Odporúčanie odborníkov: Položte deti na bruško!

Michaela Klamová | 27. jún 2019
Odporúčanie odborníkov: Položte deti na bruško!

Posledné roky sa zdôrazňuje význam spánku na chrbte, keďže spánok na brušku je spájaný s častejším výskytom SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat). No pobyt na brušku má tiež svoj význam, ktorý sa odzrkadlí v nasledujúcich rokoch.

Deti, ktoré mali v škole problémy s písaním a jemnou motorikou, trávili v detstve veľmi málo času na brušku.

Dr. Anne Zacharyová, predsedníčka oddelenia pracovnej terapie na Univerzite Tennessee, ktorá tieto súvislosti skúmala, tvrdí, že hranie sa na brušku posilňuje ramená a trup, núti deti naučiť sa loziť a štvornožkovať a pomáha im naučiť sa ovládať ich svalstvo. Tento efekt potom pretrváva ešte veľa rokov.

Bábätká dávajte na bruško

Mnoho detí však túto polohu veľmi neobľubuje. Problémom môže byť nedostatočný rozhľad, ak ešte nemajú silu udržať hlavičku dostatočne dlho hore.

Dr. Zacharyová odporúča rodičom položiť dieťa na bruško každý deň na pár minút, a to vtedy, keď je čulé a prebudené. Nenechávajte však dieťa samo, ľahnite si k nemu na jeho úroveň a hrajte sa s ním. Naučíte ho tak nielen posilniť si svalstvo a držanie tela, ale aj schopnosť vytrvať – všetko veľmi podstatné veci pre budúcnosť detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: