Správna výchova – lepšie zvládnutý vzdor

Alexandra Okálová | 27. november 2021
Vzdorovité dieťa

Niektoré prejavy vzdoru sa skutočne môžu javiť horšie, pokiaľ je výchova nekonzistentná, ale aj ak je prístup rodičov málo podnetný alebo príliš autoritatívny.

6 tipov pre rodičov

1. Buďte vo svojom výchovnom prístupe trpezliví. Nechcite všetko rýchlo a rešpektujte individuálne tempo dieťaťa. 

2. Buďte tolerantní. Ak sa napríklad vaše dieťa chce hrať s mečom, nebráňte mu v tom, hoci sa vám jeho hra môže zdať agresívna. 

3. Nemajte neprimerané nároky. Trojročné dieťa nemusí vedieť narátať do desať.

4. Buďte vo výchove dôslední. Ak jeden deň niečo dieťaťu dovolíte a na druhý deň mu to isté  zakážete, nečakajte, že dieťa bude vyrovnané. Rovnako nie je správne, ak dieťaťu určíte nejakú hranicu, napr. o 10 minút ideš spať, a potom dieťa necháte, aby pozeralo TV ďalšiu hodinu.

5. Nebuďte príliš prísni. Ak dieťa nechtiac rozleje vodu, nekričte naň zbytočne. 

6. Prejavujte dieťaťu dostatok lásky. Láskavé slovo a objatie, keď vidíte, že vaše dieťa zmietajú emócie, je to najlepšie, čo preň môžete v tej chvíli urobiť.

Naučte sa chápať svoje dieťa

Je dôležité, aby ste ako rodič mali jasno v zásadách a tie aj dodržiavali, nech sa deje, čo sa deje, pretože hneď, ako vás začne správanie dieťaťa ovplyvňovať a vnesie do vášho správania chaos, vzniká začarovaný kruh, ktorý jeho nežiaduce správanie ešte viacej posilní.

Psychologička a laktačná poradkyňa Mária Kopčíková vie, ako z neho von. „Dieťaťu môžete napr. povedať: „Nepáči sa mi, keď si moju pozornosť pýtaš krikom. Rada sa budem s tebou hrať, ale potrebujem počuť, čo si prosíš. Skús mi to povedať ešte raz a v pokoji.“ Dieťaťu pomôžeme tým, že vyjadríme pochopenie, že sa snažíme pomenovať jeho túžby či pocity.

Ak dieťa opakovane v obchode pýta hračku, nemusíte neustále opakovať, že mu ju nekúpite. Skúste namiesto toho povedať: „Ja viem, že sa ti tá bábika veľmi páči a rada by si ju mala doma.“  Ak dieťa cíti, že mu rozumieme a zároveň jeho túžbu či pocit pomenujeme („Si veľmi smutný, že sa nemôžeš hrať s vláčikom, ja viem...“), pomáha mu to upokojiť sa a zároveň ho to do budúcnosti učí ukazovať svoje pocity inak. Takže dieťa sa postupne naučí povedať, že je smutné a už nebude musieť usedavo plakať alebo sa hádzať na zem.“ 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: