Čierny kašeľ: Najohrozenejšou skupinou sú malé deti

UVZSR | 13. marec 2024
Čierny kašeľ: Najohrozenejšou skupinou sú malé deti

V posledných mesiacoch viaceré európske krajiny hlásili nárast počtu prípadov čierneho kašľa. Najviac sú postihnuté vekové skupiny detí a mladších dospievajúcich, vrátane dojčiat a malých detí, ktoré nedosiahli vek na to, aby boli kompletne očkované.

Nárast počtu prípadov čierneho kašľa v Európe a na Slovensku

Susedná Česká republika upozorňuje, že od začiatku roku 2024 do 3. marca 2024 bolo v krajine hlásených už 1 666 prípadov čierneho kašľa. Počet prípadov čierneho kašľa v krajine týždenne stúpa. Znepokojujúce sú predovšetkým infekcie u detí do jedného roku života.

Podobnú situáciu hlásia aj ďalšie európske krajiny ako Dánsko, Chorvátsko či Belgicko. Podľa dostupných údajov sú najviac postihnuté vekové skupiny detí a mladších dospievajúcich, vrátane dojčiat a malých detí, ktoré nedosiahli vek na to, aby boli kompletne očkované. 

V Slovenskej republike bolo od začiatku roka 2024 hlásených spolu 123 prípadov ochorenia na čierny kašeľ.  Výskyt čierneho kašľa bol zaznamenaný v každej vekovej skupine, s najvyššou vekovošpecifickou chorobnosťou u 0-ročných detí a zároveň bol hlásený aj z každého kraja SR.

Čierny kašeľ

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie postihujúce dýchacie cesty a spôsobuje vážne záchvaty kašľa. Patrí k najzávažnejším ochoreniam detského veku. Pôvodcom ochorenia je baktéria Bordetella pertussis (ext. zdroj wiki). Nákaza sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou.

  • V prvom štádiu prebieha čierny kašeľ pod obrazom prechladnutia (mierne zvýšená teplota, únava, nechutenstvo, nádcha, kýchanie, mierny, neproduktívny a občasný kašeľ).
  • Pre druhé štádium sú typické nočné záchvaty suchého, dráždivého kašľa trvajúci minimálne dva týždne, ale môže trvať aj dva mesiace.

U detí do jedného roka má čierny kašeľ dramatický priebeh

Malé deti majú záchvaty kašľa náhle, často hlavne v noci, pri kašli sčervenejú až zmodrejú a dusia sa. Pre záchvaty kašľa je typické štekavé nadýchnutie a následne krátke viacnásobné kašľanie. Tretie štádium je štádium uzdravovania, tzv. rekonvalescencie – záchvaty kašľa ustupujú v priebehu niekoľkých týždňov.

Pri pretrvávajúcom kašli (približne 3 týždne) je potrebné v rámci laboratórnej diagnostiky zvážiť cielené vyšetrenie na čierny kašeľ a následne včas zahájiť adekvátnu liečbu chorého. V riziku ťažkého priebehu čierneho kašľa sú predovšetkým neočkované, resp. nekompletne očkované deti v prvom roku života. U nich má ochorenie často závažný priebeh s ohrozením života. Najčastejšími komplikáciami sú zápal pľúc a zápal mozgu.

Pôvodcom nákazy je baktéria Bordetella pertussis

ktorá neprežíva dlho vo vonkajšom prostredí. Potrebuje mať svojho nositeľa – človeka. Ochorenie sa šíri typickou kvapôčkovou nákazou. Čierny kašeľ má inkubačný čas 6 – 20 dní. Kto sa stretne s človekom chorým na čierny kašeľ, má až 80 % šancu, že sám ochorie, pokiaľ nemá dostatočnú imunitu. Ochranné protilátky po očkovaní, ako aj po prekonaní prirodzenej infekcie po čase ubúdajú, a tak sa postupom času stráca imunita voči tomuto ochoreniu.

Čierny kašeľ: Najohrozenejšou skupinou sú malé deti

Najúčinnejším prostriedkom v prevencii čierneho kašľa je očkovanie

Očkovanie proti čiernemu kašľu je v Slovenskej republike dlhodobo zaradené do povinného pravidelného očkovania detí a očkovacia látka je plne hradená z verejného zdravotného poistenia. Na ochranu detí v prvom roku života sa odporúča aj očkovanie tehotných žien. Materské protilátky chránia dieťa po narodení do obdobia, kým bude očkované. Očkovanie je prínosom pre jednotlivca, má však význam z hľadiska vytvárania kolektívnej ochrany, kedy sa vďaka vysokej zaočkovanosti a dosiahnutiu potrebnej hladiny protilátok ochorenie v populácii nešíri, resp. je zaznamenaný znížený výskyt ochorenia. 

Aktuálne platný očkovací kalendár si môžete pozrieť TU. 

Medzi nešpecifické spôsoby prevencie ochorenia na čierny kašeľ patria: vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami, vyhýbanie sa preľudneným nevetraným priestorom, časté umývanie rúk,  časté vetranie a v prípade ochorenia používanie jednorazových vreckoviek.

Zdroj: UVZSR

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: