KARNEVALOVÉ masky: Tieto si pripravíte doma za pár eur

Martina Pašková | 11. február 2020
KARNEVALOVÉ masky: Tieto si pripravíte doma za pár eur

Fašiangy sú obdobím osláv, karnevalov a zábavy. Začínajú sviatkom Troch kráľov (6. januára) a končia sa Popolcovou stredou. Tá pripadá tento rok na 26. februára. Školy, škôlky ale i mnohé obce a mestá organizujú pre deti fašiangové sprievody či karnevaly. Účasť na nich a príprava originálnej masky nemusí byť vôbec drahou záležitosťou. Inšpirujte sa!

Stačí, ak zapojíte svoju fantáziu, otvoríte skriňu a stavíte na šikovnosť. Nechajte pri tvorbe priestor aj deťom. Spoločne sa zabavíte a výsledok môže byť ohromujúci.

1. Maska Víly

Na tento kostým nemusíte naozaj nič kupovať. Takmer každé dievčatko má doma tutu sukňu. Stačí k nej obliecť jednofarebné tričko a pančušky v rovnakej farbe. Aby bol kostým komplet, dorobte „čarovaciu“ paličku. Postačí vám na to farebný papier a špajľa. Pre maximálnu dokonalosť dokúpite už iba krídla. Alebo ich z farebného papiera vyrobte sami. Budete potrebovať farebný papier, nožnice, lepidlo, výkres na podlepenie a tenkú gumičku na prichytenie cez ramená.

maska na karneval princezna

2. Maska Princezná

Z kostýmu víly urobíte jednoduchou obmenou model princeznej. Stačí, ak k uvedenému outfitu namiesto čarovnej paličky vyrobíte pre malú slečnu korunku. Alebo vytiahnete zo skrine dlhé šaty.

3. Maska Folklórna tanečnica

Pre menšie i väčšie slečny. Pretože dnes sa opäť do módy vracajú prvky folklóru, nájdete určite doma alebo u kamarátky blúzku, tričko či košeľu s takýmto vzorom. Stačí doplniť jednofarebnou sukničkou a štýlovou čelenkou z kvetov, ktorú má doma tiež takmer každá dievčinka. A kostým je na svete!

4. Maska Superman

Chlapci majú radi postavy s nadprirodzenými vlastnosťami. Preto určite ocenia tento jednoduchý, ale efektný kostým Supermana. Na jeho prípravu vám bude stačiť jednofarebné tričko v modrej farbe, na ktoré môžete farbami na textil nakresliť veľké „S“. Na plášť použite kus červenej látky. Určite ju nájdete doma v skrini, alebo za pár eur kúpite v metrážnom textile. Kreatívne bude pôsobiť maska na tvár, vyrobená z papiera alebo z látky.

Mama tvorí: Masky na karneval
Prečítajte si tiež:

Mama tvorí: Masky na karneval

5. Maska Šašo

Veľmi obľúbený pre menšie deti, rovnako pre chlapcov i dievčatá, je kostým šaša. Jediné, čo budete potrebovať kúpiť, je farebná parochňa. Ostatné hravo vyskladáte zo šatníka. Použite rôzne oblečenie najžiarivejších farieb. Pásikavé ponožky, farebné legíny alebo tepláky, farebné tričká. Nezabudnite na červený nos, ktorý ľahko vyrobíte z mäkkej loptičky. 

maska na karneval saso

Aby bolo všetko dokonalé ešte fary na tvár

Punc originality dodá každému kostýmu farba na tvár. Dnes ich kúpite naozaj v každom papiernictve či supermarkete. Základné a najjednoduchšie, pričom prácu s nimi zvládne každá mamina, sú pastelkové. Používajú sa klasicky ako obyčajné pastelky. Zvyčajne sú dostupné v základných farbách, s ktorými si pri dotváraní kostýmu úplne vystačíte. 

Pre dokonalejší efekt siahnite po vodou riediteľných farbách, predávaných v téglikoch. K nichm budete ešte potrebovať hubky na nanášanie a štetce na dokresľovanie. Tieto farby sú dermatologicky testované a nemali by na pokožke spôsobovať žiadnu alergickú reakciu. Ľahko sa zmyjú mydlom a vodou. Sú však oveľa efektívnejšie a ak viete dobre kresliť, vaše dielo bude prostredníctvom nich naozaj dokonalé.

maska na karneval malovanie na tvar

Ako farby nanášať na detskú tváričku?

Začnite nakvapkaním niekoľkých kvapiek vody do téglika s farbou. Pomocou hubky jemne rozmiešajte. Hubka nesmie byť príliš mokrá, konzistenciu najskôr vyskúšajte na svojej ruke. Výsledný efekt podčiarknite použitím rôznych lesklých glitrových farieb. Množstvo inšpirácií a obrázkov nájdete na internete. Ku kostýmu, ktorý pre svoje dieťa pripravujete, však vždy zvoľte taký motív na tvár, ktorý so zvyškom kostýmu súvisí. 

Najdôležitejšie je, aby boli malý šašo, pirát, či princezná alebo baletka spokojní... 

Pár dobrých nápadov na karnevalové masky nájdete aj TU:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: