Aby našich najmenších slniečko nebolelo

Redakcia | 23. jún 2020
Stadival

Slnko, voda a hra vonku...

Ideálny obrázok leta pre našich najmenších. Pri letných radovánkach treba ale aj doma stále myslieť na ochranu ich tela pred slnkom.  

U detí so slniečkom opatrnejšie... 

Detská pokožka je oveľa citlivejšia ako koža dospelých a ľahko sa spáli. Na rozdiel od dospelých je veľmi tenká, obsahuje menej pigmentov a nemá ešte úplne vyvinuté mechanizmy ochrany a regenerácie. Preto by bábätká a deti do troch rokov nemali byť vôbec vystavované priamemu slnečnému žiareniu a pri pobyte vonku ich treba chrániť nielen vhodným oblečením, vrátane pokrývky hlavy, ale aj účinnými prostriedkami slnečnej ochrany. 

Kam nechodí slnko, tam chodí lekár...

Aj deti však potrebujú slnko, najmä kvôli tvorbe vitamínu D, ktorý sa v koži tvorí práve pôsobením slnečného žiarenia. „Zoznam pozitívnych účinkov slnečného žiarenia na naše telo je dlhý. Slnečné lúče ničia baktérie, urýchľujú hojenie otvorených rán.
Vďaka ich pôsobeniu sa vytvára vitamín D, ktorý je dôležitý nielen pre zdravie kostí. Vo vyrátavaní benefitov slnečných lúčov by sme mohli pokračovať ďalej,“ konštatuje všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová.     

... ale kam chodí príliš veľa slnka, tam musí tiež chodiť lekár...

Ľudská koža má však schopnosť pamätať si a aj prehrešky leta sa na koži v detskom veku môžu podpísať na zdraví dieťaťa v budúcnosti. Podľa doktorky Bendovej môže slnečné žiarenie na koži vyvolať množstvo nežiaducich reakcií.

„Napríklad akútnu solárnu dermatitídu – teda popálenie, ktoré sa prejavuje začervenaním a pálením pokožky, v závažnejších prípadoch až vytvorením pľuzgierov a opuchov. Dlhodobé pôsobenie UV žiarenia vyvoláva aj chronické zmeny na koži – starnutie pokožky, nepravidelnosti v pigmentácii kože, vznik suchej kože, vrások, ale aj nezhubných a niekedy aj zhubných novotvarov.

Nadmerné UV žiarenie narúša imunitné reakcie organizmu a preukázateľne spôsobuje aj rakovinu kože. Vo vzťahu nášho tela a slniečka je teda potrebné nájsť tú správnu mieru rovnováhy. Jej základ spočíva v kombinácii správneho režimu pobytu na slnku a vhodnom výbere ochranných prostriedkov.“ 

Nadmerné vystavovanie UV žiareniu a spálenie v detstve môže teda spôsobiť chronické zdravotné problémy dieťaťa vo vyššom veku. Poškodeniu pokožky dieťaťa možno do veľkej miery predísť obmedzením pobytu na slnku a používaním účinnej slnečnej ochrany.  

Ladival

Viete, že? 

  • Aj keď má detská koža rovnaký počet vrstiev ako koža dospelých, je päťkrát slabšia?
  • Na intenzívnom poludňajšom slnku reaguje detská koža spálením už približne po piatich minútach? 

Ako v lete chrániť pokožku našich detí? 

Okrem známych režimových opatrení, akými sú vyhýbanie sa slnku, chráneniu pokožky vhodnými odevmi a prikrývkou hlavy je dôležitá voľba kvalitnej a dôkladnej ochrany proti slnku. 

Podľa MUDR. Jany Bendovej je pri výbere vhodnej „slnečnej kozmetiky“ dôležité čítať zloženie prípravkov, ktoré kupujeme. Nielen preto, že ich aplikujeme priamo na kožu, ale aj preto, že sa v nich kvôli silnej ochrane pred slnkom nachádzajú chemikálie, ktoré môžu byť pre náš organizmus viac škodlivé ako samotné UV žiarenie. 

Najúčinnejšie prípravky sú také, ktoré poskytujú trojitú ochranu pred slnkom, teda chránia pokožku proti ultrafialovým žiarením A a B (UV-A a UV-B), ale aj proti IR-A, teda  infračervenému žiareniu A. Špeciálny komplex ochrany pred infračerveným žiarením typu A obsahujú všetky prípravky Ladival®. Vďaka tomu bola prvou značkou v Európe, ktorá poskytuje trojnásobnú ochranu pred slnečným žiarením.   

Ladival® - pre celú rodinu 

Zásada menej je niekedy viac, ktorou sa riadi už 35 rokov Ladival® zabezpečuje, že dané prípravky  neobsahujú vonné látky, konzervačné látky, parfumy, farbivá ani chemické emulgátory (tzv.PEG). 

Aj preto sú vhodné na využívanie pre jemnú a detskú citlivú pokožku. Zárukou kvality prípravkov je farmakologický výskum, prísne dermatologické testovanie, ale aj opakované úspechy v nezávislých spotrebiteľských testoch. Známkou spoľahlivosti prípravkov je aj fakt, že ich ponúkajú výhradne lekárne.  

Ladival

Prednosťou ponuky novej generácie slnečnej ochrany je možnosť výberu pre celú rodinu zo širokej a komplexnej línie produktov pred aj po opaľovaní, výber ochranného faktoru SPF v škále 10 – 50 +, pre špecifické typy pleti, rovnako ako aj pre rôzne účely (napr. pre relaxačné slnenie, šport, pohyb v meste, či pod make-up). 

Okrem vynikajúcich kozmetických vlastností je nezanedbateľnou prednosťou všetkých prípravkov Ladival® fakt, že sú odolné vode a príjemne sa aplikujú, nemastia, ľahko sa vstrebávajú a pokožka po nich zostáva jemná a hebká, čo ocenia najmä mamičky malých detí.  

A ak vediete deti od detstva k láske k prírode, práve touto voľbou slnečnej ochrany sa stanete aj eco- friendly. Prípravky totiž neobsahujú žiadne mikroplasty a v súlade s tzv. Havajským zákonom 

na ochranu morských živočíchov (Hawaii reef law) z roku 2018, ktorý vstúpi do platnosti v roku 2021,   nespôsobujú poškodzovanie koralov a morskej flóry. Aj keď sa síce tento rok nevyberieme s deťmi 

na miesta života koralov, zvyšky opaľovacích krémov končia aj vo vode našich jazier, kúpalísk, či prírodných nádrží. Môžeme teda prebehnúť účinnosť zákona a prispieť k tomu, aby aj tieto plochy naším výberom eco-friendly opaľovacieho prostriedku u nás doma zostali ekologicky čisté.   

Ako na to? 

Tu je zopár dôležitých rád ako nanášať slnečnú kozmetiku na detskú kožu: 

  • Pri deťoch voľte prípravky s vysokým ochranným faktorom.
  • Opaľovací prípravok nanášajte na kožu dieťaťa v hojnom množstve.
  • Aplikujte ho na pokožku ešte pred odchodom von, približne 20 minút pred vystavením slnku. 
  • Dostatočne silnou vrstvou krému pokryte tvár, vrátane uší a krku.
  • Nezabudnite na kolená, priehlavky a chodidlá.
  • Po 30 minútach pridajte ďalšiu vrstvu ochranného prostriedku, aby bol nanesený všade.
  • Ochranu používajte opakovane, približne po dvoch hodinách, najmä po pobyte vo vode. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: