pretože už sa nemôžeme vyhovoriť na "teplú" stravu v školskej jedálni) a nezabudnúť občas prvákovi pripomenúť abecedu.

Dva celé mesiace si môže deti užívať slobodu. Dva celé mesiace sa môžete z leta tešiť s nimi, alebo už od prvého prázdninového dňa upadnúť do stavu: čo len budem robiť?

Ako si užiť prázdniny:

1. Nepokazte im hneď začiatok prázdnin krikom a trestami za vysvedčenie, ktoré nedopadlo podľa Vašich predstáv. Toto sa nerobí. Vysvedčenie je síce dôležitý dokument, ale o jeho obsahu ste predsa boli informovaní skôr, takže síce čierne na bielom viac bolí, ale nedramatizujte.

Skúste prijať trojku, keď viete, že dieťa to lepšie tento rok nedalo. 

2. Nechajte ich oddýchnuť si od školy, krúžkov, povinností. Minimálne týždeň ničnerobenia im neublíži. nech vyspávajú, jedia, hrajú sa, robia čo chcú.

3. Spoločnú dovolenku si užite s nadhľadom. Nechcite všetko vidieť, všade byť. Spomaľte, zostaňte trošku lenivší ako inokedy a oddýchnite si.

4. Prázdniny u starkých nech sú bez vášho dlhého zoznamu - toto áno, toto nie a bez každodenných telefonátov. U babky sú iné pravidlá a vy ich rešpektujte.

5. Trávte s deťmi čas. Na výlete, na prechádzke, grilovačke, kúpalisku, na chate...nikdy na Vás nemajú toľko času ako počas prázdnin. Teraz sú tu, ešte sú pri Vás, tak si to skúste užiť. O chvíľu zabalia batohy a celé leto ich neuvidíme...

Sú pred nami dva mesiace leta a plného domu detí. Tešíte sa? My áno! čas beží tak rýchlo, že na tieto letá s unudenými deckami budeme s láskou spomínať....

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: